Botosani: Florentina Dănilă - Învăţătoarea care modelează suflete (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I-a învăţat alfabetul pe sute de copii, iar o parte îi sunt acum colegi de breaslă. Botoşăneanca este învăţătoare la Liceul Pedagogic de 30 de ani.

Ajută copiii să pornească cu dreptul în viaţă de când ea însăşi a ieşit de pe băncile şcolii. Brânduşa, după cum îi spun prietenii pentru că s-a născut în martie, iar de ziua ei brânduşele din grădină nu au întârziat niciodată să-i ureze „La mulţi ani“, mărturiseşte că cel mai mult iubeşte florile şi copiii. Fiecare elev este privit de Florentina Dănilă cu ochi de mamă. Prin dăruire şi perseverenţă, botoşăneanca a reuşit să pregătească de pe băncile şcolii copii care aveau să devină medici, avocaţi şi, nu în ultimul rând, profesori.

Alături de copiii cu nevoi speciale
„Am ales această meserie din dragoste pentru copii şi pentru educaţie. Am terminat ca şefă de promoţie în 1979 şi aş fi putut să fac orice . Însă am ales această meserie pentru că este nobilă, chiar dacă este pe bani puţini. Iubesc foarte mult copiii şi trebuie să existe acea legătură afectivă. Învăţătoarea trebuie să fie un fel de mamă, altfel nu obţii performanţe“, a spus femeia. Primii ani în sistemul educaţional i-a început predând copiilor cu handicap.

„Am lucrat primii cinci ani cu o clasă de copii cu nevoi speciale deoarece singura mea soră este cu probleme psihice, iar această perioadă a fost foarte importantă pentru formarea mea. Am ştiut întotdeauna să valorific foarte bine fiecare copil. Trebuie să îi încurajezi pe toţi dintre elevi deoarece fiecare trebuie să aibă şanse egale“, a spus Florentina Dănilă.

Învăţătoarea mărturiseşte că se consideră o norocoasă deoarece a avut clase de copii extrem de buni. Unii au plecat la studii în străinătate, dar n-au uitat-o pe cea care i-a călăuzit paşii încă de la primele litere învăţate. „Mă bucur enorm când văd că foştii mei elevi, care au ajuns oameni realizaţi, mă caută şi vor să păstrăm legătura“, povesteşte învăţătoarea.

Dăruire şi severitate
Şi acum primeşte flori şi mărţişoare de la foştii ei elevi în martie sau de ziua ei. „Eu am terminat Liceul Pedagogic la Botoşani şi am fost elev practicant la clasa ei. Este o profesionistă de excepţie, ceea ce pot spune despre puţini din România. Se implică foarte mult în ceea ce face şi pentru asta are toată admiraţia mea“, a spus profesorul Paul Ciprian Mihai, fost elev al Florentinei Dănilă.

Învăţătoarea recunoaşte  că secretul stă în perseverenţă, dăruire, dar şi severitate atunci când lucrurile impun o astfel de poziţie. „Învăţătorul trebuie să aibă câte puţin din tăria stâncilor, zbuciumul mării şi curajul vulturilor. Trebuie să recunosc că am fost un învăţător sever, dar nu dur. În primul rând cu mine şi apoi cu copiii. Dacă elevul vine la şcoală cu plăcere şi este întâmpinat de un mediu prietenos, el se dezvoltă frumos atât intelectual, cât şi sufleteşte“,  a mai spus botoşăneanca.

Implicare extraşcolară
Lucrează de opt ani la clase de „step by step“ şi mărturiseşte că este foarte mulţumită de alegerea făcută pentru că „sistemul permite copilului să se formeze foarte bine şi îi oferă cadrului didactic posibilitatea de a fi creativ“.

„E remarcabilă şi implicarea de care dă dovadă chiar şi în afara programului reuşind să îi promoveze şi să îi valorifice pe copii chiar la nivel naţional“, a spus Elena Vasiliu, mama unei eleve.Dacă ar fi fost să aibă o altă profesie, Florentina Dănilă mărturiseşte că s-ar fi văzut florăreasă sau pictoriţă.

Profil
Născută. 29 martie 1960, Botoşani.
Studii. A absolvit Colegiul Universitar „Petre Andrei“ din Botoşani.
Familie. Este necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt cele mai grele momente din viaţa unui învăţător?
Cele mai grele momente din carieră sunt finalurile de serii când pui punct la o poveste, după ce ai investit foarte mult suflet. În fiecare copil care pleacă este şi o particică din sufletul meu.
Ce alte realizări aţi avut în domeniul educaţional?
Împreună cu prietenii şi colegii mei am realizat trei lucrări, cele mai importante cărţi fiind „Datini şi obiceiuri din judeţul Botoşani“ şi „Zile de Sărbătoare“, de pe care copiii învaţă la opţional.
Ce vă doriţi în viitor?
În ceea ce priveşte învăţământul, mi-aş dori foarte mult să fim apreciaţi de societate după valoarea muncii noastre. Iar exceptând munca, întotdeauna mi-am dorit să văd Grecia şi Italia.

Ce-i place
Îi plac foarte mult călătoriile şi cărţile, fiind o mare „devoratoare de beletristică“. Când nu este la catedră şi are grijă de sora ei, Florentina Dănilă îşi împleteşte fel şi fel de lucruşoare. Este impresionată de oamenii frumoşi la suflet. „Brânduşa” mai dezvăluie că adoră să petreacă timpul liber în natură, unde poate fi înconjurată de flori.

Ce nu-i place
Nu-i plac funcţiile de conducere deoarece asta ar însemna să se îndepărteze de copii. Este deranjată enorm de răutate, obrăznicie şi de nesimţirea care a devenit din ce în ce mai multă. Detestă falsitatea şi nu-i place să-i judece pe alţii aşa cum nici ei nu-i place să fie judecată.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite