Vânt puternic, ploaie, vijelie. Rapiţa rezistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi producţia la grâu este inferioară celei din 2013, în Bărăgan s-a făcut din belşug rapiţa. Fermierii sunt mulţumiţi, însă spun că utima furtună le-a furat recolta din mână.



Chiar dacă ultimele rapoarte europene privitoare la producţia de cereale din 2014 prognozau că România nu va reuşi să aibă anul acesta o recoltă cerealieră la nivelul producţiei record de anul anterior, în Bărăgan la rapiţă stăm bine. “Am avut semne bune pe toată zona. Faţă de anul trecut nu este nicio diferenţă. La rapiţă, am estimat o producţie foarte mare la hectar, având în vedere că o mare suprafaţă de teren a fost ocupată cu acestă cultură. Întotdeauna este loc de mai bine”, spune Vasile Iliuţă, fermier de frunte al Bărăganului, şi deputat în Parlamentul României.

“Ne-a furat recolta din mână”

Şi Aurelian Dobre, fermier şi secretar al Camerei Agricole Călăraşi, e mulţumit de recolta la rapidă. “Cine a lucrat cum trebuie şi a investit în tehnologie, acum culege roadele. Ar fi fost o producţie excepţională, cu 4.500 kg/ha, dacă vremea nu ne fura recolta din mână. Pe ultima sută de metri, o ploaie puternică, urmată de vijelie a afectat culturile. Şi variaţiile de temperatură zi/noapte au stricat culturile. Vremea rea ne-a luat cam 1.500 de boabe la hectar. Acum am rămas cu o producţia de 2.800-3.000 de kg/hectar”, spune agricultorul.
Dobre e de părere că producţia este una mai mare, însă noi, românii, stăm prost la capitolul statistică. “Bulgarii şi ungurii sunt înaintea noastră, cu producţii foarte mari, iar noi în coada plutonului din UE. Asta se întâmplă pentru că nu se culeg toate informaţiile din teren. Nu se includ în calcule şi recoltele pe care le fac ţăranii, câte cereale au ei în pătule”, spune Dobre.

Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă Călăraşi, anul trecut la rapiţă am avut o producţie medie de 2.488 kh/ha, iar acum s-a ajuns la peste 2.800 kg/ha. „ Până la acest moment s-au recoltat 54.639 hectare de teren cultivate cu rapiţă, dintr-un total de 55.745, cu o producţie de 142.061 tone”,  a declarat ing. Marioara Hărmănescu.

Ca la poker: câştigi, pierzi..

Lider al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Nicolae Sitaru este un fermier  care deţine peste 350 de hectare de teren arabil în Ialomiţa şi Călăraşi. Majoritatea sunt cultivate cu cereale, iar la ultima campanie de recoltare din vara trecută a reuşit să scoată peste 4 tone de grâu la hectar. “Agricultura este ca un joc de poker. Câştigurile sunt profitabile, însă riscul de a pierde este extrem de mare. Întotdeauna suntem la mâna naturii“, avertizează fermierul. Din activitatea sa agricolă, Sitaru câştigă pe an aproape 300.000 lei. Bani frumoşi, scoşi din pământ.

Şi George Popa, cultivator de cereale şi crescător de oi, a vrut de multe ori să renunţe la agricultură din cauza pierderilor masive. Multe ierni i-au adus pagubă, atunci când îngheţul a dat peste cap toată munca făcută cu sudoare toamna.„ Semănăm mazăre şi ovăz, dar dacă nu sunt precipitaţii, totul este în zadar. Acum 2 ani am ieşit din iarnă cu 700 de hectare de rapiţă compromise. Dacă nu am furaje, e greu cu atâtea animale. Anul ăsta, să sperăm, c-o vom duce mai bine”, a precizat Popa.

Rapiţa ocupă în prezent un loc deosebit de important în economia mondială ca sursă de uleiuri vegetale, fiind utilizată atât în alimentaţie, cât şi în industrie. Rapiţa e rentabila pe sole mari şi cu respectarea tuturor verigilor tehnologice - tratamente, fertilizări, recoltare în optim cu maşini bune şi bine reglate. Altfel, e nerentabilă.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Mai puţină pâine pe masă. Recolta slabă la grâu încurcă planurile fermierilor

Se anunţă recolte-record. An agricol perfect pentru fermierii din Bărăgan

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite