Brăila: Eugen Mocanu a transformat pasiunea pentru imagine într-o afacere de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Mocanu este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi brăileni
Eugen Mocanu este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi brăileni

A dat de gustul fotografiei artistice la 15 ani. Primul său laborator foto a fost baia de serviciu din apartamentul părinţilor. Se mândreşte cu un studio cum nu se găseşte cale de cinci judeţe.

În vara dintre clasa a opta şi a noua a primit cadou primul său aparat foto, un „Smena 8". A început atunci să cheltuiască economiile nu pe un suc cu prietenii sau un bilet la ştrand, ci pe filme foto.

Treptat a prins gustul fotografiei artistice. Vedea în reviste poze extraordinare prinse în mişcare şi a dorit să obţină rezultate asemănătoare. Dar până acolo a luat-o de la munca de jos.

Primele fotografii, primele succese

Cu aparatul în braţe a descoperit că pentru a-şi putea procura cele necesare unui bun fotograf va trebui mai înainte de a investi să producă banii necesari. Şi cum aparatul nu-i lipsea în niciun moment a devenit fotograful liceului. Primii clienţi au fost colegii de clasă.

„Le făceam toată ziua poze în curtea liceului la chiuluri. Eram fotograf oficial. După ore dădeam fuga la studio şi lăsam rola cu filme la developat. A doua zi eram cu pozele încă ude la şcoală. Treptat am ajuns să fiu căutat de colegii mai mari din liceu care ştiau că aparatul nu-mi lipseşte niciodată", povesteşte Eugen.

Din banii adunaţi pe poze şi din ce au mai „cotizat" părinţii, şi-a luat primul aparat de developat.

„Am încropit un laborator, în baia de serviciu. Mama s-a opus. Aşa că l-am declarat şef adjunct de studio foto pe fratele meu mai mic. El mă ajuta toată ziua în camera devenită obscură. Iar când mama protesta, fratele era cel care o făcea să renunţe la a ne mai certa", îşi aminteşte Eugen Mocanu.

Surpriza din stagiul militar

Între anii 1993 şi 1994 a efectuat stagiul militar. După ce a făcut şcoala de şoferi la Constanţa, a fost repartizat la Bucureşti unde i s-a dat în primire o autospecială pe şasiu DAC 6X6. Iniţial, nu a ştiut ce se află în partea din spate care era permanet sigilată. Abia la prima aplicaţie a văzut că de fapt acolo era un laborator fotografic ultraperformant. Imediat a cerut să fie înlocuit din postul de şofer şi să fie lăsat să lucreze în laborator.

„Era ceva deosebit. Se prelucrau fotografii făcute din aer, care ulterior alcătuiau părţile unei hărţi foarte detaliate. Acolo, după ce am fost acceptat să lucrez ca fotograf, am învăţat tainele fotografiei color", şi-a depănat amintirile Eugen Mocanu.

Revenit la viaţa civilă, a pus bazele unui atelier de prelucrare a fotografiilor. Acum deţine cel mai mare studio foto din zonă „Foto-Click".

„Nu există în Brăila, dar nici Galaţi, Tulcea, Constanţa sau Buzău un studio similar. Am amenajat platoul astfel încât să se poată lucra în câte două secţiuni odată. În plus, schimb decorurile odată pe an, pentru a oferi oamenilor ambienţe noi, inedite", ne-a mărturisit Eugen Mocanu.

Întrebări şi răspunsuri

În epoca digitală, mai sunt amatori de fotografii pe film?

"Cei care folosesc încă filmele sunt pe cale de dispariţie. În urmă cu şapte-opt ani lucram 40-50 de role de film în 24 de ore, acum abia dacă mai facem trei-patru zilnic. Aparatele digitale au devenit foarte accesibile. Din punct de vedere al calităţii, depăşesc un film obişnuit. În plus, acum retuşurile sunt mult mai uşor de făcut, graţie calculatorului".

Care este secretul reuşitei tale?

"M-a pasionat arta fotografică şi nu m-am lăsat până nu am transformat pasiunea în activitate de zi cu zi. Iar când faci din pasiune o activitate productivă, reuşita este garantată. În plus, contează foarte mult seriozitatea cu care abordezi fiecare problemă. Cred că aceste ingrediente mi-au adus succesul dorit".

Ce-i place?

Când este liber îi place să călătorească. Îi plac drumeţiile, plimbările lungi. Îi place muntele. Îi place să se destindă alături de prieteni. Se simte foarte bine, vara, alături de amici la un picnic pe malul dunării. Îi place sportul, dar nu să-l privească, ci să-l facă.

Ce nu-i place?

Shaorma. Mâncarea de tip fast food nu este caracteristică poporului nostru. Nu-i plac femeile cicălitoare şi care au impresia că ştiu totul din toate domeniile. Nu-i place pierderea de timp şi neseriozitatea. Detestă atitudinea păguboasă a multora dintr noi, aceea de a ne fura singuri căciula.

Profil

Născut: 03 februarie 1973, Brăila

Studii: Liceu, bacalaureat

Ocupaţie: Fotograf profesionist

Familie: Căsătorit

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite