Unicat în Moldova: groapa de gunoi fără miros şi practic invizibilă. Autorităţile din Botoşani vor să construiască cea mai mare rampă de gunoi subterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În municipiul Botoşani autorităţile în colaborare cu firma de salubrizare a oraşului vor să amenajeze o uriaşă platformă pentru colectarea subterană a gunoiului. Practic gunoiul este depozitat în pământ, igienic şi fără să ocupe spaţiu.  Proiectul va fi extins şi la nivelul cartierelor.

Şefii de la Urban Serv, firma de salubrizare a municipiului Botoşani, dar şi reprezentaţii Primăriei au pus la cale un proiect, prin care tradiţionalele containere de gunoi din cartiere, dar şi groapa insalubră de la marginea oraşului să fie înlocuite cu o soluţie ecologică. 

Practic în locul zonelor cu pubele şi containere, vor fi amenajate rampe subterane iar gunoiul colectat din tot oraşul va fi apoi transportat la marginea Botoşaniului la o groapă uriaşă de gunoi, bineînţeles tot subterană.

Groapa de gunoi a viitorului

Simion Drelciuc ,şeful de la Urban Serv, spune că rampa de gunoi subterană de la marginea oraşului va înlocui pe cea tradiţională, închisă de altfel încă de anul trecut, fiindcă nu îndeplinea condiţiile Uniunii Europene. Întreaga suprafaţă, de aproximativ 2 hectare, unde era depozitate gunoaiele va fi igenizată, iar pe o suprafaţă mult mai restrânsă va fi amenajată la sfârşitul anului 2015 şi începutul lui 2016, o groapă subterană, ecologică, fără mirosuri neplăcute şi practic invizibilă.

”Acest proiect este prezent şi în planul de dezvoltare al municipiului şi va fi vorba de o rampă, unde vor fi numeroase containere, pe categorii, realizându-se şi selecţia deşeurilor, la nivel subteran. Groapa de gunoi va fi ca şi invizibilă. Deasupra vor monta o suprafaţă cu gresie, iar când vor veni maşinile de gunoi, angajatul va acţiona de la panoul de control, iar containerele vor fi aduse la suprafaţă, gunoiul descărcat şi apoi coborâte din nou în pământ. Este ecologic şi curat”, spune Simion Drelciuc.  

Şeful de la Urban Serv, spun că deocamdată sunt făcute proiectele, urmând să se hotărască dacă se va folosi un sistem acţionat hidraulic sau pe baza unor circuite electrice. ”În momentul de faţă se fac studii şi se analizează toate variantele. Luăm legătura şi cu cei care au mai implementat proiecte asemănătoare, chiar şi în vestul ţării”, spune Drelciuc.

Containerele de gunoi din cartiere înlocuite

Totodată reprezentanţii Urban Serv, spun că vor să extindă proiectul şi la cartierele din Botoşani. În momentul de faţă, containerele clasice de la rampele din cartiere sunt prea apropiate de blocuri, de multe ori sunt răvăşite de boschetari, şi reprezintă o permanentă sursă de infecţie. Noile rampe ecologice, ce urmează să fie montate prin proiect european, cu pubele din plastic pentru sortarea deşeurilor, au băgat deja zâzanie între constructori şi locatarii care nu mai doresc şi alte tomberoane în apropierea locuinţelor.  

Şefii de la Urban Serv şi Primărie vor să înlocuiască clasicele containere de gunoi, cu mini-platforme, la fel subterane. ”Se face economie de spaţiu, este igienic şi mai mult decât atât este ecologic. Sunt zone unde sunt prea multe blocuri arondate la o platformă. Dă gunoiul pe afară”, spune Drelciuc. Zona cea mai aglomerată, sau mai bine-zis cartierul cu cele mai multe blocuri, va deveni cel mai probabil zonă pilot, pentru instalarea primei rampe subterane.

Rampele subterane, vor fi deservite tot de Urban Serv. În momentul de faţă, după definirea tipului de mecanism folosit, hidraulic sau electric, va fi calculată şi valoarea investiţiei. Oraşul Târgu Jiu de exemplu a cheltuit în jur de 600.000 de euro pentru 60 de platforme subterane, proiect ce urmează să fie finalizat în 2017. De asemenea de acest sistem mai beneficiază oraşele Mediaş, primul în care a fost implementat în România acest sistem, Miercurea Ciuc şi Ploieşti. În România a fost preluat modelul norvegian pentru aceste rampe.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Din octombrie, se scumpeşte gunoiul în municipiul Buzău

Soluţie provizorie: Gunoiul botoşănenilor va fi dus la Săveni şi Darabani

Adio, rampe de gunoi în judeţul Cluj! Au început lucrările la Centrul de Deşeuri

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite