Cântăreaţa Lara Fabian, despre legătura cu România: „Când vin aici mă simt ca şi cum m-aş revedea cu un vechi prieten care locuieşte departe“

Cântăreaţa Lara
Fabian,
despre
legătura cu România: „Când vin aici mă simt
ca şi cum m-aş revedea cu un vechi prieten care locuieşte departe“

Lara Fabian, în concert FOTO Getty Image

Artista Lara Fabian susţine două concerte la Cluj şi Bucureşti (miercuri, 20 aprilie, şi vineri, 22 aprilie). Cântăreaţa va ajunge în România cu puţin timp înainte de primul concert şi va fi cazată la un hotel de cinci stele din centrul Clujului.

Cântăreaţa şi compozitoarea Lara Fabian (46 de ani), pe care mulţi o asociază cu una dintre cele mai faimoase melodii ale sale - „Je t' aime“/„Te iubesc“, dezvăluie într-un interviu, pentru „Adevărul“, care sunt femeile ce continuă să o inspire, ce înseamnă ritualul de pregătire de dinaintea fiecărui concert şi ce o face cu adevărat fericită.

Într-un interviu vorbeai de femeile care te-au ajutat să ajungi artista de azi. Ce ai învăţat de la fiecare dintre ele?

Noi evoluăm mereu. Sunt femei care au fost o sursă de inspiraţie de la început, chiar când eram foarte tânără. Aş începe cu Maria Callas, apoi aş vorbi de Barbara Streisand. Sunt mult mai multe. Am creat un album numit „Fiecare femeie din mine“/„Every woman in me“, care cuprinde versiuni ale cântecelor ale acestor femei impresionante care m-au inspirat şi continuă să mă inspire. Dar sunt şi tineri artişti pe care-i descopăr şi de la care mă inspir... Iar lista continuă să crească. Cred că ai ceva de învăţat de la fiecare persoană pe care o întâlneşti în viaţă, nu doar de la artişti. Trebuie doar să priveşti, să asculţi lumea şi să te conectezi cu ea.

Cochetezi cu actoria. Ce e mai dificil pentru tine: să fii cântăreaţă sau actriţă?

Nu sunt actriţă. Am jucat în videoclipuri şi am avut şansa să joc şi la Hollywood, dar sunt o cântăreaţă şi compozitoare (n. r. îşi scrie versurile la propriile piese). În unele videoclipuri ludice în care am apărut au fost extrem de solicitante, psihic şi emoţional. Pentru mine, muzica este o parte din firea mea, aşa că lucrurile vin de la sine. Muzica e o parte din mine. Şi când interpretez un cântec, mă identific emoţional cu povestea pe care o spune melodia. Bănuiesc că asta se apropie de ceea ce urmăresc actorii, în special cu ceea ce ei numesc „metodă de a juca“/„method acting“. Mi-ar plăcea să joc un rol important într-un film şi am primit propuneri în acest sens, dar nu am găsit încă proiectul potrivit.

Ai un mesaj pentru fanii tăi din România?

Am o relaţie specială cu România. E o ţară deosebită, departe de locul unde trăiesc, dar în acelaşi timp e foarte aproape de lumea mea culturală. Conexiunea care se stabileşte între mine şi public când cânt în România - în special când vorbesc în franceză sau italiană - este una foarte strânsă. Simt că... abia aştept să vin la Cluj şi Bucureşti şi să vă revăd... simt ca şi cum m-aş revedea cu un vechi prieten care locuieşte departe, dar când suntem împreună, e parcă ne-am fi întâlnit ieri.

O întrebare din partea unui fan din Oradea: la ce te gândeşti când eşti pe scenă şi interpretezi una dintre cele mai cunoscute piese ale tale?

Fiecare concert are ceva aparte. Am nevoie să mă pregătesc înainte să urc pe scenă. Acesta este motivul pentru care nu îmi place să acord multe interviuri sau să am alte activităţi în ziua concertului. E vorba de pregătirea vocii, în sensul de exerciţii vocale. Am un antrenor în acest sens cu care exersez zilnic, chiar şi pe internet, pe Skype. Dar odată ajunsă pe scenă, nu mai e vorba de tehnică, ci de conexiunea cu publicul... Asta mă determină să fac ceea ce fac, nu gândurile din mintea mea, ci stabilirea unei conexiuni cu publicul. Asta e magia muzicii. Şi fiecare concert e unic, indiferent câte am susţinut până acum.

Mai ai acel pian pe care ţi l-au dat părinţii în 1987, de Moş Nicolae? Mai funcţionează? Cine cântă la el?

Da, îl mai am. Şi încă mai cânt la el. Dar uneori, stau împreună cu soţul meu şi cu fiica mea şi cântăm, fără vreun instrument, sau doar cu o chitară. Soţul meu are o voce impresionantă, el este cu adevărat un artist. Am crescut cu muzică, toate femeile din familia mea au cântat. Nu mă refer că au cântat în sensul profesional, dar la fiecare întâlnire de familie se cânta.  Muzica a fost parte din vieţile noastre şi încă este. Cu sau fără pian...

Ce te face fericită?

Sunt multe ce-mi aduc bucurie şi fericire. Ca artist e o bucurie imensă să fiu aptă să cânt, să compun şi să scriu, dar şi să mă întreţin din pasiunea mea. Familia mea, fiica mea şi soţul meu sunt marea mea sursă de fericire. Chiar dacă călătoresc mult, datorită muncii, am grijă să nu stau prea mult departe de ei. N-aş putea. Vorbind în termeni mai generali, putem găsi bucurie şi fericire în lucrurile simple din viaţa noastră de zi cu zi: o plimbare în parc, o ceaşcă de ceai, o carte bună... Lucrurile mici ne ridică moralul şi ne fac fericiţi.

Scurt CV

Lara Fabian, pe numele real Lara Sophie Katy Crokaert, s-a născut pe 9 ianuarie 1970 la Etterbeek (n. r. este una dintre cele 19 comune din regiunea capitalei belgiene Bruxelles). A vândut peste 32 de milioane de albume în toată lumea. Este considerată una dintre cele mai bine vândute artiste de origine belgiană.
 

Mai puteţi citi:

Lara Fabian cântă la Cluj. Care sunt pretenţiile culinare ale artistei

„În ceea ce priveşte cerinţele Larei Fabian şi a echipei, acestea nu sunt foarte ridicate. Brânzeturi franţuzeşti, cafea şi vin premium, biscuiţi, apă, lapte, fresh-uri şi foarte multe fructe. Toate acestea trebuie pregătite de organizatori în back-stage“, spun organizatorii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: