Ambasadorul Israelului, mesaj pentru primar: „Astfel de declaraţii despre Antonescu minimalizează suferinţa victimelor din trenurile morţii“

Ambasadorul Israelului, mesaj pentru primar: „Astfel de declaraţii despre Antonescu minimalizează suferinţa victimelor din trenurile morţii“

E.S. David Saranga Arhivă personală

E.S. David Saranga a reacţionat la declaraţiile primarului Constanţei, Vergil Chiţac, care a afirmat că sunt „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse” în privinţa rolului jucat de mareşal în istoria României. Ulterior, edilul a revenit cu un comunicat de presă în care precizează faptul că declaraţiile şi acţiunile sale au fost răstălmăcite.

"Am aflat cu stupoare şi dezamăgire despre afirmaţiile recente ale Primarului Constanţei, domnul Vergil Chiţac, referitoare la ”rolul jucat de mareşalul Ion Antonescu în istoria României”. Doresc să subliniez că din partea comunităţii ştiinţifice nu există nicio incertitudine cu privire la responsabilitatea lui Ion Antonescu în uciderea evreilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1946, Ion Antonescu a fost anchetat şi găsit vinovat pentru crime de război de către Tribunalul Poporului. Din păcate, astfel de declaraţii minimalizează suferinţa victimelor Pogromului de la Iaşi, ale celor din ”trenurile morţii” şi a ale celor deportate din Bucovina şi Basarabia în Transnistria. Tot acestea pun la îndoială o realitate crudă şi nedreaptă.
 
În acest context, îl invit pe domnul Vergil Chiţac să viziteze Yad Vashem, Muzeul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim, pentru o cunoaştere aprofundată a atrocităţilor comise la ordinul lui Ion Antonescu împotriva evreilor din România.
 
Criminalii Holocaustului, dar şi cei care sunt simpatizanţi ai mareşalului Ion Antonescu, ai Mişcării Legionare, ori cei care instigă la ură nu trebuie toleraţi de societate", a scris E.S. David Saranga pe pagina de Facebook. 

Iniţial, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a afirmat că sunt „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse” în privinţa rolului jucat de mareşal în istoria României. Ulterior, edilul a revenit cu un comunicat de presă în care precizează faptul că declaraţiile şi acţiunile sale au fost răstălmăcite. 
 
Redăm comunicatul de presă transmis marţi, 16 februarie, de primarul Constanţei: 
 
„Strada respectivă există în municipiul Constanţa cu această denumire din anul 2000, prin decizia Consiliului Judeţean Constanţa. 
 
Doi ani mai târziu, a intrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. 
 
Cu toate acestea nimeni nu s-a sesizat pe plan local că denumirea acestei străzi ar trebui schimbată - nici autorităţile locale cu atribuţii în domeniu, nici factorii politici responsabili, nici cetăţenii. 
 
Documentându-mă, am aflat abia acum că de-a lungul timpului au fost făcute solicitări repetate ale unor institute din România cu atribuţii în domeniul cercetării holocaustului către Primăria Constanţa, pe care primarii anteriori le-au ignorat. Procesul administrativ de schimbare a denumirii acestei străzi nu s-a finalizat din cauza absenţei voinţei politice a fostei administraţii PSD de la nivelul municipiului Constanţa. 
 
S-a speculat în presă că aş încălca legea, făcându-se trimitere la art. 9, alin. (1), al Legii nr. 217 din 23 iulie 2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, potrivit căruia “Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice”. Eu nu am încălcat sub nici o formă această lege, pentru că nu am atribuit nici un nume din această categorie străzilor din municipiu. 
 
În ceea ce priveşte demersul de redenumire a străzii, sunt pentru această iniţiativă, am intenţia şi întreaga voinţă şi disponibilitate de a remedia problema în cauză, după analiza efectelor şi implicaţiilor administrative specifice. Modificarea denumirii unei străzi se realizează printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa, însă ea trebuie fundamentată şi avizată de o comisie inter-instituţională.
 
Procesul va genera însă consecinţe administrative complicate pentru locuitorii străzii respective, de la schimbarea actelor de identitate până la actualizarea tuturor documentelor ce conţin numele străzii. Vom analiza detaliat implicaţiile administrative ale acestei decizii, iar pentru asta e nevoie de timp. 
 
Regret interpretările tendenţioase ale declaraţiilor mele contextuale privind tema în cauză. 
 
Nu am negat niciodată rolul nociv al lui Ion Antonescu în ceea ce priveşte politicile de stat radicale faţă de evreii din România. Invit părţile interesate de tema în cauză la calm, echilibru şi moderaţie. 
 
Invit la cooperare instituţională, acolo unde este cazul, pentru că inflamarea spaţiului public nu serveşte nimănui. Invit totodată la moderaţie şi responsabilitate – nu există nici cel mai mărunt motiv pentru speculaţii nefondate pe această temă, a cărei rezolvare va demonstra, la momentul respectiv, maturitatea şi responsabilitatea abordărilor noastre“ 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările