Criticul literar George Călinescu, un sfătuitor al sexului frumos: „O femeie care nu ştie să plângă şi-a pierdut jumătate din farmecul ei“

Criticul literar George Călinescu, un sfătuitor al sexului frumos: „O femeie care nu ştie să plângă şi-a pierdut jumătate din farmecul ei“

George Călinescu

Criticul şi istoricul literar George Călinescu (1899-1965) a fost toată viaţa sa un fin observator al omului, iar opera sa este plină de exemple.

Ştiri pe aceeaşi temă

George Călinescu a ţinut ani de zile o rubrică despre modă. În anii 30-40 avea o rubrică permanentă în Jurnalul literar, unde dădea sfaturi femeilor cum să se îmbrace cu gust fără să cheltuiască foarte mulţi bani.

Călinescu se pricepea la modă şi practic le implora în articolele sale pe reprezentantele sexului frumos să fie feministe, să nu se îmbrace cu pantaloni, sugerându-le însă femeilor să nu fie sclavele modei. Ala au apărut şi celebrele sale “10 sfaturi pentru femei”.

Sfaturile lui Călinescu pentru femei

1. Pentru o fată, reuşita în viaţă nu e o chestiune de studiu şi de energie. Rostul femeii este să placă, afară de asta nu poate fi fericire.
2. Poţi fi savantă, poţi fi artistă, dar nu uita că eşti femeie. Nu trece în tabăra bărbaţilor.
3. Esenţialul este nu de a fi desăvârşită trupeşte, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feţei. Sunt femei care par distinse facial şi sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.
4. Nu-ţi fortifica în aşa fel caracterul, încât să nu mai poţi plânge. O femeie care nu ştie să plângă şi-a pierdut jumătate din farmecul ei.
5. Fereşte-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate şi brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.
6. Dar nici nu cădea în greşeală contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învăţat. Nu rareori aceştia sunt primitivi şi egoişti şi sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un om adevărat.
7. Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe artă. Poate ascunde vicii îngrozitoare.
8. Dacă soţul tău va fi un bărbat excepţional, nu te extazia în faţa celorlalţi de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli. Îl vei obişnui să se considere intangibil.
9. Nu îndepărta brutal, fiind căsătorită, pe bărbatul pe care-l stimezi şi crezi că te iubeşte cu adevărat. Poţi întuneca astfel o existenţă. O prietenie delicată nu e un adulter.
10. Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlneşti la unele femei cu progenitura o voluptate şi o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.

Aceste sfaturi au creat oarece vâlvă în epocă, fiind şi criticate, dar şi lăudate şi chiar urmate de femeile care au înţeles mesajul scriitorului.

O căsnicie dusă în intimitate

Călinescu era considerat în epocă un mare cuceritor, deşi a fost căsătorit doar cu o singură femeie, Alice Vera.

S-a căsătorit cu ea la vârsta de 30 de ani, iar detalii despre viaţa de cuplu a oferit doar soţia sa, după dispariţia părintelui “Istoriei literaturii române de la origini până în prezent”.

„Viaţa noastră a fost totdeauna modestă. Trăiam retraşi. Mergeam o dată, de două ori pe săptămână la cinematograf, la teatru. Spectacolele le alegea soţul meu. În ultimii ani mergeam la concertele simfonice de la Ateneu. Vizite? Rar primeam. Una, două pe an. Şi de făcut nu făceam mai niciodată nimic împreună. Ne vizitau îndeosebi scriitorii, cunoscuţi ce se anunţau dinainte. Iniţiativele îi aparţineau lui. Eu nu aveam voinţa mea. Şi gospodăria noastră s-a despărţit în două. Eu aveam grijă de tot ce privea latura materială: piaţa, mâncarea, cumpărăturile curente; lemne eu aduceam. El era foarte comod. În afară de scris, nu avea grijă de altele”, scria Alice Vera, soţia lui George Călinescu, în jurnalul său.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: