Unde poţi aprinde o ţigară de astăzi. Legea antifumat intră în vigoare pe 17 martie, în ce locuri este interzis să fumezi

Unde poţi aprinde o ţigară de astăzi. Legea antifumat intră în vigoare pe 17 martie, în ce locuri este interzis să fumezi

Fumatul este interzis din 17 martie în spaţii publice închise FOTO Getty

Autorităţile statului fac front comun împotriva fumătorilor. Poliţiştii, inclusiv cei de frontieră, jandarmii şi pompierii vor sta cu ochi pe cei care aprind ţigările. Începând cu data de 17 martie intră în vigoare Legea nr. 15/2016 prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

„Recomandăm cetăţenilor ca sesizările privind eventualele contravenţii privind fumatul în spaţiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgenţă 112, această linie fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau bunurile oamenilor”, a anunaţt Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ce trebuie să facă patronii

Totodată, patronii care deţin cluburi ori restaurante sunt atenţionaţi cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

„Reamintim că fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care recomandăm fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de ţigări şi chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, anul trecut la nivel naţional 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în ceea ce priveşte fumatul”, spun autorităţile.

Vă recomandăm şi:

Legea antifumat se aplică după ureche. Aurelia Cristea: Normele de aplicare a legii vor fi anunţate miercuri

Alina Mungiu-Pippidi: Nesimţirea celor care se opun legii antifumat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: