Vremea nu le-a priit anul acesta fructelor de primăvară

Recolta de piersici şi caişi a fost distrusă de îngheţ, iar cireşele sunt mai puţine cu 20%. În piaţă, cireşele din Grecia se vând chiar şi cu 35 de lei kilogramul, iar preţul la cele din producţia  autohtonă, aşteptată după 1 iunie nu va coborî la început sub 10 lei, estimează specialiştii

Ştiri pe aceeaşi temă


După ce anul trecut cireşele din judeţ au fost afectate de secetă, anul acesta ploaia prelungită şi un îngheţ la început de mai anunţă o producţie mai mică decât în 2009. În patria cireşelor, la Cireşoaia, pomicultorii spun că se aşteaptă cam la jumătatea unei recolte dintr-un an bun: „Va fi cam 70 % din producţia de anul trecut. Iar cireşele timpurii vor fi foarte puţine, cu pietroasele vom avea mai mult spor", spune primarul din Braniştea, Cornel Săsărman, el însuşi pomicultor cu livadă de cireşi. Primarul spune că 2006 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru cireşe şi apreciază producţia din acest an la 50 % din cea a anului cel mai productive. Viceprimarul din Braniştea, Martonos Tamás este şi el pomicultor de tradiţie: „anul acesta nu va fi foarte bun, dar ne vom descurca. În anii buni la Cireşoaia, după producţia de cireşe în fiecare casă apare câte un aparat electrocasnic, maşini, şi anul acesta vor fi, dar mai puţine. Oamenii din Cireşoaia cumpără lucruri de pe urma cireşelor şi trăiesc restul anului din celelalte fructe", spune viceprimarul, care anul trecut şi-a cumpărat o maşină de 10.000 de euro doar din recolta de cireşe.

Îngheţ doar pe la unii

Inginerul Viorel Toma, inspector la Direcţia Agricolă Bistriţa-Năsăud spune că un îngheţ din noaptea de 4 spre 5 mai a făcut mult rău livezilor: „practic piersicii şi caişii au fost afectaţi sever de acest îngheţ pentru că erau mai avansaţi în înflorire. În schimb la cireşi pagubele vor fi cam de 15 %", estimează expertul Direcţiei Agricole. Inginerul mai spune că în patria cireşelor producţia este afectată şi de vârsta înaintată a pomilor:„cireşii lor au 20-30 de ani şi ar trebui înlocuiţi cu alţii noi. Cei de la Cireşoaia nu vor să o facă pentru că recoltează şi 200 de kilograme de pe unul.", mai spune inginerul Toma.

Cireşele de Grecia se vând cu 30 de lei kilogramul

În pieţele din oraş, comercianţii şi-au făcut deja comanda de cireşe din import. „De săptămâna aceasta am primit cireşele. Le aducem din Grecia şi le dăm cu 30 lei pe kilogram. Preţul e la fel ca cel de anul trecut, în această perioadă, doar vânzarea e mai slabă acum. Azi nu am dat decât un kilogram şi jumătate. Primăvara mereu importăm cireşe, până când se fac ale noastre", spune Alexandru Bozga, un comerciant de 58 de ani din Piaţa Decebal.

Primele cireşe din producţie locală sunt aşteptate după 1 iunie :„cred că cele locale vor porni cu 10 lei kilogramul, iar în plin sezon nu cred că vor coborî sub 5 lei, anul acesta, estimează inspectorul Viorel Toma.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: