Cum a instalat Securitatea microfoane în chilia părintelui Arsenie Papacioc. „Se înregistrează chiar şi stropii de ploaie“

Cum a instalat Securitatea microfoane în chilia părintelui Arsenie 
Papacioc. „Se înregistrează chiar şi stropii de ploaie“

FOTO Mediafax

Mutat la mânăstirea Căldăruşani în data de 1 decembrie 1971, părintele Arsenie Papacioc intră imediat în atenţia Securităţii, care mai întâi aplică metoda filajului pentru a-l urmări pe duhovnic pas cu pas.

În data de 27 iunie 1972, printr-un referat al Serviciului I, biroul 2 al Securităţii Ilfov, se arată necesitatea instalării măsurilor „Z” la obiectivul „Căldăraru”, adică instalarea de microfoane în chilia părintelui Arsenie de la Căldăruşani.

„Din datele pe care le deţinem rezultă că la mănăstirea Căldăruşani primeşte diferite vizite, iar unele persoane vin noaptea şi rămân la domiciliul său. Ca urmare a acestei situaţii se impune a se introduce la domiciliul (chilia) lui Papacioc Anghel mijloace ”Z””, se arată în referatul citat de Mariana Conovici şi Iuliana Conovici în volumul „Am înţeles rostul meu… Părintele Arsenie Papacioc în dosarele Securităţii”.

Pentru a-şi duce planul la îndeplinire, securitatea a trasat câteva măsuri care trebuie luate pentru ca echipa care pătrunde în chilie să nu fie văzută:

-    Două echipe de tehnicieni vor merge la mănăstire pentru a verifica instalaţia electrică în chiliile călugărilor
-    În ziua când vor veni tehnicienii, călugărul Papacioc să fie trimis în interes de serviciu în provincie (cu pliante la Braşov)
-    Vecinul de chilie al părintelui Papacioc, călugărul Costică Argatu, va fi trimis în interes de serviciu la mănăstirea Ghighiu

Totodată, securiştii aveau în vedere folosirea informatorului „Radu” (un călugăr din mănăstirea Căldăruşani cu funcţie de conducere în administrarea aşezământului) care trebuia să cheme toată obştea mănăstirii la rugăciune astfel încât „echipa” să lucreze în linişte.

Dintr-o altă notă a securităţii, din luna iulie 1972, aflăm că microfoanele au fost instalate cu succes în chilia părintelui Arsenie Papacioc. În documentul citat în volumul „Am înţeles rostul meu… Părintele Arsenie Papacioc în dosarele Securităţii” se artă că echipa tehnică s-a deplasat la mănăstire cu o maşină inscripţionată IREB, iar curentul a fost tăiat cu o seară înainte.

„Postul funcţionează în condiţii de audiţie perfectă, înregistrându-se chiar şi stropii de ploaie ce au căzut. Are însă perioade când aparatul de înregistrare capătă tonalităţi mari, ceea ce a făcut să fie manevrat din butoane la zero pentru a nu se auzi de către vecinul de apartament, lucru ce impune o revizie tehnică”, se arată în nota informativă.

Conform aceluiaşi document, locul unde stăteau cei care-l ascultau pe părintele Arsenie era „incomod” deoarece acesta putea intra doar după ora 23.00 acolo (ca să nu fie observat de călugări), iar condiţiile de adăpostire „extrem de grele”: igrasie, nici un fel de amenajări decât duşumea. Amenajările nici nu ar fi fost posibile deoarece imediat călugării ar observa şi atunci serviciul ar fi deconspirat.

Părintele Arsenie Papacioc este mutat în data de 27 septembrie 1972, din dispoziţia Patriarhului Iustinian, la mănăstirea „Dintr-un Lemn”, judeţul Vâlcea.
 

Pe aceeaşi temă:

Cum l-a filat Securitatea pe Arsenie Papacioc la mănăstirea Techirghiol. „Deşi bigot, totuşi în mod ascuns duce o viaţă libertină“

Sfaturile duhovnicilor pentru cei care postesc: „Postul trebuie să fie luminat, consimţit de bunăvoie, nu cu ciudă, ci să fie ca o bucurie“

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: