Primarul Brăilei: „La un cutremur, mi-e teamă, în zona centrală, de efectul de domino“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Brăilei Aurel Simionescu foto adevarul
Primarul Brăilei Aurel Simionescu foto adevarul

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, susţine că procedura reabilitării clădirilor cu risc seismic ridicat nu este simplă aşa cum pare la prima vedere. Dincolo de problema costurilor extrem de mari, mai este şi acordul pentru reabilitare, care trebuie dat de toţi proprietarii. Edilul-şef s-a referit în special la clădirile de patrimoniu din centrul istoric aflate în avansată stare de degradare.

La aceste imobile din zona istorică la care, susţine edilul-şef, s-a intervenit, de-a lungul timpului, dar cu mare greutate: “Pe unele dintre ele s-au făcut intervenţii de reparaţii, întreţinere, consolidare. Noi mai avem foarte puţine clădiri care aparţin integral municipalităţii, pentru că au fost restituite în diverse momente şi când vrem să facem o consolidare, fie nu vrea cel care este proprietarul de la etajul 1, fie nu vrea cel de la parter şi tot aşa. Mie mi-e teamă, în zona centrală, de efectul de domino. Aţi văzut cum sunt imobilele construite pe Republicii, sunt lipite una de alta”.

Expertizele la blocuri ... uriaşe la buzunar


Edilul-şef a mai recunoscut că preţurile pentru reabilitări sunt foarte mari, motiv pentru care proprietarii caselor, dar mai ales cei de la blocuri, renunţă, când este vorba să-şi asume plata cotei care le revine din suma totală: “Există obligaţia ca asociaţiile de proprietari care beneficiază de o expertiză de acest tip să continue după aceea activitatea, adică să facă reabilitarea. Noi avem cazuri în care atunci când s-au pus expertizele în faţa oamenilor, respectiv costurile care sunt - cu subvenţiile, cu ajutoarele aferente - şi niciunul nu a mai vrut să continue cu consolidarea blocurilor. Şi în acest caz, ei trebuie să plătească expertiza, dacă nu continuă lucrarea respectivă. De exemplu, dacă discutăm despre un bloc cum este C-ul din Viziru, expertiza se duce la câteva miliarde de lei vechi. Dacă discutăm despre un bloc cu 4 etaje, care este mai mic, costul expertizei ajunge probabil la câteva sute de milioane”.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite