„Meciul“ turistic Bulgaria-România continuă. „La ei eşti tratat regeşte, la noi se uită la tine cu sictir“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veşti bune pentru cei care vor să facă o escapadă pe litoral în următoarea perioadă. Din 24 august, preţurile au scăzut cu 20%, iar de la 1 septembrie, preţurile vor fi şi mai mici. Turiştii români spun că spre deosebire de litoralul românesc, în Bulgaria sunt trataţi regeşte.

Veşti bune pentru cei care vor să-şi facă vacanţa pe litoral în următoarea perioadă: din 24 august, preţurile au scăzut cu 20%, iar de la 1 septembrie preţurile vor fi şi mai mici. Diferenţele dintre litoralul românesc şi cel bulgăresc rămân însă notabile după părerea turiştilor, care afirmă că în Bulgaria, la preţuri decente, sunt trataţi regeşte, în vreme ce în România arareori se întâmplă aşa.

Spre exemplu, pentru o vacanţă în staţiunea bulgărească Obzor, o familie cu doi copii  ne-a povestit că a plătit, la „all inclusive”, 900 de euro pentru 6 nopţi de cazare la un hotel de 4 stele.

„Serviciile sunt ireproşabile: mâncare multă şi bună, curăţenie, iar personalul foarte civilizat. Toată lumea este amabilă, spre deosebire de litoralul românesc, unde am avut de-a lungul timpului experienţe neplăcute: camere cu mobilier învechit, prosoape uzate şi personal plictisit şi uneori chiar preparate de o calitate îndoielnică. Parcă eşti în altă lume în Bulgaria: piscină, masaj, condiţii de lux. Eşti tratat regeşte, nu ca la noi, unde te umilesc şi se uită la tine cu sictir, parcă te duci să stai gratis”, spune Oana Avram, o turistă din Voluntari, care a adăugat că acolo oamenii sunt mai atenţi şi la măsurile de protecţie împotriva Covid-19. 

Imagine indisponibilă

Tot litoralul Mării Negre, dar în Bulgaria FOTO I.S.

În ciuda diferenţelor, litoralul românesc se anunţă aglomerat şi în prima lună de toamnă.  Conform statisticilor oficiale, circa o sută de mii de turişti au ales să petreacă la mare zilele acestea. Turiştii vor beneficia de o reducere de până la 50% din 1 septembrie, odată cu începerea programului „Litoralul pentru toţi".

calarasi litoral

Turişti fericiţi în Bulgaria FOTO I.S.

În continuare, cele mai mici preţuri sunt în sudul litoralului, unde se pot găsi locuri de cazare şi cu câteva zeci de lei pe noapte de persoană, însă condiţiile lasă de dorit: camere cu mobilier învechit, mizerie pe plajă şi personal nepregătit. 

O altă nemulţumire a turiştilor este aceea că pe plajele româneşti prea puţini sunt cei care respectă regulile de distanţare fizică şi de protecţie, iar celor din Ministerul Sănătăţii este clară: mulţi oameni s-au contaminat în ultimele săptămâni pe litoral, care a devenit principalul focar de Covid-19 din România. 

Imagine indisponibilă

La 4 stele în Bulgaria stai regeşte FOTO I.S.

Chiar şi aşa, românii încearcă să profite de preţurile mai mici în unele unităţi de cazare de pe litoralul românesc. De exemplu, la un camping din nordul litoralului, în urmă cu o lună, pentru un sejur de 3 zile, o familie cu un copil, plătea 650 lei doar pentru cazare într-o căsuţă cu baie proprie, aer condiţionat şi terasă cu vedere la mare, dar din această săptămână preţul a coborât la 500 de lei. 

Imagine indisponibilă

În nordul litoralului românesc FOTO I.S.

Condiţiile sunt acceptabile, cameră cu 3 locuri, baie proprie, aer condiţionat şi terasă cu vedere la mare. Cei care aleg să se cazeze la cort, plătesc şi mai puţin, însă dezavantajul îl reprezeintă baia şi duşul la comun. Pentru două nopţi, la un camping din nordul staţiunii Mamaia, doi adulţi şi un copil plătesc, de la 1 septembrie, puţin peste 100 de lei, faţă de 300 de lei cazarea pentru două noţi cât s-a achitat în plin sezon.

Un plin la maşină, mai scump cu 6 lei pe A2

Economie pot face românii şi la un plin de carburant, dacă şoferii care pleacă din Bucureşti spre litoral sau cei care se întorc în Capitală alimentează maşina înainte de intrarea pe autostradă. Pe A2 benzina este mai scumpă, potrivit unei analize realizate de AGERPRES cu ajutorul Monitorului Preţurilor la carburanţi, o aplicaţie lansată anul trecut de Consiliul Concurenţei.

Astfel, la staţiile Petrom de pe Autostrada Soarelui (A2), un litru de benzină standard costa vineri 4,55 de lei. Spre comparaţie, în benzinăria Petrom Nicolae Grigorescu din Bucureşti, preţul era de 4,45 de lei. La capătul celălalt al călătoriei, la Constanţa, preţul benzinei în reţeaua Petrom este de 4,43 lei pe litru.

Imagine indisponibilă

Românii se înghesuie pe litoral, deşi condiţiile lasă de dorit FOTO I.S.

În staţiile Rompetrol, benzina costă 4,62 lei pe litru pe autostradă şi 4,51 lei în Bucureşti şi Constanţa. Acelaşi tip de carburant în reţeaua OMV costă 4,60 lei pe autostradă, 4,55 lei în Capitală şi 4,52 lei pe litoral.

Astfel, la un rezervor mediu de 50 de litri, un şofer ar economisi aproximativ 6 lei dacă alimentează cu benzină înainte de a intra pe autostradă.

Totuşi, comparativ cu vara trecută, diferenţa dintre preţul din oraşe şi cel din benzinăriile de pe autostradă nu mai este atât de mare. AGERPRES a realizat şi anul trecut o analiză similară, iar economia pentru un plin era de peste 10 lei.

În ceea ce priveşte motorina, unele sortimente pe autostradă au devenit chiar mai ieftine decât în Bucureşti. Petrom vinde motorina standard pe A2 cu 4,55 lei pe litru, în timp ce în Bucureşti motorina costă 4,59 lei pe litru, iar, în Constanţa, 4,43 lei pe litru.

Imagine indisponibilă

Ultimele zile de plajă FOTO I.S.

La Rompetrol, motorina este 4,67 lei pe autostradă, 4,65 lei în Bucureşti şi 4,47 lei în Constanţa, iar, la OMV, un litru de diesel costă 4,65 lei atât pe autostradă, cât şi în Bucureşti, şi 4,47 lei în Constanţa.

Preţurile din benzinăriile de pe autostrăzi sunt de regulă mai mari decât media, mai ales în perioada vacanţelor, când oamenii călătoresc mai mult.

Vă mai recomandăm şi:

Ce a găsit o vedetă TV la un hotel de lux din Bulgaria: Peşte aveţi? Nu! Paste? Nu! Friptură de vită? Nici de asta. Ce aveţi?

 

„Surprizele“ litoralului românesc: „N-am întâlnit aşa ceva până ieri. Şi avem mulţi ani de mare“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite