Povestea tâmplarilor-pictori Umling, saşi din Saschiz, într-o expoziţie la Cluj

Povestea tâmplarilor-pictori Umling, saşi din Saschiz, într-o expoziţie la Cluj

Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei FOTO: Facebook

Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează miercuri, 19 august, de la ora 16.00, la vernisajul expoziţiei „Moştenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biserici din judeţele Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud păstrează tavanele casetate şi/sau mobilierul pictat de tâmplarii-pictori din familia Umling, saşi din Saschiz. Trei dintre tavanele casetate ale unor lăcaşuri de cult din cele 36 pictate de meşterii Umling nu mai există au ajuns în patrimoniul unor muzee, acesta fiind şi cazul celor 47 de casete pictate aparţinând tavanului bisericii reformate din Vechea, judeţul Cluj, se arată într-un comunicat al reprezentanţilor Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Casetele de la Vechea au fost, mai întâi, parte a colecţiilor Muzeului Carpatin Ardelean, iar de azi ele au fost incluse în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. 20 de casete vor fi înfăţişate, pentru prima dată, publicului într-o expoziţie la Cluj. Acestea sunt opera lui Laurentius Umling cel Bătrân şi datează din 1751.

”Cele trei generaţii ale familiei de tâmplari-pictori saşi Umling, familie originală din Saschiz, dar aparţinând societăţii meşteşugarilor clujeni începând cu anii 1740, s-au aflat timp de o jumătate de secol în slujba comunităţilor reformate maghiare transilvănene, care îşi reparau şi/sau îşi redecorau bisericile. Vizitatorii vor putea admira operele acestor saşi tâmplari-pictori, dar vor putea face şi o mică incursiune în procesul tehnic complex de conservare şi restaurare a pieselor”, anunţă organizatorii.

Expoziţia, organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediţia a VI-a, va fi deschisă în perioada 19 august - 20 septembrie 2015.

Vernisajul, mai anunţă reprezentanţii muzeului, va fi urmat, de la ora 17.00, de un concert de cameră, susţinut de Line Ildikó (pian) şi Szőke Diána (vioară). Concertul se va desfăşura în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, fiind organizat de Societatea Cluj – Oraşul Comoară.

Iar de la ora 20.00, la Buricu’ Târgului, terasa Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Asociaţia „Vechiul Cluj” va lansa noua serie a întâlnirilor din ciclul „Poveşti despre Cluj”, cu o dezbatere cu tema „Clujul - oraş liber. 699 de ani”, la care participă jurnalistul Bogdan Stanciu, istoricii Lukács József şi Tudor Sălăgean.
 

Mai puteţi citi:

Secretele primului muzeu în aer liber din România. Ce moşteniri ale lumii rurale puteţi admira

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările