Corneliu Constantinescu este veteranul mişcării rock din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Constantinescu
Corneliu Constantinescu

Face parte dintre grupul organizatorilor festivalului rock Top T Buzău încă din 1986, după experienţa acumulată în mediile folk-rock din Bucureşti în anii tinereţii.

Corneliu povesteşte că dragostea pentru acest gen muzical l-a cuprins în anii adolescenţei, atunci când a fost cooptat într-o trupă de rock fondată de câţiva colegi de liceu.

„M-au racolat nişte colegi de la Liceul Eminescu ca să cânt în formaţia Sirius Blues Band. Am activat la această trupă până în 1970. Apoi am intrat într-un nucleu foarte bun la clubul Z din Bucureşti, unde i-am cunoscut pe Mircea Vintilă, Pittiş şi alte nume grele ale rock-ului românesc. Tot în acel club s-a lansat şi formaţia Iris" îşi aminteşte Corneliu.

După experienţa acumulată în mediile folk-rock din Bucureşti , Corneliu Constantinescu a revenit la Buzău şi a înfiinţat o nouă formaţie.

„Când am revenit acasă, am înfiinţat prima trupă de folk din Buzău, Civitas. Au urmat colaborări cu mai multe trupe de rock şi de folk din localitate. Mi-aduc aminte că la fiecare eveniment cultural mai de amploare eram chemaţi şi noi. Deşi ne schimbam mereu repertoriul, organizatorii ne cereau într-una să cântăm o piesă cu versuri despre pământ, care era plăcută publicului" povesteşte Corneliu.

În deschidere la Iris

„Pe vremea aceea erau multe concerte de folk şi rock la care am participat cu trupele Civitas, Codex,K.O. Manuscris şi Proba de Microfon. Cu aceste formaţii am căştigat multe premii şi am cântat în deschidere la concerte mari, suţinute de Roşu şi Negru sau Iris" mai spune Corneliu.

Veteranul rock-erilor din Buzău îşi aminteşte cu plăcere cum în anii '80 l-a cunoscut pe părintele cenaclului Flacăra, Adrian Păunescu.

„L-am cunoscut în mai multe ipostaze. Prima dată, la preselecţia emisiunii „Antena vă aparţine" la Târgovişte, i-am cântat o piesă care i-a plăcut şi m-a selectat la faza finală alături de cele mai bune formaţii din ţară. Apoi, l-am mai întâlnit la cele două concerte ale fiului său, Andrei, care a participat la festivalul Top T de la Buzău. Era un foarte bun şahist, pe mine m-a bătut în câteva mutări", îşi aminteşte Corneliu Constatinescu.

Prietenie cu Florian Pittiş

Prin natura muncii sale, atât ca artist cât şi ca organizator de evenimente rock, a cunoscut cam toată elita muzicii folk -rock româneşti.

„Alături de unii din ei chiar am avut ocazia să cânt. Cel mai mult m-a impresionat Florian Pittiş, cu care am fost prieten bun. Acest om de excepţie ştia aproape toate trupele de rock din lumea asta, era o adevărată enciclopedie. M-am apropiat foarte mult de Pittiş în 1989, când a avut 56 de «şedinţe» de istorie a muzicii rock, la Buzău. Aveam sala arhiplină în fiecare luni, veneau de fiecare dată peste 800 de oameni".

Întrebări şi răspunsuri

Care este trupa dumneavoastră de suflet?

Sunt multe formaţii care îmi plac. La început mi-a plăcut mult Cream, datorită lui Eric Clapton, pe care îl consider cel mai bun chitarist din lume. Apoi m-am ataşat de Grand Funk Railroad şi din anii '70 de King Crimson. Acum ascult exclusiv doar muzică veche.

Era greu să fiii rocker înainte de '89?

Pe vremea aceea aveam părul de o jumătate de metru. Un şef de la Direcţia de Cultură, mare responsabil de partid, m-a luat de păr şi voia să mă tundă. Un alt conflict l-am avut în noiembrie 1989 cu un tip de la UTC care s-a luat de mine că am barba prea mare. Oricum, am ignorat astfel de oameni şi mi-am trăit viaţa aşa cum am vrut eu.

Ce-i place?

Îmi place viaţa la ţară şi încerc să fiu ţăran, dar din ăla modern. Îmi place foarte mult fotbalul pe care l-am şi practicat în tinereţe. Sunt îndrăgostit de ciclism, nu scap nicio etapă din Turul Franţei. Îmi plac câinii mari, am un ciobănesc carpatin şi unul bucovinean.

Ce nu-i place?

Nu-mi place politica. N-am intrat până acum în niciun partid, mai ales că acum activez în domeniul ONG-urilor. Nu-mi place prostia . Sunt adeptul aforismului lui Einstei care spunea că geniul are limite dar prostia nu.

Născut: 23 sept 1951, Râmnicu Sărat - jud. Buzău

Studii: Absolvent al Liceului Mihai Eminescu

Familie: căsătorit, un copil

1986-prezent organizator al festivalului rock TOP T Buzău

A publicat „Versuri găsite în sertare prăfuite" ,o carte de poezii scrise în perioada 1972-1979

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite