Brăila: Salariul profesorilor nu va scădea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veniturile profesorilor nu vor scădea după noua lege a salarizării
Veniturile profesorilor nu vor scădea după noua lege a salarizării

Cel puţin aşa susţine inspectorul şcolar general, care spune că sporurile se transpun în statul de personal ca sume, nu ca procente. Legea salarizării unice a creat haos în sistemul de învăţământ. Noul salariu de bază include: indemnizaţia de conducere, sporul de vechime, sporul de confidenţialitate, sporul neuropsihic, sporul de fidelitate.

Odată cu aplicarea Legii salarizării unice, angajaţii din învăţământ se tem că salariile lor vor scădea, însă Inspectoratul Şcolar Judeţean susţine că nu se va întâmpla aşa. "Noi am făcut un calcul şi am constatat că salariile nete nu vor scădea", spune inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea.

Sporurile prevăzute de Legea 330/2009 care rămân în plată, cu condiţia ca pentru fiecare salariat să nu se depăşească 30%, sunt: gradaţia de merit, sporul de dirigenţie, sporul aferent mediului rural, sporul pentru condiţii vătămătoare - sporul de ecran, sporul pentru condiţii grele - sporul de penibilitate şi sporul de praf, sporul de practică pedagogică, sporul de clase simultane, sporul pentru învăţământul special.

"Anul acesta, sporurile se transpun în statul de personal ca sume, nu ca procente", explică inspectorul şcolar general.

Iată şi un exemplu: dacă un salariat avea în decembrie 2009 gradaţie de merit (25%), adică 250 de lei şi spor de dirigenţie (10%), în sumă de 150 de lei, transpunerea în 2010 nu mai reprezintă 35%, deoarece se raportează la un salariu de bază mult mai mare, comparativ cu luna decembrie 2009.

Profesorii se tem să nu piardă gradaţia de merit

Profesorul Victor Buzea, directorul Şcolii "I. Creangă", este de părere că sunt foarte mulţi factori care ar putea influenţa legea salarizării unice. "Dacă ar fi să plătim oamenii după bugetul calculat conform hotărârii, nu ar ajunge pentru plata salariilor", spune Buzea.

Alţi profesori se tem că în urma aplicării legii unice de salarizare ar putea rămâne fără gradaţia de merit. "Pentru mine este unicul impuls care mă face să-mi continui proiectele în beneficiul şcolii şi al elevilor", ne-a mai spus prof. Simona Nedelcu.

Ce includ compensaţiile tranzitorii?

Numai în anul 2010 se vor da salariaţilor compensaţii tranzitorii care includ: sporul de doctorat, care începând cu anul 2011 nu se mai acordă, sporul pentru controlul financiar preventiv şi diferenţa dintre procentul actual aferent mediului rural, faţă de procentul din luna decembrie 2009.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite