Adio, Pata Rât! Pata de ruşine de pe obrazul Clujului dispare în sfârşit după ani de promisiuni şi amânări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile judeţene susţin că pe locul rampei de la Pata Rât ar urma să răsară iarba. FOTO  Şefan Lică
Autorităţile judeţene susţin că pe locul rampei de la Pata Rât ar urma să răsară iarba. FOTO  Şefan Lică

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au anunţat că finalizarea închiderii şi ecologizării rampei situate la numai câţiva kilometri de Cluj.

Recepţia finală a obiectvului ar urma să aibă loc în aproximativ o lună. Astfel, începând din ianuarie 2020 va funcţional şi sistemul de degazare al depozitului. Acesta cuprinde de 77 de puţuri de degazare şi peste 9 kilometri de conducte de colectare şi transport al biogazului. Totul pentru a închide rampa de la Pata Rât, a doua cea mai mare din ţară, care s-a întins pe mai bine de 22 de hectare şi a avut o cantitate de gunoi de 2,9 milioane de metri cubi. Din acest punct de vedere, groapa de gunoi a Clujului a fost a doua ca mărime după cea de la Bucureşti.

Toate acestea au avut şi un preţ. Pentru a finaliza închiderea şi ecologizarea rampei, Consiliul Judeţean a pus la bătaie aproape 54 de milioane de lei, fără TVA (53,6 milioane de lei ), o bună parte din sumă fiind bani proveniţi din fondurile puse la bătaie de Uniunea Europeană.

Ar fi trebuit închisă de acum 8 ani

Dacă autorităţile judeţene prezintă rezolvarea problemei  ca pe un mare succes, în realitate, rampa de gunoi de la Pata Rât ar fi trebuit să fie închisă din 2011. În realitate, lucrurile au stat cu totul altfel, iar lucrările au început abia în 2012. Mai mult, acestea au fost întârziate din cauza unor alunecări de teren care au avut loc acum doi ani şi care au pus în pericol în pericol Centura Vâlcele-Apahida. În plus, în zonă a avut loc un adevărat dezastru ecologic, din cauza deversării levigatului toxic în pârâul Zăpodie, care trece chiar prin apropiere.

Miercuri, 18 decembrie, reprezentanţii Consiliul Judeţean Cluj au anunţat că groapa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă complet. Informaţia a fost confirmată şi Garda de Mediu. Informaţia a fost făcută publică de preşedintele instituţiei judeţene, Alin Tişe, care i-a invitat pe jurnalişti la faţa locului pentru a vedea situaţia din teren.

„Zilele trecute, am intrat în posesia unui document de la Garda de Mediu. Acest document pune foarte clar că rampa de la Pata Rât nu mai poluează şi că, din punct de vedere tehnic, aceasta este închisă. Pata Rât este istorie. A fost a doua mare rampă de gunoi a României, după Bucureşti, şi una dintre cele mai mari din Europa”, a spus Tişe. Acesta a promis că începând din primăvara anului viitor, locul pe care se afla rampa se va transforma într-un deal acoperit de vegetaţie. 

Citeşte şi

Ceasul bombei ecologice de la Pata Rât începe să ticăie. Autorităţile n-au asigurat până acum nici măcar terenul pentru staţia de tratare a levigatului

Preşedintele CJ Cluj, despre şeful Gărzii de Mediu: „Ne-a amendat un slugoi politic“. Contre dure în imensul scandal al poluării de la Pata Rât

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite