Colonel rezervist, către Kelemen Hunor: „De ce în Dobrogea se poate ca eroii să îşi doarmă somnul de veci împreună, iar la Valea Uzului nu?‘

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valea Uzului FOTO szekelyhon
Valea Uzului FOTO szekelyhon

Rezerviştii sunt indignaţi de scandalul cimitirului eroilor de la Valea Uzului şi dau exemplul Cimitirului internaţional Mircea Vodă din judeţul Constanţa, unde îşi dorm împreună somnul deveci ostaşi români, bulgari, germani, ruşi şi de alte naţionalităţi.

Liderul Cultului Eroilor Constanţa, col. (r) Remus Macovei, este revoltat de turnura luată de o chestiune care ar trebui onorată, nu băgată într-un scandal - cum s-a întâmplat la Valea Uzului (Dărmăneşti, Bacău), unde românii s-au încăierat cu maghiarii, fiind împiedicaţi să desfăşoare ceremonial de Ziua Eroilor.

El dă exemplul Cimitirului Internaţional din comuna Mircea Vodă din judeţul Constanţa. unde odihnesc laolată ostaşi de diferite naţionalităţi.

Cimitirul este vizibil de pe calea ferată ce leagă Constanţa de Bucureşti şi de pe şoseaua Constanţa-Cernavodă (DN22c), fiind îngrijit de nişte măicuţe. 

„Întrebare pentru domnul Kelemen Hunor

În Cimitirul Internaţional Mircea Vodă, judeţul Constanţa, pe soclul monumentului central, sunt scrise în limba română, bulgară, germană şi rusă următoarele cuvinte:

"Ca un simbol al vitejiei şi onoarei militare în acest cimitir al eroilor îşi dorm somnul de veci împreună români, bulgari, germani, ruşi şi alte naţionalităţi, căzuţi în primul război mondial“. 

De ce la Mircea Vodă, judeţul Constanţa / România eroii mai multor neamuri îşi dorm somnul de veci împreună, subliniez încă odată, domnule Hunor, cuvântul <împreună> şi la Valea Uzului, judeţul Harghita / România, eroii români, germani, ruşi şi ai altor naţionalităţi nu pot să îşi doarmă somnul de veci împreună cu eroii maghiari?

De ce nu acţionaţi ca, şi la Valea Uzului, România să se organizeze ceremoniale militare şi religiaose în memoria tuturor eroilor, aşa cum se organizează în Cimitirele internaţionale din întreaga ţară?“ 

Cimitirul Internaţional de la Mircea Vodă, judeţul Constanţa

Cimitir Mircea Vodă Foto Călin Gavrilaş

Macovei a explicat că acest cimitir de la Valea Uzului a fost înfiinţat pentru înhumarea a 350 de militari din armata Austro-Ungară în anul 1917, fiind preluat şi îngrijit de autorităţile române instaurate imediat după terminarea Primului Război Mondial. 

Societatea Cultul Eroilor, prin fonduri proprii, a realizat, în perioada 1926 – 1927, Cimitirul Internaţional, în care au fost înhumaţi cu onorurile cuvenite, în parcele separate, încă 1.197 militari (români, germani, ruşi, italieni, maghiari, austrieci şi sârbi ). A fost construită şi o capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Poarta de acces avea însemnele Asociaţiei Cultul Eroilor.

„Nimeni nu prezintă ce s-a întâmplat cu acest cimitir în perioada 1940-1944“, spune col.(r) Macovei. 

Crucile acoperite din cimitirul Valea Uzului Sursa Facebook

Imagine indisponibilă

În anul 1994, autorităţile locale din Sînmartin încep reabilitarea cimitirului, îndepărtând crucile tuturor militarilor aparţinând altor naţionalităţi. În acelaşi an este inaugurat un monument dedicat maghiarilor morţi în cel de al Doilea Război Mondial.

În 2014 este încheiată termină reabilitarea cimitirului, finanţarea fiind asigurată cu fonduri de la comunitatea locală şi Ministerul Apărării Ungar. Cimitirul nu mai este internaţional. Intrarea în cimitir se face printr-o poartă secuiască. 

În 2018, autorităţile locale din Dărmăneşti demarează o acţiune de realizare a unei parcele a eroilor români cu 52 de cruci şi a unui monument de granit. Acţiunea este finanţată de la bugetul local cu 235.000 lei şi de Ministerul Apărării Naţionale cu 65.000 lei. 

Saci de plastic traşi peste crucile eroilor de război de la Valea Uzului Sursa Facebook

Imagine indisponibilă

„Unde şi când au dispărut insemnele cimitirului realizat de Societatea Cultul Eroilor? Care a fost poziţia autorităţilor române, când a avut loc profanarea mormintelor celorlalte naţionalităţi, în 1994, la vremea respectivă izbucnind de asemenea un scandal mediatic? 

Fără aprobarea Ministerului Culturii şi a Ministerului Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional Cultul Eroilor, lucrările, prin care cimitirul a fost maghiarizat, inclusiv cu fondurile alocate de Ministerul Apărării Naţionale Ungar, nu s-ar fi putut realiza. Cum a fost posibil aşa ceva? 

De ce pe site-ul Oficiului Naţional Cultul Eroilor, cimitirul din Valea Uzului apare ca fiind “de onoare” şi nu ”internaţional”?

Presa relatează că autorizaţiile utilizate de Primăria Dărmăneşti nu respectă legea. Cum a fost posibil ca Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional Cultul Eroilor, să aloce fonduri într-o acţiune ilegală?

 La 3 mai 2019, doamna Viorica Dăncilă anunţa că a solicitat un punct de vedere referitor la acest cimitir de la ministrul Apărării Naţionale. Să nu fi primit încă materialul respectiv nici până astăzi? Dacă a primit informarea respectivă de ce nu iese într-o conferinţă de presă pentru a pune capăt acestui scandal şi a anunţa măsurile extreme de dure pe care le va lua împotriva vinovaţilor?“, întreabă col. (r) Remus Macovei. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Bătaie între maghiari şi români la Valea Uzului. Un grup de naţionalişti români a spart lacătul cimitirului eroilor şi a rupt cruci ale soldaţilor unguri

Provocare: UDMR a încuiat cu lanţuri cimitirul Eroilor de la Valea Uzului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite