FOTO Vom putea urca cu cremaliera din această primăvară la Cetatea Râşnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la cremaliră sunt pe ultima sută de metri. FOTO Simona Suciu
Lucrările la cremaliră sunt pe ultima sută de metri. FOTO Simona Suciu

Lucrările la liftul înclinat au intrat în linie dreaptă, iar dacă vremea nu va fi potrivnică, cremaliera va putea fi inaugurată la finele lunii martie.

În prezent se mai lucrează la calea de rulare a liftului, dar şi la finalizarea amenajării clădirii staţiei de plecare şi a platformei de belvedere de lângă cetate. „Este un proiect extrem de complex, având în vedere relieful, astfel că timp de şase luni, din iunie şi până în noiembrie, s-a lucrat la dislocarea blocurilor de rocă.  Acum suntem pe ultima sută de metri şi, dacă vremea va fi favorabilă, cred că proiectul va putea fi terminat luna următoare”, a explicat primarul din Râşnov, Adrian Veştea.

Cremaliera (lift inclinat) va face legătura între centrul oraşului şi cetate. Investiţia de 10 milioane de lei, jumătate din aceşti bani fiind fonduri europene. Estimările arată că acest lif înclinat va creşte cu 20% numărul de turişti în cetate. În 2014 Cetatea a fost vizitată de peste 300.000 de turişti..

Lungimea traseului liftului cu cremalieră este de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 94 de metri. Unghiul de înclinare este de 34 de grade, iar liftul cu cremalieră va avea două staţii, una de plecare din spatele Casei de Cultură şi a doua la Cetate. Liftul cu cremalieră va face 12 curse pe oră, cu câte 30 de persoane în cabină, estimându-se că va transporta 700 de persoane pe zi.

Cetate de apărare

Prima menţiune documentară despre cetatea Râşnov datează din anul 1335 când, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor în Ţara Bârsei a fost pustiit întregul ţinut, în afară de cetate, care fiind puternic fortificată a rezistat atacurilor, salvând viaţa locuitorilor refugiaţi între zidurile ei.

Cetatea Râşnov este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificaţiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni a începutul sec. al XIII-lea.

Pe aceeaşi temă:

Cetatea Râşnov mai tare ca Branul?

Râşnovul a devenit staţiune turistică de interes naţional

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite