Soarele va lumina măruntaiele Salinei Turda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energia solară va asigura consumul de curent electric de care are nevoie moderna salină. Conducerea ocnei în care s-au investit aproape şase milioane de euro şi-a propus să realizeze un nou proiect „verde“. Un parc fotovoltaic, ce ar urma să asigure o parte din consumul de energie al salinei.

Investiţia prin care punctul de atracţie turistică de sub pământ din Turda a trecut printr-un amplu proces de modernizare nu se opreşte aici. După ce în incinta salinei a fost amenajat un complex balnear cu şase etaje, a fost reamenajată mina Rudolf, în care s-a construit un amfiteatru cu 80 de locuri, pentru concerte şi audiţii muzicale, un teren de minigolf şi unul de sport, operatorul ocnei de lux, Turda Salina-Durgău SA, pregăteşte un proiect prin care alimentarea cu energie electrică să se facă cu ajutorul energiei solare.

Fotocelule peste parcare

Sistemul realizat din celule fotovoltaice va fi amplasat deasupra parcării de lângă salină, acoperind mai multe locuri de parcare, potrivit directorului Ovidiu Mera. Acesta susţine că nu s-a stabilit, încă, mărimea parcului fotovoltaic. Nu se cunoaşte, de asemenea, nici investiţia necesară. Cert este, însă, faptul că vor fi atrase fonduri europene, dar se vor folosi şi fonduri proprii.

„Celulele fotovoltaice vor acoperi parcarea. Nu ştim încă mărimea, va fi de cel puţin câteva sute de metri pătraţi, dar cu siguranţă multe locuri vor fi acoperite“, a declarat Mera. Capacitatea parcării este de o sută de locuri. Zilele trecute, administratorul salinei a demarat procedurile necesare pentru obţinerea avizului de mediu necesar pentru construirea parcului.

Motivul principal: tendinţa

Salina Turda consumă mult mai mult curent faţă de cantitatea de care avea nevoie înainte de a fi modernizată şi de a-şi extinde reţeaua electrică. Directorul Salinei, Ovidiu Mera, susţine că nu acesta este, însă, principalul motiv pentru care se doreşte construirea unui parc fotovoltaic.

„Într-adevăr, reţeaua a fost extinsă şi plătim facturi mai mari. Consumul de energie electrică s-a dublat, însă nu pot spune că acesta e principalul motiv pentru care avem nevoie de energie solară“, susţine acesta. Acum, doar într-o oră salina consumă 80 de kilowati.

„Cred că adevăratul motiv e tendinţa de a trece spre alimentarea cu energie verde. Momentan consumăm energie electrică în cantitate mare, din reţea, însă ne-am propus să realizăm acest proiect pentru a fi mai ecologici, să avem într-adevăr o salină ecologică“, a mai spus directorul.

Noi parcuri fotovoltaice la Cluj

În judeţul Cluj urmează să se construiască alte două parcuri care să permită alimentarea cu energie solară. Este vorba despre cel din localitatea Corneşti, care se va întinde pe o suprafaţă de peste jumătate de hectar. De asemenea, Beyfin România va investi trei milioane de euro în realizarea unui parc fotovoltaic în comuna Apahida, pe un teren de 14.000 de metri pătraţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite