FOTO Varujan Vosganian: „Ministerul Economiei trebuie privatizat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei consideră că numai privatizând întreaga industrie a ţării, cu excepţie unor obiective strategice de interes naţional, putem debloca dezvoltarea României.

„Trebuie să privatizăm toate industriile. Statul s-a dovedit că nu este un administrator foarte bun. Trebuie evitat contactul prea apropiat dintre proprietatea publică şi interesul personal“, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, aflat vineri, 7 iunie, la Mamaia.

În opinia lui Vosganian, singurele companii care nu trebuie privatizate sunt cele din industria de apărare, unele active de utilitate publică (reparaţii electrice, reparaţii căi ferate transport pasageri).

„În rest, trebuie să privatizăm Ministerul Economiei. Aşa vor putea şi angajaţii ministerului să aibă venituri în funcţie de performanţe. Pentru 1.500 lei nu vine niciun specialist să lucreze în minister“, a mai spus Vosganian.

Ministrul a onorat invitaţia de a deschide forumul „Reindustrializarea României. Mediul de afaceri. Finanţări“ organizat de revista Finanţe şi Afaceri, Master Communications şi Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economice – Societate ASPES. Evenimentul derulat sub genericul „Economia românească în context european“ a beneficiat de sprijinul Ministerului Economiei, iar ziarul Adevărul a fost partener.

La lucrările forumului, ministrul Varujan Vosganian a vorbit despre politica industrială comună care va fi adoptată de ţările Uniunii Europene în februarie 2014, prin perspectiva reindustrializării. „Mai ales mediul rural trebuie reindustrializat, altfel satele vor deveni case de odihnă pentru vârstnici. Nu vom mai avea pentru cine face drumuri şi canalizare“, a avertizat ministrul.

„Contactele pe care le-am avut în ultima vreme cu colegii mei din grupul Visegrad, cu patrulaterul oţelului – Franţa, Luxemburg, Belgia şi România – au fost până acum încununate de succes. În ziua de 11 iunie este planificată o dezbatere în Comisia Europeană cu privire la Pactul Oţelului. În situaţia în care Comisia Europeană va aproba, în ziua de 11 iunie, imediat după aceea am comunicat primului-ministru că doresc să înfiinţăm un task force pe industria oţelului în România“, a mai spus Varujan Vosganian.

Până în noiembrie, România trebuie să-şi definitiveze strategia de competitivitate, care să fie gata înaintea exerciţiului bugetar european 2014 – 2020. Strategia trebuie să arate avantajele comparativ cu alte ţări, cum ar fi Marea Britanie şi Rusia, faţă de care România are excedent. Prima şi-a concentrat eforturile pe zona financiară, având o capacitate industrială redusă, iar a doua importă din România 1 miliard dolari peste ce exportă în ţara noastră.

Practic, strategia va conţine 5 etape, iar prima va fi studiul de perspectivă a reindustrializării, în care să se studieze ce companii mai sunt în România. Pe site-ul Ministerului de Finanţe va fi publicat în curând o hartă economică, în care vor figura toate companiile din ţara noastră. „Atlasul va oferi o evaluare a bazei industrială, a resurselor, a forţei de muncă, a finanţărilor şi a rolului statului“, a explicat Vosganian.

Cea de-a doua etapă va fi inovaţia, care va beneficia de fonduri consistente pentru întreg lanţul tehnologic – de la idee până la finalizare. A treia etapă va fi exportul, în care România să poată oferi know-how în străinătate, nu doar fier vechi, cereale, lemn şi produse de asamblare. Dezvoltarea regională va fi cea de-a patra etapă, în care esticii Europei, care au avantajul unei zestre industriale bune, dar învechite, să-şi poată moderniza şi dezvolta potenţialul.

Şi în fine, ultima etapă a strategiei va fi recuperarea industriei în mentalul colectiv. Exact aşa cum sună. „Când sunt contactat să angajez pe câte cineva, sunt rugat doar pentru sectorul bancar, asigurări. Nimeni nu vrea să lucreze la Cugir, de exemplu“, a mai spus ministrul.

Vorbitorii au ridicat problema politicii de privatizare, care nu li se pare coerentă nici în actualul mandat guvernamental. Ministerele ar trebui să pregătească privatizarea, iar organisme ca Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului sau Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie să se ocupe efectiv şi să urmărească procesul privatizării. Aşa am tras economia în jos, bâjbâind la acest capitol vital“, a declarat Constantin Boştină, lider ASPES.

Referindu-se la rolul statului în industrie, Adrian Volintiru, preşedinte la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, a afirmat că România nu trebuie să se teamă de naţionalizare, ce ar putea însemna redresarea unor companii. El a mai amintit rolul salvator al ajutorului de stat, prin care sumele acordate eşalonat unor companii s-au întors la buget prin forma de taxe, impozite, CAS-uri şi alte contribuţii la stat.

Vă mai recomandăm

Varujan Vosganian: „Nu poate exista energie performantă într-o industrie neperformantă“

Varujan Vosganian, ministrul Economiei: „Energia nucleară ne asigură independenţa energetică şi poate compensa epuizarea gazului metan“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite