Cartofii ar putea costa la iarnă 4 lei kilogramul. Fermierii spun că sunt cereri mari de la export

Cartofii ar putea costa la iarnă 4 lei kilogramul. Fermierii spun că sunt
cereri mari de la export

Cartofii ar putea deveni produs de lux la iarnă. FOTOArhivă.

Producţia de anul acesta se anunţă una bogată, de peste 30 de tone la hectar. Fermierii se bucură mai ales că au cereri mai de la export, iar străninii plătesc bine şi la timp.

Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului estimează o producţie medie la hectar de 30-35 de tone, la fermierii profesionişti. Pentru consumatorul final, asta înseamnă, în cele din urmă, un preţ bun la taraba din piaţă. Şi totuşi, lucrurile nu vor sta chiar aşa. Cartofii din nordul Africii, care alimentau piaţa europeană, nu mai sunt la fel de mulţi, susţine Benea. Astfel încât ţările europene caută altă sursă. Deja producătorii români au exportat cartofi timpurii. „Dacă va fi solicitare pentru afară şi preţul va fi bun, o să dăm şi noi la export şi piaţa românească o să sufere. Acuma pleacă de la producător cu 80-90 de bani, peste o lună, când se vor apuca de recoltat pentru toamnă, care se bagă şi în depozit, probabil va fi în jur de un leu şi peste iarnă – nu vreau să prognozeze mai mult – dar este posibil să luăm kilogramul de cartof cu un euro cel puţin”, a spus Ioan Benea. Asta înseamnă cel puţin 4 lei pe kilogram la iarnă, scrie brasovultau.ro.

Principala cauză a preţului mare sunt intermediarii. „Noi, dacă îl vindem cu un leu, câştigăm 20 de bani, dacă câştigăm, muncind 365 de zile la el, pe când intermediarul vine şi-l cumpără şi îl dă cu 2 lei în 2 zile şi vine înapoi şi cumpără”, a mai spus preşedinte Federaţiei Naţionale Cartoful România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: