Ce şi-a propus psihologul Daniel David, noul prorector pe cercetare al UBB. „Acum există criterii diferite şi chiar contradictorii pentru acelaşi domeniu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul psiholog român Daniel David a fost numit recent prorector responsabil cu cercetarea la UBB - cea mai mare universitate din ţară, ca număr de studenţi. Informaţia a fost dată publicităţii de psiholog pe blogul personal, alături de patru idei pe care intenţionează să le pună în practică în mandatul său.

„La invitaţia rectorului Universităţii Babeş-Bolyai, academicianul profesor universitar dr. Ioan-Aurel Pop, am acceptat să intru ca prorector în noua echipa a rectoratului, având ca misiune prorectoratul cu „Cercetarea, Competitivitatea şi Excelenţa”  - incluzând „ranking-urile” universitare şi publicaţiile ştiinţifice. Cei din grupurile cu care lucrez şi colaborez ştiu că am fost, iniţial, indecis, din cauza multor angajamente internaţionale pe care le am“, notează psihologul pe blogul personal.

Potrivit acestuia, oferta rectorului a fost „o provocare greu de refuzat“ şi în următoarea perioadă va trece la punerea în practică a unui program complex de modernizare a UBB. Acesta cuprinde patru teme majore care se regăseau ca idei şi în programul de candidatură din 2012 a lui David la funcţia de rector.

Prima idee este înfiinţarea unui institut de studii avansate sau de excelenţă (nu s-a stabilit cum se va numi) care va funcţiona asemeni unui model de bune practici academice. A doua – gândirea şi organizarea unor linii diferite şi flexibile de carieră universitară, cu indicatori academici specifici, după modelul universităţilor de tip „world-class“ (de top). „În acest fel, fiecare coleg poate opta pentru profilul de carieră în care se simte cel mai bine şi mai competent. Definirea profesurii universitare trebuie să fie reconceptualizată în acest context“, scrie David.

A treia idee, explicată de psiholog, este stabilirea unui set de criterii academice relativ stabile şi predictibile deoarece „acum există criterii diferite şi chiar contradictorii pentru acelaşi domeniu, în funcţie de moment şi obiectiv, inducând confuzie“. Ultima temă pe care psihologul s-a angajat să o pună în practică este una destul de complexă: reorganizarea cercetării-dezvoltării-inovării din UBB.

„Cred sincer că, alături de celelalte proiecte majore ale colegilor mei din rectorat, realizarea acestor patru proiecte de esenţă poate contribui la angajamentul rectorului de modernizare a UBB, aceasta intrând astfel în liga universităţilor de tip au«world-class», urmând ca apoi, în anii care vin, să ne putem preocupa, ca prin politici specifice, să devenim din ce în ce mai buni în această ligă. Fără astfel de modificări structurale fundamentale, intrarea în topurile şi mediile academice internaţionale de prestigiu rămâne pentru universităţile româneşti o poveste…!“, astfel îşi încheie postarea de pe blog Daniel David.

Cine este Daniel David 

Potrivit Thomson ISI/Web of Science, Daniel David (43 de ani) este psihologul român cu cel mai mare impact în literatura de specialitate naţională şi internaţională, prin numărul de citări în comunitatea ştiinţifică. Din 2007 este şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB. În ianuarie 2013 a fost numit director responsabil cu cercetarea la faimosul Institut american Albert Ellis din New York. Universitarul este autor al volumului „Profilul psihologic al poporului român”. 

Citeşte şi

Cum sunt românii? Concluziile surprinzătoare ale celui mai amplu studiu despre psihologia poporului român

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite