Recordurile de la Negru Vodă: este cel mai mic oraş din judeţul Constanţa şi are cel mai longeviv primar

Recordurile de la Negru Vodă: este cel mai mic oraş din judeţul Constanţa şi are cel mai longeviv primar

Primăria Negru Vodă - judeţul Constanţa Sursă foto primaria-negruvoda.ro

O localitate de frontieră este cel mai mic oraş din judeţul Constanţa. Negru Vodă are doar 5088 de locuitori, mai puţini decât Băneasa care are o populaţie de 5384 de persoane. În plus, este condus de acelaşi primar, Ion Nicolin (PSD) din anul 1990.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judeţul Constanţa are un municipiu reşedinţă de judeţ - Constanţa, două municipii - Mangalia şi Medgidia, 9 oraşe - Băneasa, Cernavodă, Eforie, Hârşova, Murfatlar, Năvodari, Negru Vodă, Ovidiu, Techirghiol, precum şi 58 comune.

Dintre cele nouă oraşe, cel mai mare este Năvodariul (32.981 locuitori), iar cel mai mic este Negru Vodă. După Revoluţie din 1989, populaţia a scăzut cu circa 500 de persoane. Negru Vodă se poate mândri cu cel mai statornic electorat. Primarul Ion Nicolin (PSD) conduce administraţia locală din anul 1990, aflându-se la al şaselea mandat. 

Atestat din anii 1700, de pe vremea Imperiului Otoman, Oraşul Negru Vodă (fost Karaomer) se află în partea de sud a judeţului Constanta, la 48 de km de municipiul Constanţa (10 km pe DN39 şi 38 de km pe DN 38), fiind localitate de frontieră cu Republica Bulgaria, de care se află la numai 6 kilometri. La nord se situeaza comunele Chirnogeni şi Comana, la est se învecinează cu comuna Albeşti, iar la vest cu comuna Cerchezu.

Orasul are cale de comunicaţie directă cu municipiul Mangalia, aflat la 33 de km pe DJ 391. Linia ferată care face legătura între Dobrogea şi Bulgaria străbate localitatea, o altă linie de transport CF fiind Medgidia-Negru Vodă.

Negru Vodă are în componenţă şi satele Darabani şi Vâlcele, precum şi localitatea Grăniceru, care a fost dezafectată si depopulată, dar care figurează încă în nomenclatorul localităţilor din România.

Ion Nicolin, primarul longeviv de la Negru Vodă

În statistici, cel mai mic oraş al judeţului Constanţa poate fi descris astfel: suprafaţa totală locuită - 68.132 metri pătraţi, locuinţe - 1.650, suprafaţa administrativă a oraşului - 16.490 de hectare.  

Negru Vodă este înfrăţit cu oraşul Krushari din Bulgaria, satul Pănăşeşti din Republica Moldova şi are parteneriat cu localitatea General Toshevo din Bulgaria.  

Oraşul are şase cetăţeni de onoare:
1. GHIŞA AURELIA - profesor,director liceu
2. PREDA GHEORGHE - profesor universitar
3. BUGU STAN
4. MARIN GHEORGHE
5. GHERGHE DUMITRU DORU
6. OPREA AUGUSTIN - director Transgaz Constanţa

Printre aceştia nu figurează însă tocmai un fiu celebru al aşezării: caricaturistul Alexandru Clenciu, născut la Negru Vodă în data de 9 decembrie 1913. Artistul s-a stins din viaţă la Bucureşti, la 25 iulie 2000.

Vă mai recomandăm

Situaţie de urgenţă. Drumul de Negru Vodă, care duce la bulgari, va fi închis marţi pentru 100 minute

Şofer rugat de „un prieten“ să transporte în Bulgaria o maşină furată din Grecia

Dar vai, ce-avem aici? „Audi A seis“, cu numere false de Spania, descoperit în Vama Negru Vodă VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările