Desfrânaţii din familia Bathory, din Ardeal: „târfa însângerată a diavolului” - contesa vampir, principele afemeiat şi nobilul care-şi decapita toţi duşmanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contesa Elisabeta, acuzată de vampirism, nu este singurul personaj controversat din puternica familie Bathory. Sigismund Bathory a fost acuzat că a decapitat în piaţa publică nobilii care nu erau de acord cu viziunile sale politice, iar despre Gabriel Bathory se spune că a fost un principe afemeiat şi deosebit de crud, el fiind cel care a poruncit în 1601 incendierea Sibiului.

„Familia Bathory a fost una dintre cele mai bogate şi puternice din Transilvania, având proprietăţi uriaşe în Transilvania, Ungaria de Est, Slovacia şi Polonia, iar o familie aşa de puternică are şi duşmani pe măsură”, susţine istoricul clujean Lukács József. Aceasta este una dintre explicaţiile faptului că membrii familiei au devenit personaje istorice controversate, explică Lukács.

„Pe lângă contesa Bathory, care a fost acuzată că a torturat şi a ucis câteva sute de fete, controversaţi au fost Gabriel Bathory, despre care s-a spus că era afemeiat şi că a comis acte de cruzime, dar şi Sigismund de Bathory, care a decapitat o duzină de nobili, pe unii în piaţa publică pentru că nu au susţint politica sa anti-otomană”, a explicat istoricul. 

„Familia Bathory a fost una dintre cele mai bogate şi puternice din Transilvania, având proprietăţi uriaşe în Transilvania, Ungaria de Est, Slovacia şi Polonia, iar o familie aşa de puternică are şi duşmani pe măsură”,

istoricul clujean Lukács József

Adevăruri şi legende 

Cât despre veridicitatea acestor acuzaţii, Lukács József spune că „unele erau adevărate, iar altele erau exagerări ale unor contemporani sau ale unor duşmani. O analiză atentă duce la concluzia că Gabriel Bethlen (n. ca. 1580, Ilia - d. 15 noiembrie 1629, Alba Iulia), nobilul care a devenit principele Transilvaniei, înlocuind familia Bathory, a fost în spatele procesului împotriva Elisabethei Bathory, cu scopul de a denigra familia şi de a-i scădea din putere şi din influenţă”. 

elisabeta bathory foto

Multe dintre acuzaţiile aduse Elisabetei Bathory sunt exagerări, spune istoricul Lukács József

Sigismund Báthory, principele care decapita nobilii
 

Principele Ardealului, Sigismund Báthory (n. 1572 - d. 27 martie 1613, Praga), a fost unul dintre cei mai controversaţi membri ai familiei Bathory. „Există o întâmplare urâtă legată de Sigismund Bathory, care a decapitat mai mulţi nobili care nu au susţinut politica sa anti-otomană. Viaţa politică în Transilvania secolului al XVI-lea era formată din două grupuri de nobili, unii considerau că este necesară alianţa pentru a scăpa de jugul turcesc, iar alţii credeau că Imperiul otoman este mult prea puternic, iar o răzvrătire va  pune în pericol ţara şi vieţilor oamenilor. Aceştia din urmă susţineau rămânerea sub suzeranitate otomană. Nu putem spune că au fost <<cei răi>>, pentru că erau lucizi şi ştiau ce s-ar fi întâmplat. Istoria a demonstrat că aceştia aveau dreptate, Imperiul otoman era prea puternic în acel moment”, explică istoricul. Opinia acestora însă nu a fost pe placul lui Sigismund Bathory care a ordonat uciderea, fără proces, a 10-12 nobili. „Nobilii au fost executaţi chiar în Piaţa Mare a Clujului. Acest eveniment a făcut valuri în opinia publică de atunci, pentru că nu era normal ca oamenii, şi cu atât mai mult nobilii, să fie executaţi fără nicio judecată. Clujul era un oraş liber. Oamenii s-au întrebat: <<Ce se întâmplă>>. Condamnarea se făcea de un complet format din nobili pricepuţi la lege, existau şi în acea vreme proceduri ce trebuiau respectate. Mai ales în cazul unui aristocrat.  Sigimsund însă a pus soldaţii să-i prindă pe acei nobili, care au fost executaţi; unul a fost decapitat în Piaţa Mare a Clujului, alţii au fost spânzuraţi. Chiar şi verişorul său s-a numărat printre victime”, povesteşte istoricul. 

Pe lângă contesa Bathory,  care a fost acuzată că a torturarat şi a ucis câteva sute de fete, controversaţi au fost Gabriel Bathory, despre care s-a spus că era afemeiat şi că a comis acte de cruzime, dar şi Sigismund de Bathory, care a decapitat o duzină de nobili, pe unii în piaţa publică pentru că nu au susţint politica sa anti-otomană”

istoricul clujean Lukács József

Principele care a realizat prima Unire 

Sigismund Báthory a fost principele care a încercat pentru prima dată unirea Transilvaniei, a Moldovei şi a Ţării Româneşti. (FOTO: blazonul familiei). „Desi numirea de Dacia nu apare decât rar în documentele politice din vremea principelui Sigismund Báthory (1581-1597, 1598-1599, 1601), notiunea era bine-cunoscută. Încercarea acestuia de a-si impune stapânirea directa în Tara Românească şi Moldova a fost socotită la vremea respectivă o tentativă de refacere a regatului Daciei. Pe lângă numeroasele izvoare maghiare

principele gabriel bathory foto

şi italiene care în 1595-1596 îl numesc pe Sigismund Báthory «principe al Ardealului, Moldovei si Tarii Româneşti», istoricul contemporan al principelui, János Decsi Baranyai, adaugă semnificativ acestei sintagme precizarea: «într-un cuvânt întreaga Dacie» (uno verbo tota Dacia). Baza juridică a pretenţiilor lui Sigismund Báthory asupra Ţării Româneşti şi Moldovei se afla în tratatul încheiat de acesta cu împăratul Rudolf II la 18/28 ianuarie 1595, la curtea imperială din Praga, care, la cererea sa, le includea şi pe acestea. Prin acest act, Sigismund era recunoscut ca principe liber, iar Transilvania era ridicată de la rangul de voievodat la cel de principat. Era însă doar o victorie parţială, astfel că Sigismund a ratificat tratatul abia la 2/12 iulie 1595. Coroana ungara, râvnită de el, a rămas împăratului, iar tratatul prevedea ca toate teritoriile dobândite de principe cu forţe proprii de la turci, aici fiind incluse Tara Românească şi Moldova, deveneau vasale lui Rudolf II, ca rege al Ungariei. Împăratul nu-i aprobase, aşadar, cererea de a fi nu doar principe al Transilvaniei, ci «şi al ambelor Dacii» (et utriusque Daciae)”, susţine istoricul Constantin Rezachevici într-un articol publicat în Adevărul, ediţia de Sibiu. 

Gabriel Bathory, principele afemeiat 

Gabriel Báthory (n. 15 august 1589, Oradea – d. 27 octombrie 1613, Oradea) a fost principe al Transilvaniei între 1608-1613, ultimul principe din familia Báthory. „Despre el se spunea că ar fi fost afemeiat şi ar fi comis mai multe acte de cruzime, pentru că ar fi executat mai mulţi nobili.Trebuie spus însă că fiecare principe a executat nobili”, explică Lukács József.

“Poate cel mai infam personaj din istoria Sibiului a fost Gabriel Bathory, nepotul contesei vampir si principe al Transilvaniei. Acesta considera că pentru a controla Transilvania trebuia să ai în buzunar cheile Sibiului., aşa că ocupă Sibiul şi dezarmează cu 20.000 de oameni. Convoacă Dieta şi acuză Sibiul de înaltă trădare şi cere o amendă de 50.000 guldeni. Primăria este devastată, Magistratul este întemniţat iar sibienii sunt alungaţi din cetate. În anul 1611 mai cere 100.000 guldeni Sibiului, şi părăseşte definitive oraşul în 1613”, explică istoricul Răzvan Pop, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Sibiu. 

principele gabriel bathory foto

Gabriel Bathory a fost descris ca fiind afemeiat şi crud 

Poveste cu final tragic

Principele este şi protagonistul unei poveşti cu final tragic, rămasă celebră în istoria Sibiului. Când a ocupat Sibiul, în 1610, oraşul a fost ars şi foarte mulţi dintre locuitorii săi au fost arestaţi. Printre cei care au ajuns în spatele gratiilor s-a numărat şi un patrician care avea locuinţa în apropierea Pieţei Mari a oraşului. 

Se pare că acesta a murit în închisoare, chinuit de torturile călăilor lui Bathory. În casa din apropierea Pieţei Mari a rămas văduva acestuia, o femeie extrem de frumoasă despre care se spune că i-a câştigat inima sângerosului principe. 

Îndrăgostit, acesta a curtat-o intens, însă tânăra sibiancă i-a refuzat avansurile. Şi chiar dacă furia şi insistenţele principelui au sporit, ea a continuat să-l refuze. Sfârşitul poveştii a fost unul trist. Pentru că îşi iubea prea mult soţul mort, tânăra a preferat să îl urmeze pe acesta în viaţa de apoi decât să-i cedeze crudului principe. S-a sinucis, lăsând multe lacrimi în urmă, în casa în care a locuit cu soţul său, lângă Piaţa Mare. Imobilul este situat chiar lângă Palatul Brukenthal şi astăzi este cunoscut drept Casa Movert. 

Citeşte şi

Elisabeta Bathory sau femeia-Dracula. Contesa care a torturat peste 600 de virgine crezând că a găsit secretul tinereţii veşnice

Anna Bathory, „târfa însângerată a diavolului“. Contesa-vampir din Ardeal se scălda în sânge şi era obsedată de magie neagră şi de sex cu fratele ei

Campioana cruzimii: o contesă maghiară cu origini sălăjene, în Cartea Recordurilor la crime. A omorât sute de fecioare pentru a se îmbăia în sângele lor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite