Prognoza meteo: Val de ger peste România. Cât mai ţine iarna, unde lovesc ninsorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vreme de iarnă în mijlocul primăverii FOTO Shutterstock
Vreme de iarnă în mijlocul primăverii FOTO Shutterstock

Primăvara se lasă aşteptată. Vremea de iarnă continuă să ne dea bătăi de cap. Un val de aer rece pune stăpânire pe România. La munte sunt aşteptate lapoviţe şi ninsori, în timp ce în celelalte regiuni se anunţă ploi.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), luni, 22 martie, martie, vom avea parte tot de frig. Vremea se va menţine rece şi va fi închisă. În toate regiunile vor fi precipitaţii, mai importante cantitativ în estul, sudul si centrul ţării, predominant ploi în sud şi mai ales ninsori în rest. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în est, nord-vest şi la munte şi, trecător, în centrul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor situa între 0….1 grad în Moldova şi estul Transilvaniei şi 10 grade pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -5 şi 2 grade.

În Capitală va ploua, iar vântul va mai avea intensificări în cursul zilei, apoi va slăbi treptat în intensitate. Temperatura maximă va fi de 3…4 grade, iar cea minimă de 0…1 grad.

Marţi, 23 martie, conform ANM, valorile termice vor fi sub normele caracteristice perioadei în toate regiunile. Cerul va avea înnorări şi se vor semnala precipitaţii, mai ales seara şi noaptea, în nord şi centru şi pe arii restrânse în rest. La munte va ninge, iar în celelalte zone vor predomina ninsorile. Vântul va avea unele intensificări, cu viteze mai mari la munte, dar şi în Moldova şi Bărăgan. Temperaturile maxime se vor situa între 0 şi 8 grade, iar cele minime între -8 şi 2 grade. Pe arii restrânse va fi ceaţă.

Şi în Capitală va fi frig. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, când va creşte probabilitatea pentru precipitaţii slabe, mai ales sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 5 grade, iar cea minimă va fi de -5…-3 grade.

Şi în următoarele zile, vremea se va menţine rece, chiar deosebit de rece noaptea şi dimineaţa la începutul intervalului, apoi valorile termice vor fi în creştere uşoară şi treptată. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată miercuri, 24 martie.

Miercuri, 24 martie, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie, cu precădere în cursul nopţii; temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 9 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între -10 şi -1 grad. Conform meteorologilor, cerul va fi temporar noros; în regiunile din estul, sud-estul şi centrul ţării şi în zonele montane temporar vor fi ninsori în general slabe, local în sud-vest se vor semnala mai ales ninsori şi lapoviţă, iar în rest precipitaţiile vor fi posibile doar izolat.

Vântul va continua să prezinte intensificări susţinute -viscolind sau spulberând zăpada şi amplificând senzaţia de frig- în zona montană, cu rafale de peste 80 km/h pe creste, dar şi în regiunile estice şi sud-estice, în general cu 50…60 km/h; intensificări temporare vor fi şi în celelalte zone, dar pe arii restrânse şi cu viteze mai mici. Pe alocuri va fi ceaţă, iar noaptea se va produce frecvent brumă, în special în jumătatea de nord-vest.

În Capitală, vremea va fi deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie; astfel, temperatura maximă va fi de 4…5 grade, iar cea minimă de -3…-2 grade. Cerul va avea înnorări şi temporar vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla moderat, trecător cu rafale în jurul a 40 km/h, amplificând senzaţia de frig.

Prognoza meteo lunară

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru perioada 22 martie-19 aprilie 2021. Conform meteorologilor, în prima săptămână vom avea parte tot de frig, urmând ca apoi valorile de temepratură să crească uşor şi să devină normale pentru data din calendar.

Săptămâna 22 – 29 martie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele centrale şi la munte. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice şi sudestice, dar şi deficitar în vest, nord-vest şi centru, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 29 martie – 5 aprilie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări.Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zona Carpaţilor Meridionali.

Săptămâna 5 – 12 aprilie

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, posibil uşor mai coborâte în sud, sud-est şi la munte. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu o tendinţă uşor deficitară, mai ales la munte.

Săptămâna 12 – 19 aprilie

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, cu posibilitatea unei abateri termice uşor negative, local în regiunile extracarpatice şi la munte. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Vă mai recomandăm şi:

Epidemia scapă de sub control: Capitala se apropie de 2.000 de cazuri pe zi, iar la Timişoara carantina a eşuat

ANALIZĂ Cum e descurajată munca în România, prin politica salarială

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite