Peste 500 de oameni de afaceri din cea mai săracă zonă a ţării le-au trimis lui Iohannis şi lui Ponta un mesaj la limita disperării: „Salvaţi Moldova de sărăcie!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea drumurilor din zona rurală nu sunt asfaltate în Moldova. FOTO: Adevăru
Majoritatea drumurilor din zona rurală nu sunt asfaltate în Moldova. FOTO: Adevăru

Oamenii de afaceri din Botoşani cer printr-o petiţie, preşedintelui României, Klaus Iohannis, primului ministru, Victor Ponta şi parlamentarilor să salveze Moldova de sărăcie şi să creeze condiţii proprice dezvăltării afacerilor. Petiţia a fost semnată şi de oameni de afaceri dar şi reprezentanţi ai camerelor de comerţ din toate judeţele Moldovei.

Oamenii de afaceri din Botoşani, în principal cei care distribuie în toată ţara produse agricole şi lactate sunt nemulţumiţi de interesul scăzut al autorităţilor faţă de zona de nord-est a ţării. Şi aici aceştia se referă la investiţiile în infrastructură şi la politicile economice. Zona Moldovei, este cea mai săracă din ţară, în special zonele Vaslui şi Botoşani, unde sărăcia lucie şi şomajul bântuie în zonele rurale sau în oraşele mici.

Petiţie semnată de peste 500 de oameni

Încă din noiembrie 2014, oamenii de afaceri din Botoşani au ticluit o modalitate de a protesta faţă sau de atrage atenţia autorităţilor. Cu asprijinul Camerei de Comerţ din Botoşani, a fost realizată o petiţie, adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, primul ministru Victor Ponta dar şi parlamentarilor prin care se cere acordarea de atenţie sporită zonei de nord-este sărăcită în ultimii 25 de ani. Dealtfel petiţie se intitulează ”Salvaţi Moldova de sărăcie”. 

În cuprinsul petiţiei, oamenii de afaceri spun că sunt sătui de plătit taxe degeaba, având în vedere că în zona Moldovei nu se investeşte în infrastructură şi nici în alte domenii precum agricultura sau turismul.  Dealtfel acestui demers s-au alăturat oameni de afaceri din toată Moldova, prin intermediul camerelor de comerţ din judeţele regiunii de nord-est. 

„Camerele de Comerţ şi Industrie din Regiunea de Dezvoltare 1 N-E, au luat iniţiativa încă din luna noiembrie 2104, de a demara o amplă acţiune de sensibilizare şi informare a Preşedenţiei României, a Primului Ministru şi implicit al Guvernului României, referitoare la necesitatea imperioasă de a se demara cât mai urgent cu putinţă lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere existente dar, mai important, demararea de lucrări de construcţie drumuri exprese şi autostrăzi care să permită transportul persoanelor şi mai ales a mărfurilor produse în regiunea noastră către vestul ţării şi vestul Europei în condiţii de siguranţă şi rentabilitate comparabile cu cele oferite de statele membre, ca şi România de altfel, a Uniunii Europene”, spune Romeo Floareş, preşedintele Camerei de Comerţ din Botoşani.

Petiţia a fost semnată de peste 520 de oameni de afaceri dar şi ONG-uri, oameni politici sau preşedinţi ai camerelor de comerţ din Botoşani, Bacău, Vaslui, Iaşi, Suceava şi Neamţ.

Izolaţi de restul ţării

Nemulţumiţi sunt în primul rând marii producători de lactate şi produse rezultate din agricultură, care ar dori să reuşească să facă comerţ cu vestul ţării dar şi cu Republica Moldova sau Ucraina. Marea vamă de la Racovăţ cu Ucraina zace închisă de aproape trei ani de zile, din cauza unor reabilitări impuse de Uniunea Europeană, dar care nu au mai fost finanţare. În lipsa unui punct de frontieră comercial, care să îndeplinească normele Uniunii Europene cu functe fitosanitare şi de control al calităţii produselor, schimburile economice, cu Ucraina ar fi aproape imposibile. 

”Sunt oameni de afaceri din Botoşani care ar considera avantajoase aceste schimburi economice, dar nu sunt anevoioase din cauza stării drumurilor dar şi a punctului vamal, care nu se află încă adus la standardele necesare efectuării comerţului”, precizează Floareş. Totodată drumurile proaste din Moldova, spun oamenii de afaceri, alungă şi alţi parteneri de afaceri, dar şi potenţialii turişti care ar descoperi produsele şi serviciile din această zonă. 

Botoşaniul suferă de aproape 25 de ani din cauza sărăciei. În mediul rural, cu vechile fabrici şi IAS-uri închise, oamenii fie pleacă în străinătate, fie trăiesc din ajutor social şi cei mai mulţi nu au nicio perspectivă. În cuprinsul petiţiei, semnatarii solicită acordarea de fonduri Moldovei, măcar la nivelul Ardealului şi Munteniei pentru dezvoltare şi includerea Moldovei ca zonă defavorizată pe lista de priorităţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cele mai bune idei de afaceri în Bucureşti

STUDIU Ce fel de mediu de lucru preferă oamenii de afaceri. Principalii inamici ai productivităţii

Idei de afaceri pentru studenţi: becul inteligent sau tricouri personalizate

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite