
La aproximativ 45 de kilometri de Cluj-Napoca, familia Pop, Alex şi Ana-Maria, şi-au făcut o fermă bio de coacăz negru şi zmeur cu bani munciţi de bărbat la minele de fier din Africa. Toată marfa obţinută este vândută în Cluj-Napoca, iar unii dintre clienţi, în special cei care au copii mici, vin vara să-şi culeagă fructele pe care le cumpăra.
SUCCESUL NU E CA-N RECLAME
„Sunt nişte plante care au şi un potenţial de vânzare şi ştiam că se cresc în zonă. Şi zmeurul, şi coacăzul fac parte din ceea ce numesc americanii «super fruits/super foods» pentru că sunt pline de antioxidanţi şi vitamina C“, justifică Alex motivul pentru care a ales să cultive astfel de fructe.

„Nu ştiam prea multe despre ce implică. Ştiam că implică pierderi şi riscuri“, explică Alex Pop.
Căutând soiurile potrivite pentru ferma sa, Alex mărturiseşte că s-a lămurit cum stă treaba cu acele poveşti de succes obţinute într-un timp record: „Pe internet multe sunt prezentate ca «afacerea minune» prezentări făcute, în special, de cei care vor să-ţi vândă material săditor“. S-a mai lămurit că acele calcule din prezentări sunt făcute superficial cu accent pe maximizarea veniturilor, respectiv pe minimizarea riscurilor şi cheltuielilor.
Pe un hectar de pământ intră, zice Alex, circa 5.000-8.000 de plante, fie de coacăz, fie de zmeur, iar doar costul materialul săditor poate ajunge undeva la circa 15.000 de euro. Fără forţa de muncă.
Acum au în producţie soiuri de zmeur numite Willamette, Polka şi Glen Ample, iar la coacăz negru - Tisel, Tiben, Ruben, Gofert, după cum au şi menţionat pe contul de Facebook al fermei. Ambele plante cresc aproape cât un om. Coacăzul poate ajunge la 1,40 de metri, iar zmeurul - la 1,60 de metri. De anul trecut, ferma familiei Pop are certificatul bio.

CE MAI ÎNSEAMNĂ VIAŢA LA ŢARĂ
„Îngrăşăminte cu alge marine, insecticid dintr-o drojdie. În agricultura ecologică există soluţii, sunt foarte scumpe şi de obicei se dau preventiv“, explică tânărul fermier.
Încearcă să dea prima sapă foarte repede şi, pe lângă soţia lui şi el, mai au un angajat, o tânără din sat ce provine dintr-o familie defavorizată. Ca să termine repede apelează la zilieri. Tot la ei recurg şi când e vremea culesului.
80% DIN RECOLTĂ, PE MESELE CLUJENILOR
„Îi cunoaştem pe mulţi dintre clienţii noştri. Sunt multe mămici cu copii. Ne bucurăm să vedem că le dau fructe sănătoase copiilor“, zice Alex. Cu unii clienţi s-au împrietenit şi aceştia obişnuiesc să le trimită poze.
Alex a încercat să vândă şi la un supermarket, dar a fost refuzat. Familia Pop vinde kilogramul de coacăze la 10-12 lei. În supermaketul la care au încercat să colaboreze, kilogramul de coacăze era de patru ori mai mare decât preţul practicat de ei.

BANI DIN MINERIT ŞI FONDURI UE
„Dosarul arăta înfricoşător când l-am depus. Multe acte. Le-a strâns pe toate, pe rând. Banii au venit cu oarece întârziere (n. r. – câteva luni), dar nefiind presaţi de bani a fost ok“, povesteşte Alex, care mai aşteaptă ultima tranşă, de vreo 10.000 de euro.
„Am muncit în Africa, în domeniul minier. Acolo se câştigă foarte bine“, spune tânărul fermier. Un profesor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj primise, în urmă cu câţiva ani, un loc de muncă la o mină de fier din Sierra Leone. Şi-a dat seama că are nevoie şi de un inginer topograf, specializare studiată de Alex la facultate. Pregătirile de plecare n-au durat nici două zile. Aşa a ajuns Alex să lucreze la mai multe companii din mineritul african.

STILUL DE VIAŢĂ MAI IMPORTANT DECÂT BANII
„Sunt o sumedenie de moduri, mai facile de a câştiga aceiaşi bani“, zice el. Însă, adaugă tânărul, important e stilul de care pe care şi l-au creat: „avem doi căluţi, un măgăruş, trei căţei. De animale de companie nu ducem lipsă. Plus linişte, aer curat. Pe toate astea e greu să pui un preţ“. Dacă pun în balanţă tot, Alex mărturiseşte că sunt foarte fericiţi cu decizia pe care am luat-o, de la crea şi investi în ferma de fructe bio, şi nu au regrete.
Împreună au planuri mari: să mărească producţia, să continue o idee pusă în practică anul trecut când mai multe familii din Cluj au venit cu copii şi şi-au cules singuri fructele.
„Ne gândim în viitor să dezvoltăm cât mai mult această activitate de «pick it yourself»/«culege-l singur», să vină familii cu copii şi să îşi culeagă fructele la un preţ mai mic. Cei care au fost aici au plecat foarte încântaţi şi cred că e important să vadă oamenii cum cresc fructele pe care le mănâncă, cât e de greu să stai ore în soare şi să le culegi, iar pe lângă asta să petreacă câteva ore în natură şi să scape de zgomotul nebunesc al oraşului“, consideră Ana-Maria.


Ana-Maria și Alex Pop au o fermă ecologică de coacăz negru și zmeur la Recea Cristur FOTO: arhivă personală
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: