Luna conştientizării cancerului de sân: nouă femei mor zilnic în România din cauza cancerului la sân

Luna conştientizării cancerului de sân: nouă femei mor zilnic în România din cauza cancerului la sân

Hotelul Continental a fost luminată în culoarea roz, culoarea simbol a cancerului de sân.

La nivel mondial, luna octombrie este declarată ca fiind luna conştientizării cancerului de sân. Cu această ocazie, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca a organizat un eveniment menit să atragă atenţia asupra acestei afecţiuni. Institutul a demarat, la nivel naţional, o serie de campanii de informare şi programe de screening.

Ştiri pe aceeaşi temă

La nivel mondial, luna octombrie este declarată ca fiind luna conştientizării cancerului de sân. Cu această ocazie, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca prin proiectul "Creşterea capacităţii instituţionale şi a competenţelor profesionale ale specialiştilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Naţional de screening pentru cancerul de sân" a organizat un eveniment menit să atragă atenţia asupra acestei afecţiuni. În cadrul acestui eveniment, timp de trei zile, de vineri 15 octombrie şi până duminică, 17 octombrie, inclusiv, în ferestrele hotelului Continental din centrul oraşului Cluj Napoca au fost amplasate 5 led screen-uri pe care vor rula spoturi şi mesaje pentru creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la cancerul de sân. De asemenea, odată cu lăsarea serii, clădirea a fost luminată în culoarea roz, culoarea simbol a cancerului de sân.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din întreaga lume. Anual, sunt depistate aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi de cancer mamar iar conform statisticilor, România înregistrează aproximativ 10.000 de cazuri noi de cancer de sân in fiecare an şi aproximativ  3400 decese cauzate de această afecţiune. Un calcul simplu, ne arată că zilnic, în ţara noastră, 26 de femei sunt înregistrate ca şi cazuri noi de cancer de sân iar 9 femei mor din această cauză.
 
În scopul combaterii acestei maladii, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, a demarat, la nivel naţional, o serie de campanii de informare, educare şi conştientizare a populaţiei grup ţintă, referitoare la cancerul de san si la acţiunile ce vor fi întreprinse în cadrul programelor de screening.

Un astfel de program de screening este derulat şi de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, la nivelul Regiunii Nord-Vest şi Vest.
Acest program se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă  între 50 şi 69 de ani, care au domiciliul în localităţile Regiunii Nord-Vest şi Vest, atât în mediul urban cât şi rural. Acesta pune un accent deosebit pe testarea femeilor care fac parte mai ales din grupurile vulnerabile, adică femei sărace: angajate, mai ales necalificate, şomere, inactive, neasigurate, femei care lucrează pe cont propriu în agricultură, din mediul rural, femei fără adăpost, femei de etnie romă, femei cu dizabilităţi, etc.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările