Londra: Două protestatare de peste 80 de ani au încercat să distrugă cu un ciocan vitrina care protejează Magna Carta VIDEO

0
Publicat:

Două octogenare care fac parte din organizaţia ecologistă Just Stop Oil au avariat vineri vitrina care protejează un exemplar din Magna Carta, documentul considerat un text fondator al democraţiei moderne, expus la British Library din Londra, informează AFP.

O înregistrare video distribuită de acest grup activist, care obişnuieşte să organizeze acţiuni spectaculoase, arată două doamne în vârstă care vandalizează geamul gros protector, lovindu-l cu o daltă şi un ciocan, scrie Agerpres.

Poliţia din Londra a precizat că a arestat două persoane „suspectate de daune criminale". „Daunele provocate se referă la sticla de protecţie şi nu la documentul în sine", a precizat Metropolitan Police.

Magna Carta a fost semnată pe 15 iunie 1215. Foto Captură video X
Magna Carta a fost semnată pe 15 iunie 1215. Foto Captură video X

British Library deţine două dintre cele patru exemplare care au supravieţuit până în zilele noastre din Magna Carta, un text din anul 1215 care stipulează că regele şi guvernul său nu sunt mai presus de lege.

Acest document celebru tratează subiectul statului de drept şi al opoziţiei faţă de abuzul de putere. Guvernul nostru încalcă propriile legi", a declarat una dintre protestatare, Judy Bruce, în vârstă de 85 de ani.

Sunt creştină şi sunt obligată să fac tot ce pot pentru a atenua suferinţa îngrozitoare care se întâmplă deja", a adăugat cealaltă activistă, Sue Parfitt, care este pastor şi are vârsta de 82 de ani.

„Deplorabil de nepregătiţi”

Potrivit Just Stop Oil, care militează pentru ca Guvernul de la Londra să stabilească un plan pentru a pune capăt utilizării combustibililor fosili până în 2030, cele două octogenare şi-au lipit apoi mâinile între ele cu o substanţă adezivă.

Citată într-un comunicat al aceleiaşi organizaţii, Judy Bruce a declarat că „400 de oameni de ştiinţă renumiţi, contribuitori la rapoartele GIEC, spun că suntem 'deplorabil de nepregătiţi' pentru ceea ce urmează să se producă: o încălzire cu 2,5 grade Celsius sau chiar mai mare în raport cu nivelurile din epoca preindustrială".

Ea a făcut trimitere la un recent sondaj realizat de cotidianul The Guardian, potrivit căruia aproape 80% dintre oamenii de ştiinţă contactaţi au răspuns că se aşteaptă la o astfel de încălzire a climei, care ar depăşi obiectivul trasat prin Acordul de la Paris.

  British Library a anunţat, fără să facă alte precizări, pe reţeaua de socializare X, închiderea „Galeriei comorilor" în care este expusă Magna Carta. Instituţia londoneză a difuzat o fotografie ce prezintă avariile minore suferite de geamul protector.

Magna Carta a fost semnată pe 15 iunie 1215 de regele englez Ioan Fără de Ţară la presiunea nobililor răzvrătiţi, dornici să limiteze arbitrariul regal.  

Ea a inspirat numeroase texte juridice, printre care Petiţia dreptului din 1628, Constituţia Statelor Unite din 1787 şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite