Cât de rapid se face iaurtul perfect. Secretul deliciosului preparat de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iaurtul făcut în casă, gustos şi sănătos FOTO www.preparatedevis.ro
iaurtul făcut în casă, gustos şi sănătos FOTO www.preparatedevis.ro

Preparat uşor şi sănătos, iaurtul este mult mai gustos dacă este preparat acasă. Reţeta este una simplă şi poate fi făcută de orice gospodină care are la îndemână două ingrediente. Mai mult decât atât, preparatul este gata în 4-5 ore şi poate fi păstrat la frigider câteva zile.

Iaurtul home-made reprezintă cea mai sigură sursă de vitamine pentru toată familia, în special pentru copii. Reţeta clasică este una foarte simplă, iaurtul fiind gata în 4-5 ore. Laptele de vacă, oaie sau capră se fierbe mai întâi şi se lasă apoi la răcit până cand ajunge în jurul valorii de 40˚C. Dacă nu aveţi un termometru la îndemână, puteţi aprecia temperatura laptelui cu degetul, astfel că un lapte tocmai bun pentru a deveni iaurt va da senzaţia de călduţ. “Este recomandat ca laptele să nu aibă mai mult de 40-45˚C pentru ca iaurtul să nu fie prea acru şi să nu lase o cantitate mare de zer”, notează www.fabricadelapte.ro.

Se adaugă puţin iaurt din comerţ

După ce se verifică temperatura, în laptele călduţ se pune o linguriţă de iaurt din comerţ şi se amestecă bine până când s-a dispersat în tot lichidul. Amestecul obţinut se toarnă în pahare sau vase de diferite dimensiuni. Pentru a asigura fermentarea corespunzătoare, preparatul se lasă aproximativ 3 ore într-o încăpere încălzită ori vasele în care a fost turnată compoziţia se pun într-un recipient cu apă caldă.

“După 3-4 ore, laptele formeaza un coagul, acesta fiind momentul în care recomand să întrerupeţi activitatea bacteriilor lactice pentru a evita acidifierea prea intensă a iaurtului, care ar putea deveni prea acru. Puteţi face aceasta punând recipientele cu iaurt fie în contact cu apa rece vreme de 30-40 minute, fie introducându-le în frigider o oră. După aceasta, iaurtul este gata şi poate fi consumat. Din acesta se poate lua inoculul pentru tura următoare de iaurt. Recomand păstrarea lui în frigider, pentru a nu se acri”, spun specialiştii de la www.fabricaderetete.ro.

Vă recomandăm şi:

Cum faci cele mai bune chiftele de peşte şi care sunt ingredientele perfecte

Cel mai bun desert: plăcinta cu brânză dulce şi stafide. Secretele delicioasei prăjituri. De ce se ţine aluatul la frigider

Reţeta de storceag adevărat. Secretele delicioasei ciorbe pescăreşti care se mănâncă într-un singur loc din România

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite