Povestea „somonului ucigaş”. „Ciorba de presă” reîncălzită care m-a făcut să renunţ la peştele norvegian

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somon. FOTO: Gulliver/Getty images
Somon. FOTO: Gulliver/Getty images

Ştirea conform căreia somonul este cel mai toxic aliment din lume a circulat cu înverşunare pe site-urile de ştiri şi pe reţelele de socializare din România. Am luat la bani mărunţi articolul preluat dintr-o publicaţie „glossy” din Republica Moldova şi am ajuns la o concluzie surprinzătoare.

„Un ecologist norvegian a determinat că somonul crescut în condiţii artificiale este îmbibat cu otrăvuri. Ziariştii francezi Nicolas Daniel şi Louis de Barbeyrak au studiat timp de câteva luni ce presupune din interior industria pescuitului. Aceştia au făcut drumuri în Norvegia, Vietnam, Suedia şi Danemarca, după care au dezvăluit adevărul pe care încearcă să îl ascundă industria pescuitului”. Astfel sună pe realitatea.net articolul intitulat „Românii îl consumă ca pe o delicatesă, dar este cel mai TOXIC aliment din lume!”. Aceeaşi ştire preluată „pe nemestecate” despre pe somonul îmbibat cu toxine a circulat pe majoritatea site-urilor mari şi mici din România. 

Articol preluat dintr-o revistă glossy

Primul lucru care nu este în regulă cu un astfel de articol este faptul că sunt citaţi doi jurnalişti francezi, fără a se menţiona publicaţia pentru care au scris articolul preluat. Apoi, lipseşte un link la articolul original, pentru cititorul care vrea să verifice direct de la sursă informaţii de o asemenea gravitate. De multe ori traducerea se face defectuos şi se ajunge ca în bancul cu ştirea de la Radio Erevan: 

„Este adevarat că cosmonautul Iuri Gagarin a câştigat o excursie în USA?

- In principiu da, dar nu a fost cosmonautul Iuri Gagarin, ci un pensionar, care nu se numeşte Iuri ci Oleg şi nici macar Gagarin, ci Gaganoff, nu a fost în USA ci în Kiev şi nu era vorba de o excursie, ci de o bicicletă, pe care nu a castigat-o,ci i-a fost furată.”

Eu însumi fiind consumator ocazional al acestui tip de peşte, am vrut să ştiu dacă îmi expun familia la vreun pericol şi, cu toată dragostea, realitatea.net nu mi se pare o sursă credibilă atunci când vorbim despre asemenea acuzaţii deosebit de grave.  

În articol există totuşi un link la publicaţia de unde a fost preluat materialul. O fi vreun ziar de investigaţii sau o emisiune de televiziune în genul „60 minutes”? Păi, nu prea. Este vorba despre Unica.md, o publicaţia care promovează pe prima pagină a variantei online articole precum: „Sfaturi de la un tată: Cum să faceţi sex când copilul doarme”, „5 sfaturi cu stil de la Domenico Dolce şi Stefano Gabbana!”, „Adevărul dur despre ceaiul la pliculeţ. Nu vei dori să îl mai bei!”, „Ce face Glukoza pentru a avea posteriorul bombat!”.

Să citezi Unica.md într-un articol despre „adevărul pe care încearcă să îl ascundă industria pescuitului” mi se pare o dovadă de lipsă crasă de responsabilitate faţă de cititorii tăi.     

Poate nu voi mai mânca somon norvegian niciodată

Mai există o şansă, mi-am zis. Totuşi, poate Unica.md dă dovadă de mai mult profesionalism decât realiatea.net şi îmi dă un link la articolul original. Nici vorbă. Unica.md nu dă niciun link. Ce mai, jurnaliştii francezi citaţi au făcut ancheta pentru publicaţii glossy „di peste Prut”. Dau o căutare cu cuvintele cheie în engleză şi găsesc sursa jurnaliştilor moldoveni – siteul ucrainean http://bashny.net/, la fel de „glossy” care dă un link pe un alt site de limbă slavonă, care nu mai dă niciun link. Am ajuns la o fundatură. 

 Apoi, caut numele unuia dintre jurnalişti şi găsesc în sfârşit ancheta – e vorba despre emisiunea „Corespondent special” difuzată pe France 2 pe 7 noiembrie 2013. Faptul că în 2016 apare o anchetă jurnalistică din 2013 prezentată ca ştire se numeşte, în jargonul gazetăresc o ciorbă reîncălzită.

Am urmărit reportajul de pe France 2. E foarte interesant şi vă recomand să-l vedeţi. Linkul este aici. E foarte posibil să nu mai mănânc somon norvegian, dar fac asta după ce am urmărit un reportaj realizat extrem de profesionist, nu după ce am citit un articol preluat de pe Unica.md. 

Faptul că ceea ce transmite reporajul coincide cu ceea ce a preluat presa din România este o coincidenţă fericită. De ce spun asta? Amintiţi-vă de ştirea dată de unul dintre cele mai citite ziare online din ţară despre sirena găsită în Hawaii. Aţi citit bine. Nu e o glumă. Ştirea ne informa că în sfârşit s-a găsit creatură mitică despre care vorbesc legendele marinăreşti. Sirena era o actriţă surprinsă într-o scenă din filmul Piraţii din Caraibe. 

Scurt ghid pentru a evita manipularea de presă

Ceea ce vă recomand şi mai tare este să fiţi cititori inteligenţi. Astfel, pentru a fi credibilă o ştire în care se vorbeşte despre despre jurnalişti, cercetători, autorităţi care au făcut ceva, e foarte important să ne spună numele acestora şi instituţia pentru care lucrează, pentru a putea verifica dacă aceste personaje există. Apoi, dacă vorbim despre personaje sau evenimente din străinătate, în 99% din cazuri ştirea este preluată de pe un site extern şi TREBUIE să existe un link la articolul original sau, cel puţin, trebuie citată sursa pentru a putea găsi ştirea originală. Orice ştire care nu menţionează o sursă credibilă nu trebuie luată în seamă şi dacă vorbim de cazul nostru, Unica.md, nu este nici pe departe o sursă credibilă. 

Şi, nu în ultimul rând, într-o ştire în care se afirmă de exemplu că somonul norvegian este periculos, trebuie să existe şi opinia unui specialist, pentru că jurnalistul nu are nicio pregătire în acest domeniu şi, de asemenea, o poziţie a autorităţiilor/instituţiei/persoanei vizate (în acest caz trebuie să există o poziţie a unui ministru al Guvernului norvegian care se ocupă cu siguranţa alimentelor). Dacă nu există o asemenea reacţie, şi de multe ori autorităţile refuză să răspundă jurnaliştilor (dovada cea mai recentă este procesul câştigat, zilele trecute, de APADOR-CH, care a dat în judecată Ministerul Sănătăţii pentru că nu a răspuns la un set de 20 de întrebări menite să informeze societatea dacă autorităţile au fost sau nu capabile să gestioneze eficient situaţia Colectiv), trebuie ca jurnalistul să fi cerut această reacţie. Orice instituţie serioasă de presă nu va publica un articol în condiţiile în care nu s-a cerut reacţia celui vizat. Pentru că este greu din postura de cititor să ştii dacă s-a cerut sau nu reacţie, vă recomand să citiţi ştirile importante de pe siteurile sau ediţiile tipărite ale unor instituţiile de presă credibile (nu Unica.md). Pentru că informaţia înseamnă putere. Informaţia corectă.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite