Reţete mănăstireşti. Cum se prepară prăjitura cu morcov dulce, miere şi nucă de cocos

Reţete mănăstireşti. Cum se prepară prăjitura cu morcov dulce, miere şi nucă de cocos

Prăjitura din morcov dulce                                                           FOTO: Părintele Efrem

Bucătăriile mănăstirilor sunt adevărate laboratoare gastronomice, călugării fiind unii dintre cei mai pricepuţi bucătari, iar preparatele lor îi bucură întotdeauna pe pelerinii care le trec pragul.

Părintele Efrem, bucătarul mănăstirii Dervent (judeţul Constanţa), este cunoscut pentru reţetele sale tradiţionale din Dobrogea, dar şi pentru inventivitatea cu care potriveşte diferite îngrediente pentru a pregăti feluri noi de mâncare.

De data aceasta, părintele ne propune reţata unei prăjituri cu morciv dulce, ideală pentru această perioadă a anului.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de morcov ras prin răzătoarea mică
  • 200 de grame de fulgi de cocos
  • 1 cană de zahăr
  • 3 linguri de lichior
  • 1 lingură de coajă de portocală rasă
  • sucul de la două portocale

Ingrendiente pentru sirop:

  •  200 de grame de nuci de cocos pentru acoperire
  • 100 de mililitri de miere de albină
  • 1 esenţă de vanilie
  • 50 de mililitri de apă plată

                                      Părintele Efrem - bucătarul mănăstirii Dervent

Mod de preparare:

Fierbeţi morcovii 5 minute, apoi adăugaţi zahărul şi continuaţi să amestecaţi în compoziţie până se obţine morcovul moale.

Opriţi focul şi amestecaţi nuca de cocos şi coaja de portocală rasă cu această compoziţie, apoi aşezaţi în tavă presând cu o spatulă plată. Lăsaţi-i să se răcească!

După ce s-a răcit în totalitate, turnaţi siropul de miere, care include şi lingurile de lichior, peste toată suprafaţa prăjiturii apoi pentru câteva ceasuri o daţi la frigider. Înainte de servire tăiaţi prăjitura în forme pătrate sau dreptunghiulare pe care le veţi tăvăli prin fulgii de cocos.

Se mai pot modela bile pe care le veti trece prin nucă de cocos.

Pe aceeaşi temă:

De ce greşim când spunem că apostolul Toma a fost „necredincios“. „Şi-a făcut o faimă nemeritată“

Preparate de post recomandate de călugări. Cum pregătim spanac cu orez ca la mănăstire

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: