Pneumolog din Buzău: „Formele de boală sunt mai grave decât cele din valul doi al pandemiei” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Bîrcă este şeful Secţiei de Pneumologie de la Spitalul Judeţean Buzău
Nicoleta Bîrcă este şeful Secţiei de Pneumologie de la Spitalul Judeţean Buzău

De o bună perioadă de timp, în spitalele din judeţul Buzău nu mai sunt locuri pentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19. Toate cele 14 locuri din secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău sunt ocupate.

Doi pacienţi sunt în stare gravă şi sunt intubaţi, în timp ce celelalte 68 de locuri din secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie sunt şi acestea ocupate. 

Deoarece situaţia critică durează de câteva săptămâni, medicii, asistentele şi infirmierele din aceste secţii fac faţă din ce în ce mai greu afluxului de pacienţi.

„În ultimele 2-3 săptămâni practic s-a produs un blocaj, întrucât nu mai sunt locuri la oxigen nicăieri în judeţ şi au rămas pacienţi cantonaţi în UPU. Cu ajutorul colegilor noştri sunt trataţi ca şi cum ar fi într-o secţie de spital. Colegul meu, şeful secţiei UPU, s-a ocupat de dotarea farmaciei, dar acest lucru nu este normal pentru că practic s-a blocat circuitul şi, după cum bine ştiţi, ambulanţele stau în curtea spitalului”, a declarat şeful Secţiei de Pneumologie de la Spitalul Judeţean Buzău, medicul Nicoleta Bîrcă.

Formele de boală cu care buzoienii se prezintă la spital sunt mai grave decât cele din valul doi al pandemiei. Tot mai mulţi pacienţi ajung la medic cu afectare pulmonară serioasă. Chiar şi după spitalizare, pacienţii merg acasă dependenţi de oxigen, dar şi cu alte sechele de natură cardiacă sau neurologică.

„În acest moment, în secţia de Pneumologie avem internaţi 34 de pacienţi COVID, 20 de pacienţi Pneumologie non-COVID şi 14 pacienţi cu TBC pulmonar. Vârstele pacienţilor - între 40 şi 80 de ani, sunt forme mult mai severe ca în valul trecut, cu afectări pulmonare între 40 şi 80%, forme de o gravitate mult mai mare, marea majoritate sunt dependenţi de oxigen, cu flux înalt. Pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 cu forme medii, severe pot rămâne cu multe sechele, în primul rând pulmonare, o parte dintre ei pleacă dependenţi de concentrator de oxigen o perioadă lungă de timp, o lună, două luni şi mai mult. De asemenea, pot rămâne cu sechele cardiace şi sechele neurologice importante", a afirmat medicul Nicoleta Bîrcă.

Nici la spitalul suport COVID din Râmnicu Sărat situaţia nu este mai bună! În acest moment, sunt internaţi aici 121 de pacienţi incectaţi cu COVID, toate paturile de la Terapie Intensivă fiind ocupate.

Vă mai recomandăm şi:

INSP: Până la 28 martie, au fost confirmate 562 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

 

DSP Buzău anunţă încă patru decese în rândul pacienţilor COVID-19

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite