Sezonul rece le aduce griji în plus şoferilor. Ce facem ca să ne protejăm pe noi şi maşinile noastre în timpul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masina iarna FOTO wallstreet

Iarna se apropie, astfel că şoferii încep deja să se gândească la pregătirea autoturismelor pentru iarnă, la preţurile anvelopelor noi, dotarea cu lanţuri antiderapante sau cu lichid pentru dezgheţat parbrizul. Pentru a circula în siguranţă, dar şi pentru a proteja autoturismele în perioada care urmează, specialiştii au întocmit un set minimal de reguli care trebuie respectate înainte de a ne urca în maşină.

Un prim sfat al specialiştilor este de a schimba anvelopelele uzate, pentru că de acest amănunt depinde siguranţa şi chiar viaţa şoferilor şi a pasagerilor.

Puteţi schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă, pe aceleaşi jante, însă cel mai bine este să aveţi "roţi de iarnă", incluzând şi jantele. ”Timpul schimbării este mult redus şi evitaţi neplăcerile care pot să apară cu etanşarea, atunci când montaţi anvelopele de iarnă”, scrie informatiiauto.ro. 

Atenţie, anvelopele "All Season" pot fi folosite şi iarna, dacă nu sunt prea uzate. Cu cât adâncimea profilului este mai mare, cu atât avantajele sunt mai mari la frânare şi la menţinerea aderenţei în viraje.

Măsurat cu un şubler, adâncimea profilului în partea cea mai uzată nu trebuie să fie mai mică de de 1,5 mm. Nu folosiţi anvelope reşapate, deoarece în timpul iernii, solicitările cresc direct proporţional cu riscurile.

Cauciucurile de iarnă, obligatorii pentru toţi conducătorii auto

Cât priveşte preţurile, un şofer care are nevoie de toate cele patru anvelope de iarnă va plăti între 600 şi 2.400 de lei pentru acestea, în funcţie de dimensiuni şi producător. Pentru cele mai frecvente dimensiuni ale cauciucurilor, preţul mediu este de 1.200-1.400 lei.

”Lanţurile antiderapante ar trebui să fie nelipsite din orice portbagaj. Se găsesc în majoritatea benzinăriilor, la seturi de 70 de lei, cele mai ieftine”, spune Adrian Dinicu, mecanic.

Nu uitaţi să înlocuiţi lichidul de spălat parbrizul cu unul care are o concentraţie mai mare de alcool şi care nu îngheaţă la temperaturi scăzute. Preţul unui bidon de 5 litri este între 6 şi 15 lei.

Atenţie la ştergătoarele de parbriz, mai ales în dimineţile foarte reci. Înainte de a intra în autovehicul, verificaţi dacă ştergătoarele sunt îngheţate sau sunt libere să se mişte pe parbriz. 

Dacă ştergătoarele sunt blocate pe parbrizul sau luneta îngheţată, motorul electric care le acţionează se poate distruge. Aşadar, asiguraţi-vă ca lamelele sunt dezlipite de geam şi că în mişcarea lor de rotaţie pe parbriz nu întâlnesc zone tăioase de gheaţă.

”Îndepărtaţi gheaţa de pe lamelele de cauciuc cu raclete din material plastic, dar cu atenţie, să nu tăiaţi lamelele, dacă sunt îngheţate pe parbiz”, spune Dinicu.

image

Cumpăraţi-vă spray pentru dezgheţarea încuietorilor şi a parbrizului. O doză de aproximativ 400 de mililitri costă între 20 şi 40 de lei, în funcţie de cantitatea de soluţie de degivrare pe care o conţine şi de temperatura până la care este eficientă.

Dacă însă observaţi că nu puteţi învârti cheia în broască, nu forţaţi. Încercaţi să încălziţi cheia în mână, sau apropiind-o de o brichetă aprinsă şi încercaţi din nou deschiderea. Cea mai eficientă metodă este folosirea unui spray.

În cazul sistemelor de închidere centralizată, verificaţi funcţionarea sistemului asupra tuturor uşilor şi capotelor. Ca prevenţie, este bine să pulverizaţi spray siliconic asupra chederelor, cu uşile deschise, pentru a evita îngheţarea şi lipirea uşilor.

Observaţi prezenţa gheţii pe geamurile laterale prevăzute cu macara electrică. Dacă geamul este blocat de gheaţă, nu acţionaţi comanda de deschidere, iar dacă aţi acţionat-o şi observaţi că geamul nu se poate deschide, nu insistaţi. Aşteptaţi să crească temperatura din interiorul maşinii.

Este bine să ajutaţi dezgheţarea, folosind o racletă de plastic. Nu folosiţi alte obiecte, veţi zgâria geamul, vopseaua uşii sau chederele.

O atenţie sporită trebuie acordată acumulatorului maşinii. În sezonul rece, mulţi descoperă că bateria maşinii s-a descărcat şi nu mai pot porni autoturismul. De aceea, este recomandat să aibă în portbagaj şi un set de cabluri de transfer curent, care costă aproximativ 25 de lei. 

Menajaţi bateria iarna, folosind-o în mod raţional. Asta înseamnă că nu trebuie să porniţi instalaţia audio, degivrarea, aeroterma climatizării pe viteză maximă, luminile, ştergătoarele, toate simultan.

La sub -8°C, este bine să aprindeţi farurile pentru câteva minute pentru a încălzi bateria, înainte de a acţiona demarorul. După acţionarea lui, este bine să nu mai aveţi nici un consumator activat. Nu ţineţi farurile aprinse sau alt consumator activat, cu motorul oprit decât dacă este strict necesar.

După pornirea motorului puteţi activa consumatorii, însă nu abuzaţi deoarece bateria trebuie să se poată încărca în timpul mersului.

image

Verificaţi sistemul de încărcare electrică a bateriei, ce include verificarea curelei alternatorului sau a accesoriilor. Verificaţi instalaţia de iluminare şi eventual înlocuiţi becurile arse.

Dacă maşina e prevăzuta cu rezistenţe de încălzire a parbrizului, verificaţi funcţionarea lor. Folosiţi-le numai când parbrizul este îngheţat şi numai cu motorul mergând. Nu lăsaţi instalaţia de ventilare sau climatizare să funcţioneze cu motorul oprit.

Controlaţi starea articulaţiilo, pivoţilor, amortizoarelor, plăcuţelor de frâna, saboţilor; verificaţi cursa pedalei de ambreiaj şi orice zgomot sau joc pe care îl simtiţi sau îl auziţi, nou apărut.

În perioada rece, utilizaţi ulei de motor pentru frig-semisintetic sau sintetic, antigelul să fie la densitatea adecvată temperaturilor care vor fi în următoarele luni. Verificaţi starea curelei de distribuţie, dacă este pe curea, a kit-ului de distribuţie.

Este bine să nu folosiţi frâna de mână când sunt temperaturi scăzute deoarece puteţi avea surpriza neplăcută a îngheţării cablului şi a imposibilităţii eliberării frânei de mână, a doua zi, când vreţi să plecaţi de pe loc. De obicei, este suficient să lăsaţi maşina în treapta a 1-a sau a-2-a. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite