Cum ar putea fi cafeaua secretul luptei împotriva obezităţii. Importanţa „grăsimii brune“ în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham au descoperit că o ceaşcă de cafea poate stimula „grăsimea brună”, care ar putea fi cheia pentru combaterea obezităţii şi diabetului.

Studiul de pionierat, publicat zilele trecute în revista „Scientific Reports”, este unul dintre primele care sunt realizate pe oameni cu scopul de a găsi componentele care ar putea avea un efect direct asupra funcţiilor „grasimilor brune”, o parte importantă a corpului uman care joaca un rol cheie în cât de repede putem arde calorii şi să le transformăm în energie, se artă în Science Daily. 

Ţesutul adipos maro (BAT), cunoscut şi sub denumirea de grăsime brună, este unul dintre cele două tipuri de grăsimi găsite la oameni şi la alte mamifere. Iniţial atribuit doar copiilor şi mamiferelor care hibernează, în ultimii ani s-a descoperit că şi adulţii pot avea grăsime brună. Funcţia sa principală este de a genera căldura corporală prin arderea caloriilor (spre deosebire de grăsimea albă, care este rezultatul stocării excesului de calorii). Persoanele cu indice de masă corporală inferioară (IMC) au, prin urmare, o cantitate mai mare de grăsime brună.

Importanţa grăsimii brune

Profesorul Michael Symonds, de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Nottingham, cel care a coordonat studiul, a spus: „Grăsimile brune funcţionează într-un mod diferit faţă de alte grăsimi din organism şi produc căldură prin arderea zahărului şi a grăsimilor, adesea ca răspuns la temperaturile scăzute. Creşterea activităţii acestor grăsimi îmbunătăţeşte glicemia, scade nivelul de lipide din sânge, iar caloriile care sunt arse contribuie la pierderea în greutate. Până acum, nimeni nu a găsit o modalitate acceptabilă de a stimula activitatea acestei componente la om. „Acesta este primul studiu efectuat la om pentru a arăta că ceva ca o ceaşcă de cafea poate avea un efect direct asupra funcţiilor noastre privind grăsimea brună. Implicaţiile potenţiale ale rezultatelor noastre sunt destul de mari, deoarece obezitatea şi diabetul reprezintă preocupări majore pentru sănătatea societăţii, iar grăsimea brună ar putea fi o parte a soluţie”, spune cercetătorul. 

Cafeaua şi obezitatea

Echipa a început cu o serie de studii pe celule stem pentru a vedea dacă cafeina ar stimula grăsimea brună. După ce au găsit doza potrivită, au trecut apoi la oameni pentru a vedea dacă rezultatele au fost similare.

Echipa a folosit o tehnică de imagistică termică, pentru a urmări rezervele de grăsime brună ale organismului. Tehnica non-invazivă ajută echipa să găsească grăsimea brună şi să-i evalueze capacitatea de a produce căldură.

„Din lucrarea noastră anterioară, am ştiut că grăsimea brună se găseşte în principal în regiunea gâtului, aşa că am reuşit să monitorizăm subiecţii chiar  după ce au băut o cafea pentru a vedea dacă grăsimea brună se încălzeşte”, a spus profesorul Symonds.

„Rezultatele au fost pozitive şi acum trebuie să constatăm că cafeina sau un alt ingredient din cafea acţionează ca stimulent care ajută la activarea grăsimii brune. În prezent, analizăm suplimentele de cafeină pentru a testa dacă efectul este similar”, a detaliat cercetătorul. 

Odată ce se va confirma ce componentă este responsabilă pentru arderea grăsimii, ar putea fi utilizată ca parte a unui regim de gestionare a greutăţii sau ca parte a programului de reglare a glucozei pentru a ajuta la prevenirea diabetului, concluzionează cercetătorii. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite