Legea antifumat se aplică după ureche. Aurelia Cristea: Normele de aplicare a legii vor fi anunţate miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise intră în vigoare miercuri, dar nimeni nu ştie cum se va proceda, pentru că autorităţile nu au elaborat încă normele de aplicare. Asta îi pune în mare încurcătură atât pe poliţişti, responsabili de controale şi amenzi, cât şi pe patronii de localuri, care nu ştiu exact cum să amenajeze spaţiile pentru fumători.

Legea antifumat provoacă derută în instituţiile statului, dar şi în rândul proprietarilor de restaurante. Normele de aplicare nu au fost publicate, iar şefii de instituţii şi de restaurante vor aplica legea după ureche. Cert este că de astăzi nu se va mai fuma în restaurante şi cluburi, în şcoli şi spitale, nici măcar în spaţiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau şcoli.

Singurele indicii despre cum se va aplica legea vin de la un draft cu normele de implementare şi aplicare a legii antifumat, care însă nu sunt definitive.
Concret, fumatul este interzis în toate spaţiile publice închise. În această categorie intră şi spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului. Fumatul este interzis în toate cluburile, inclusiv în cele private, cu acces restricţionat. Maşina de serviciu este considerată „loc de muncă“, aşa că fumatul este interzis. La fel şi în taxi.

În pensiuni, hoteluri şi hosteluri, fumatul va fi permis doar în interiorul camerelor închiriate de clienţi. Aceeaşi regulă se aplică şi în căminele pentru bătrâni şi alte spaţii cu destinaţie similară.
Spaţiile publice închise şi spaţiile închise de la locul de muncă trebuie marcate cu indicatoare prin care să se arate „Fumatul interzis“.

Unde se poate fuma?

Orice terasă care are mai mult de un perete/acoperiş/plafon sau un tavan este spaţiu deschis. Ce este peste un perete/acoperiş/tavan, adică doi pereţi/acoperiş/tavan nu se poate fuma. Umbrelele nu intră în discuţie, intră în discuţie în schimb copertinele de plastic, prin perete se înţelege inclusiv un perete de plastic/folie/lemn etc.

Cine aplică legea?

Poliţia este cea care, potrivit legii, veghează la respectarea noilor norme antifumat. Pentru asta, poliţiştii au voie să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat şi pot folosi aparate care măsoară obiectiv existenţa în spaţiile închise a reziduurilor din fumul de tutun. De asemenea, în timpul unui control, poliţiştii trebuie să verifice dacă a fost desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii, a fost introdusă sancţionarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară sau dacă este afişat numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza încălcarea legii.

Cum s-au pregătit comercianţii

Între timp, proprietarii de restaurante s-au pregătit să aplice noile norme, chiar dacă nu prea ştiu cum. Ieri, în Centrul Vechi al Capitalei, cafenelele se pregăteau să-şi întâmpine clienţii la terase. Avantajul acestora este că cel puţin în sezonul cald nu trebuie să investească în amenajarea unor spaţiilor pentru fumători. Aceştia fumează la terasă.

„Aşteptăm să deschidem terasa, acolo se va fuma. Vom pune eventual un încălzitor. Poate probleme vor fi la toamnă când se va răci. Atunci vom amenaja un spaţiu de fumat, poate cu ajutorul producătorilor de ţigări. Oricum, e mai bine aşa. Este un pas spre normalitate. Eu am lucrat foarte multă vreme în Vest, unde aceste norme se aplică de mai multă vreme. E mai civilizat aşa“, a declarat Tudor Ivan, administratorul unui local din Centrul Vechi.

Pregătiri pentru deschiderea teraselor se fac peste tot în centrul vechi. Muncitorii scot mobilierul afară şi fac ultimele reparaţii. „Încă nu am amenajat nimic, dar se va fuma la terasă. În interior, vom afişa stickere cu «Fumatul interzis». Nu am făcut alte amenajări, punem afară un încălzitor şi gata“, a spus angajatul unui alt local.

Aurelia Cristea: Normele Legii antifumat vor fi anunţate miercuri

Iniţiatoarea Legii antifumat, deputata PSD Aurelia Cristea, a explicat pentru „Adevărul“ cum se vor aplica noile norme. Potrivit acesteia, sarcina patronilor de restaurante şi localuri va fi destul de simplă.

Adevărul: Legea antifumat intră miercuri în vigoare iar normele de aplicare încă nu au fost anunţate. Când se va întâmpla acest lucru?
Aurelia Cristea: Este foarte posibil ca miercuri să fie anunţate normele de implementare şi de aplicare a legii antifumat, astfel încât începând cu data de 17 martie, cei care au atribuţii în aplicarea legii să o poată face.

Aţi participat şi la elaborarea normelor de aplicare?
Este sarcina Guvernului să elaboreze acele norme, instrucţiuni de aplicare a legii pentru toate instituţiile publice şi pentru cei care trebuie să constate contravenţiile. Eu nu am cum să interferez cu această activitate, pentru că e o problemă de executiv, nu de legislativ.

Cum vor proceda instituţiile publice?
Trebuie să luăm în calcul următorul lucru: în lege se spune că fiecare instituţie publică este obligată să treacă în regulamentul de organizare şi funcţionare prevederile acestei legi, astfel încât să asigure respectarea ei în sensul în care nicăieri la locul de muncă nu se poate fuma.

Ce presupune asta?
Asta înseamnă că este afişat peste tot acel sticker cu „Fumatul interzis“, că sunt amenajate acele balcoane, terase în aer liber care să creeze condiţii pentru fumători.

Sancţiuni disciplinare pentru salariaţi

Ce riscă cei care fumează totuşi în interiorul instituţiilor?
Orice încălcare a prevederilor legale se constituie în sancţiune disciplinară. Este o încălcare a regulamentului de organizare şi funcţionare. Asta înseamnă că este o abatere disciplinară.
Se aplică începând de la ministere, până la ultima filială a unei agenţii guvernamentale.

Asta în cazul instituţiilor publice. Dar ce se întâmplă în unităţile de alimentaţie publică, de pildă?
Localurile şi restaurantele au şi ele obligaţia să integreze prevederile legii în regulamentele de funcţionare şi să numească o persoană responsabilă cu aplicarea şi respectarea lor. Prevederile se aplică atât angajaţilor, cât şi clienţilor. Angajaţii trebuie să ia la cunoştinţă şi din acel moment sunt responsabili. Dacă nu le respectă, este abatere disciplinară.

Angajaţii răspund disciplinar, patronii răspund în alt mod...
Da, este răspunderea personală şi individuală şi este răspunderea angajatorului să ia toate măsurile ca legea să fie respectată. Legea nu spune până unde poţi merge cu sancţiunea în cazul angajaţilor. Raportul contractual de muncă este reglementat de Codul Muncii. Pot fi de la avertismente, până la măsuri sancţionatorii din salariu. Este acea aplicare graduală a sancţiunilor.

Amenzii între 100 şi 500 de lei

Concret, ce obligaţii au patronii de localuri?
Au obligaţia să afişeze, la loc vizibil, avertismentul cu „Fumatul interzis“. De asemenea, trebuie să elimine scrumierele din spaţiile închise, pentru că prezenţa lor poate induce ideea că fumatul este permis. Se vor amenaja în aer liber locuri speciale pentru fumători - terase, în faţa localurilor etc. Sunt chestiuni absolut simple.

Ce se întâmplă cu clienţii care nu se conformează regulilor?
Dacă totuşi se întâmplă ca unii clienţi să nu respecte regulile, aceştia pot fi sancţionaţi cu amenzi între 100 şi 500 de lei. Angajaţii trebuie să anunţe poliţia, pentru că se pune practic în pericol activitatea unităţii respective.

Nu este hilar să suni la 112 ca să anunţi că un client refuză să stingă ţigara?
Nu trebuie sunat la 112, trebuie sunat la secţiile de poliţie sau la Poliţia Comunitară, care şi ea are atribuţii în aplicarea Legii antifumat, dar numai în cazul persoanelor fizice, nu însă şi în cazul persoanelor juridice. Fiecare unitate economică poate afişa numerele de telefon ale Poliţiei Locale sau ale Poliţiei de sector. În instrucţiunile de aplicare a legii care vor apărea în curând, există o secţiune specială referitoare la cine se pot sesiza cazurile de încălcare a legii.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/legea-antifumat" target="_blank">View the story "Legea antifumat " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite