Nutriţionistul Nicolae Hâncu ne învaţă cum să ţinem postul în pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Hâncu este preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi preşedinte al Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii.  FOTO: Arhivă personală
Nicolae Hâncu este preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi preşedinte al Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii.  FOTO: Arhivă personală

Profesorul Nicolae Hâncu spune că cel mai important post din an pentru creştini trebuie să stea sub semnul cumpătării, moderaţiei şi rezistenţei în faţa tentaţiilor şi, în acelaşi timp, să ne asigure o imunitate optimă

„Anul acesta este pentru a doua oara când creştinătatea posteşte în primăvara încă epidemică. Este deci un Post al Paştelui deosebit, deoarece, deşi se desfăşoară într-o primăvară spiritualizată, se subsumează încercărilor creştinilor de a se fortifica prin alimentaţia specifică pandemiei. Cele două atitudini nutriţionale îşi sumează efectele, conferindu-ne rezilienţă psihologică şi trupească de care avem atâta nevoie”, a explicat nutriţionistul Nicolae Hâncu pentru „Adevărul”.

Regula de bază este de a şti în ce cantitate şi cum să consumi alimentele de origine vegetală în aşa fel încât alimentaţia să ofere un aport caloric echilibrat, care să nu îngraşe, dar nici să nu slăbească, susţine nutriţionistul clujean Nicolae Hâncu.

Ce mâncăm la micul dejun, prânz şi cină


Nutriţionistul a oferit sugestii pentru fiecare masă a zilei: 

Mic dejun: Putem înlocui lactatele cu iaurturi şi lapte din soia, fie optăm pentru fulgi cu ceai şi pâine prăjită. Tot la micul dejun, putem alege salată de vinete, zacuscă sau humus, evident în cantitate adecvată şi cu un adaos de ulei minim. Nu trebuie să lipsească fructele, însă atenţie la calorii: nu se vor depăşi 3-4 fructe pe zi.

Prânz: Masa de prânz ne oferă cea mai mare varietate de alimente şi în perioada postului. Pot fi gătite ghiveciuri de legume, mâncare de mazăre şi fasole sau preparate pe bază de orez cu legume. Este exclusă ceapa prăjită în pregătirea lor. Tot pentru prânz, sunt recomandate şi legumele la grătar sau fierte. Nutriţionistul atrage atenţia la modul în care sunt preparaţi cartofii, unul dintre alimentele de bază pentru post. Acesta recomandă consumul de cartofi copţi sau fierţi, în schimbul celor prăjiţi, care conţin de 3-4 ori mai multe calorii, în aceeaşi cantitate.

Cina: Salate, în diverse combinaţii, asezonate pentru gust cu condimente şi brânză din soia. Cel mai indicat este tofu natural, nu cel în ulei sau foarte sărat.

Sfaturi pentru alimentaţia care ne întăreşte imunitatea  

Profesorul Nicolae Hâncu a dat câteva sfaturi care trebuie urmate în general cu privire la alimentaţie, dar mai ales în contextul pandemiei, când avem nevoie de o imunitate puternică pentru a putea lupta cu COVID-19. „Regula generală este ca alimentele să fie în formă integrală – pâine, paste, orez – neprocesate, nerafinate, fară adaos exagerat de sare sau zahăr. Sarea poate fi înlocuită cu suc de lămâie sau cu oţet balsamic”, spune nutriţionistul.

El recomandă trei mese principale pe zi şi, eventual, două-trei gustări sub formă de fructe, dar în niciun caz produse de patiserie. „Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, deci nu săriţi peste el. Se vor evita cinele târzii şi mâncatul noaptea. Atenţie la porţiile de mâncare, mai ales  cei care au probleme cu greutatea. Cântăriţi-vă zilnic şi dacă observaţi creşterea în greutate, reduceţi porţiile”, adaugă specialistul. 


Cea mai sănătoasă băutură este apa, combinată uneori cu suc de lămâie şi frunze de mentă, detaliază medicul. „Fresh-urile de fructe şi legume ar trebui consumate doar ocazional - fructele şi legumele ar trebui mâncate, nu băute”, precizează el. Cafeaua are efecte benefice asupra imunităţii, în porţii moderate, asta dacă nu sunt contraindicaţii pentru consumul ei. 


Hâncu a mai precizat că există o serie de vitamine care au efecte benefice asupra imunităţii: A, B, C, D şi E, sub formă de suplimente alimentare. Hâncu precizează că înainte de a demara o cură de vitamine, este importantă o discuţie în acest sens cu medicul curant.

Cele mai mari greşeli  

Hâncu susţine că cea mai mare greşeală care se face în post este consumul în exces, care duce la îngrăşare, în contextul în care pentru o imunitate bună este nevoie să ne păstrăm greutatea optimă. „Deoarece mâncărurile de post nu sunt prea săţioase, avem tendinţa să le consumăm în cantităţi mari. Astfel se explică faptul că, deşi ţin tot postul, multe persoane se îngraşă în această perioadă”, spune nutriţionistul.

O altă capcană este consumul de ulei şi sare. „Deşi este vegetal şi sănătos, uleiul se consumă sub un anumit imperativ care se cheamă cumpătare. Este un aliment nobil din punct de vedere religios, dar şi o sursă de îngrăşare, astfel că trebuie să-l consumăm cu măsură. De fapt, cumpătarea este cuvântul-cheie pentru toată perioada postului”, subliniază Nicolae Hâncu.

Profesorul mai atrage atenţia şi asupra produselor de post din supermarketuri, pline de E-uri nocive, sau de tip patiserie care sunt periculoase pentru organism şi nu respectă condiţiile de bază tradiţionale a ceea ce înseamnă, de fapt, postul. Astfel, cea mai bună mâncare de post este cea preparată acasă.

Postul sub semnul creştinismului: „rugăciune, smerenie,  cumpătare” 



Profesorul emerit Nicolae Hâncu susţine că alimentaţia în perioada postului trebuie să fie percepută şi din perspectiva creştină. „Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii şi a credinţei noastre . Ea este precedată de POSTUL PAŞTELUI, cel mai lung post al anului 2021. Pe plan nutriţional, Postul înseamnă îmbrăţişarea darurilor hrănitoare ale naturii vegetale, sub semnul rugăciunii, smereniei, al cumpătării, moderaţiei şi rezistentei în faţa tentaţiilor. O adevărată înfrăţire între hrana sufletului şi a trupului, ceea ce ne spiritualizează trecerea prin viaţă”, arată nutriţionistul.

Profesorul Hâncu invocă Scrisoarea Pastorală a regretatului  PS Florentin Crihălmeanu adresată credincioşilor în primăvara anului trecut  în preajma Sărbătoririi Învierii Domnului: „Învierea Domnului este Sărbătoarea Vieţii. Nu întâmplător o celebrăm în anotimpul primăverii. De aceea, să ne facem timp să învăţăm de la natură cum creanga uscată despuiată de frunze, la chemarea Domnului mai întâi înmugureşte, apoi înfrunzeşte şi înfloreşte. Dumnezeu repetă în fiecare an lecţia primăverii pentru ca noi să înţelegem că suntem destinaţi vieţii, şi nu morţii. Să nu fim, deci, atât de preocupaţi de “ statistici” încât să nu mai avem timp să admirăm pomii care dau în floare! Să nu fim atât de aplecaţi asupra imaginii triste a morţii încât să uităm să ne ridicăm privirea spre Cel care /cu moartea pe moarte a călcat/, devenind pentru noi toţi izvor de viaţă!. „Sub semnul acestui îndemn Pastoral să înţelegem în acest an sensul creştinesc al ALIMENTAŢIEI, POSTULUI ŞI REZILIENŢEI”, concluzionează nutriţionistul Nicolae Hâncu. 

Cine este Nicolae Hâncu   

Născut în luna iulie 1940, la Blaj, judeţul Alba, Nicolae Dragoş Hâncu a absolvit, în 1963, Facultatea de Medicină Generală din cadrul Institutului Medico-Farmaceutic Cluj. Este medic primar în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi profesor emerit al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca. Este autor şi coautor a peste 300 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare, principalele teme abordate fiind managementul clinic al diabetului zaharat de tip 2, riscul cardiovascular global şi obezitatea abdominală. De asemenea, Nicolae Hâncu este preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi preşedinte al Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii şi locuieşte în Cluj-Napoca.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ce mâncăm în izolare pentru o imunitate puternică. „Ghidul de pandemie“ al celui mai respectat nutriţionist din România

Cel mai respectat nutriţionist din ţară:„Medicina nu are metode specifice de tratare a COVID-19. Alimentaţia e o armă redutabilă în aceste circumstanţe”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite