Cum s-au "spălat" 60 de milioane de lei prin 23 de firme. Trei suspecţi au fost deja arestaţi

Cum s-au

Afacere bănoasă prin firme-fantomă Foto:Adevărul

Dedesubturile afacerii prin care „s-au spălat” 60 de milioane de lei ies la iveală, după ce autorităţile au descoperit ilegalităţile. După ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi a început urmărirea penală împotriva a trei persoane, în urmă cu 2 zile, acestea au şi primit mandate de arestare de la judecători.

Ştiri pe aceeaşi temăÎn acest dosar complex, spun inspectorii antifraudă, o singură persoană coordona un grup de 23 de firme. Afacerile bănoase s-au derulat prin sustragerea de la plata TVA şi a impozitului pe profit aferent unor importuri de produse de larg consum(obiecte de uz gospodăresc, electrocasnice, sanitare, electrice şi alimentare), pentru recuperarea cărora a fost sesisat Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi.

O parte din aceste societăţi tip „fantomă” au fost înfiinţate pe numele rudelor(soţie, frate, mamă, tată, socru) coordonatorului grupului fraudulos, Radu Florea, iar restul au avut ca asociaţi şi administratori cetăţeni bulgari sau arabi, în majoritatea cazurilor fiind ulterior cesionate către diverse persoane de diverse naţionalităţi, neidentificabile. Mărfurile erau importate din Turcia, China, Pakistan, India, Vietnam, S.U.A. şi Hong Kong, în beneficiul real al clienţilor finali.

Tranzacţii succesive

„Apoi acestea erau tranzacţionate scriptic succesiv între societăţile controlate de cetăţenii arabi, la preţuri semnificativ mai mari, fără declararea şi plata TVA aferent, în scopul disimulării legăturilor dintre exportatori şi beneficiarii finali ai mărfurilor, în general firme de distribuţie. Din sumele transferate în conturile firmelor „fantomă”, circa 60 de milioane de lei au fost retrase în numerar de către coordonatorul grupului sau angajaţii săi”, a anunţat Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF.

În paralel, aceste firmele „fantomă” au mai fost utilizate şi de către alţi agenţi economici, pentru înregistrarea de cheltuieli fictive (diverse prestări servicii, lucrări de construcţii etc.) sau pentru preluarea stocurilor de mărfuri scriptice rezultate din vânzarea fără documente.
 

Vă recomandăm şi:

Arestaţi pentru spălare de bani. Cum au reuşit un român şi doi străini să "plimbe" 56 milioane lei prin conturile mai multor firme

Descinderi la suspecţi de evaziune şi spălare de bani. Afaceri şi tranzacţii ilegale cu materiale de construcţii de 3,5 milioane euro

Descinderi în 15 judeţe la suspecţi de evaziune şi spălare de bani. Prejudiciul, estimat la 18 milioane de lei

UPDATE Descinderi la Dragalina. Reţeaua de escroci care vinde apă cu suc drept motorină, "călcată" de poliţişti: patru persoane au fost reţinute

Descinderi la negustorii de fier vechi, bănuiţi de spălare de bani şi evaziune. Achiziţii fictive de 59 milioane de euro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările