Cum şi-au respectat promisiunile primarii României. Realizările şi eşecurile lui Ovidiu Portariuc, edilul Botoşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii patru ani, primar la Botoşani a fost social-democratul Ovidiu Portariuc. O parte a promisiunilor sale de la începutul mandatului au prins contur în timp ce altele au rămas la stadiul de proiect.

Ovidiu Portariuc a câştigat alegerile locale în anul 2012 sub sigla USL, în faţa unui candidat cu experienţă şi mult mai titrat în acel moment, fostul primar Cătălin Flutur.  Iniţial Ovidiu Portariuc, plecase în campania electorală, cu un proiect comun USL, care a fost reconfigurat odată cu schimbarea situaţiei politice şi desprinderea PNL de PSD. Cu toate acestea în general, Portariuc a promis că programul său sa se va baza pe trei piloni, locuinţe, locuri de muncă şi eliminarea corupţiei în administraţia locală, aşa cum de altfe declara şi pentru botosaninews.ro în 2012.

Continuarea vechilor proiecte

Unul dintre aspectele administraţiei Portariuc a fost continuarea unor proiecte propuse sau începute în timpul administraţiei Flutur. Şi cel mai important este parcul de agrement de la Cornişa. Practic este vorba de un parc regional, cel mai mare din Moldova, dotat cu bazine de înot, instalaţii de tip aqua park,terenuri de sport, zonă împădurită, river rafting şi patinoare. Se preconizează că acest parc va fi terminat în luna iunie 2016, câteva obiective şi spaţii de atracţie fiind deja finalizate. Totodată o altă moştenire importantă a fostei administraţii lăsată primarului Portariuc, a fost CET-ul modernizat şi performant, ca şi reţeaua nouă de distribuţie a agentului termic în municipiu, în cadrul societăţii Modern Calor.

Iluminat cu led, fără maidanezi şi o piaţă nouă

La capitolul realizări proprii, primarul Portariuc spune că a făcut multe pentru oraş. Dincolo de declaraţiile de campanie electorală, la capitolul realizări proprii ale administraţiei Portariuc, cele mai importante sunt iluminarea cu becuri led a unor străzi din municipiu,ceea ce asigură o mai mare eficienţă, cumpărarea de energie electrică prin intermediul bursei, rezultând economie dar şi anveloparea termică a blocurilor ceea ce implică eficienţă energetică mai mare în special pentru locatari. Totodată în timpul mandatului primarului Portariuc, maidanezii s-au împuţinat considerabil pe străzile municipiului, fiind capturaţi şi sterilizaţi.Capitolul de realizări poate fi completat cu o piaţă nouă şi modernă pe strada Viilor dar şi cu păstrarea statutului de oraş verde, prin amenajarea spaţiilor verzi, noi sensuri giratorii şi canalizări îmbunătăţite în zonele inundabile sau parc de joacă pentru copii. Totodată activitatea Primăriei din ultimii patru ani nu a făcut obiectul unor anchete penale privind în special corupţia, una dintre temele de campanie ale lui Portariuc. Stadionul a fost deasemenea îmbunătăţit şi dotat cu nocturnă.

Locuinţe, şi da şi nu

În ceea ce priveşte locuinţele, una dintre temele predilecte de campanie ale lui Ovidiu Portariuc, acestea vor fi ridicate, dar cel mai probabil nu în acest mandat. Deocamdată Portariuc şi-a dus promisiunea până la nivelul includerii proiectului pe lista de sinteză a Ministerului Dezvoltării, cu toată documentaţia aferentă, în cazul unuia dintre cartierele planificate, iar în celălalt caz, până chiar la organizarea licitaţiei pentru executarea lucrărilor. Blocurile de pe fosturile terenuri ale armatei de exemplu, din zona Lebăda, vor deveni realitate după terminarea mandatului. Este vorba în special de blocuri de tip ANL, 12 la număr, cu 132 de apartamente. Primarul Portariuc, preciza tot pentru botosaninews.ro că în septembrie va fi semnat contractul pentru lucrări. Totodată locuinţe se fac şi în zona ANL Cişmea, dar este vorba de locuinţe sociale, mai precis 72 de locuinţe. 

Teatrul, pe lista neagră

La capitolul neîmpliniri, poate fi trecută reabilitarea Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoşani. Proiect conceput în timpul administraţiei anterioare mandatului primarului Portariuc, acesta stagnează, deşi a fost aprobată şi oferită finanţarea europeană necesară. Este vorba de un teatru simbol al oraşului, o bijuterie arhitectonică de la 1914. Reabilitarea a început, dar la un moment lucrurile au luat o întorsătură nefastă, în sensul că la decopertare s-au descoperit probleme la structura de rezistenţă, fără ca acestea să se răgăsească în proiect. Erau nevoie de lucrări suplimentare, modificări şi automat cheltuieli suplimentare. Opoziţia i-a reproşat primarului Portariuc că nu a găsit soluţii rapide pentru continuarea lucrărilor chiar şi cu noile modificări. 

Edilul s-a apărat însă invocând principiul siguranţei spectatorilor şi actorilor, care nu ar fi posibil fără întărirea structurii de rezistenţă. Aceste lucrări la teatru ar putea fi extinse până în 2018. Totodată cel de-al treilea pilon pe care s-au bazat promisiunile electorale ale primarului Portariuc, aflat la final de mandat, au fost locurile de muncă. Din start această promisiune a stat sub semnul întrebării, având în vedere că administraţia publică locală nu gestionează piaţa muncii. Singura şansă este atragerea de investiţii şi oferirea de lucrări care indirect să ofere locuri de muncă.  Iniţial Portariuc pe vremea când era candidat a promis creerea de proiecte prin care să fie asigurate 2000 de locuri de muncă. Promisiunea a fost însă doar parţial îndeplinită, fiind facilitată creearea unor locuri de muncă prin parcul de agrement de la Cornişa, lucrările edilitare, cele de anvelopare a blocurilor, de amenajare a  piaţei şi a câtorva străzi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

EXCLUSIV Frica de DNA a funcţionarilor din Sectorul 2: „Este o adresă în care ne cer toate certificatele de urbanism ale lu’ Oprea?!”/ Onţanu: „Ce prostii”

Oraşul Panciu, înfrumuseţat cu flori care au costat 35.000 de lei. Peste 600 de jardiniere colorează străzile

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite