Secretul lupilor de mare a fost dezvăluit: cum se fac nodurile marinăreşti GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Micu a învăţat secretele bunicului său
Alexandru Micu a învăţat secretele bunicului său

În Evul Mediu, cine cunoştea secretul nodurilor marinăreşti era considerat un vrăjitor. În timpul spectacolelor, iluzioniştii făceau scamatorii cu o frânghie. Oamenii simpli credeau că aceştia deţin o putere supranaturală.

Cu toate progresele tehnice realizate în construcţia navale, nodurile continuă să fie foarte utilizate pe ambarcaţiuni. Ne-au fascinat întotdeauna nodurile marinăreşti: cum dintr-o simplă frânghie se poate face nod care să ţină legată de catarg cea mai aspră velă. Sunt cunoscute peste 40 de tipuri de noduri, dintre care 15 – 20 sunt noduri uzuale.

Click pe imagini pentru a vedea cum se face un nod marinăresc!

Tipuri de noduri


Jumătate de nod, jumătate de ochi, nod în opt, nod opritor, nod de împreunare, nod foarfecă, nod de vergă, nod de scaun, nod de pilot, nod de pavilion, nod de capelatură, nod de bandulă, nod de ancoră sunt doar câteva dintre nodurile care se folosesc în marinărie.
Un nod, spun specialiştii, trebuie să se facă uşor, să ţină bine, să se desfacă la fel de uşor şi să fie aspectuos. Click pe poze pentru a vedea imagini cu cele mai frumoase noduri marinăreşti!

De ce trebuie să arate bine? „Gândiţi-vă că în urmă cu sute de ani, pe mări navigau doar corăbii, pe care erau sute de mii de kilometri de sfoară, iar toate navele purtau nume de genul feminin, cum ar fi Sfânta Maria. Abia după Primul Război Mondial acestea au primit şi nume de bărbaţi. Cum ar fi arătat acele corăbii cu mii de legături inestetice?“, spune Alexandru Micu, asistent universitar la Universitatea Maritimă Constanţa.
Cele mai uzitate noduri în prezent sunt nodul de pavilion, orice navă având pavilion, nodul picior de câine, necesar la scurtarea unei parâme, nodul de gaşă (laţ) pentru legarea navelor, nod de bandulă.
Acestea sunt puncte forte la materia „Pregătire marinărească“, pe care studenţii o fac după primul an de facultate.

Nodul care îţi salvează viaţa

Alexandru Micu îşi aminteşte că a învăţat să facă noduri marinăreşti înainte să înveţe să scrie şi să citească. „Contraamiralul Petre Zamfir, care a trecut prin război, a fost ca un bunic pentru mine. Mă lua pe genunchii lui şi îmi arăta cum să înnod frânghiile“, povesteşte Alexandru Micu.

Alexandru Micu a învăţat secretele bunicului său Cele mai frumoase noduri marinăreşti

Citiţi cum se face nodul care îţi salvează viaţa şi alte secrete ale lupilor de mare în de astăzi!

Ştampilă Constanţa
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite