Ce este „odihna activă“ şi de ce cred psihologii că este obligatoriu să avem pasiuni care să ni se potrivească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hobby-urile sunt numite de către psihologi „odihna activă” FOTO: Bianca Sara/Arhivă
Hobby-urile sunt numite de către psihologi „odihna activă” FOTO: Bianca Sara/Arhivă

Utilitatea hobby-urilor sau pasiunilor este susţinută şi de către psihologi, care le numesc „odihnă activă”. Aceştia atrag însă atenţia asupra faptului că hobby-urile trebuie să se potrivească şi cu personalităţile noastre, dar şi cu stilul nostru de viaţă.

Majoritatea dintre noi avem hobby-uri sau pasiuni care ne ajută să ne detaşăm de activităţile zilnice sau de presiunea de la muncă. Deşi cele mai multe dintre hobby-uri implica diverse activităţi inclusiv fizice, acestea nu fac altceva decât să ne relaxeze, fiind numite de către psihologi „odihnă activă”. 

„Definiţia „hobby-ului” (dex- ocupaţie, psiune, îndeletnicire plăcută, în afara preocupărilor profesionale) ne prezintă efectul benefic asupra unei persoane. Ocupaţia ne face plăcere, ne relaxează, iar relaxarea are efect benefic asupra creşterii imunităţii corporale ce menţine sănătatea. E ceea ce numim „odihnă activă”, explică psihologul Daniela Dragne-Macarie.

Hobby-urile trebuie să se potrivească mănuşă cu personalitatea 

Potrivit specialistului, este important ca aceste hobby-uri să se potrivească cu personalitatea noastră, dar şi cu stilul de viaţă. Mai mult, stilul de viaţă influenţează şi el alegerea hobby-ului, aşa se face că pasiunile unei persoane mai active nu vor coincide niciodată cu hobby-urile uneia mai comode. 

„Este de preferat să alegem doar acele activităţi pe care am putea să le practicăm cu plăcere, în timpul liber, ţinând cont de situaţia financiară, dacă ne permite acest lucru. Dacă eşti o persoană activă, căreia îi place să fie tot timpul în mişcare atunci o activitate care implică efortul fizic este cea mai bună. Eşti o persoană calmă, răbdătoare, căreia îi place să îşi petreacă timpul în natură? Grădinăritul este hobby-ul ideal, la care se mai adaugă şi drumeţiile montane, aceste două activităţi fiind ideale pentru a vă menţine în formă şi pentru a vă petrece timpul în sânul naturii. Eşti o persoană sensibilă şi creativă? Atunci poţi alege o activitate prin care să îţi exprimi simţul artistic, de la pictură şi sculptură, până la realizarea de accesorii şi decoraţiuni handmade. Aceste activităţi sunt foarte relaxante şi îţi oferă posibilitate de a te exprima într-un mod inedit”, recomandă specialistul. 

Practic relaxarea elimină tensiunea şi încordarea. Hobby-urile urmăresc, printr-o deconectare neuro-musculară, printr-o detentă fizică şi psihică, să inducă în organism un aşa-numit „tonus de repaus”, corespunzător unei stări de linişte şi echilibru interior. 

„Hobby-urile sunt metode de distragere cognitivă. Distragerile cognitive realizate prin hobby-uri pot duce la îmbunătăţiri psihologice remarcabile. Fiecare om vine pe lume cu un număr de receptori ai fericirii, conţinuţi în zestrea sa genetică, aceştia aşteptând să fie „hrăniţi” cu endorfine şi serotonină. Activităţile care produc plăcere provoacă receptorii să primească o cantitate îndestulătoare din aceşti hormoni, psihicul atinge cote maxime. Din punct de vedere chimic, rolul endorfinei este suprimarea durerii de orice fel, într-un cuvânt are rol de analgezic natural produs de propriul corp. Prin hobby-urile potrivite personalităţii noastre, ne oferim doza zilnică de „analgezic” necesară corpului nostru”, este de părere Daniela Dragne-Macarie.

Vă mai recomandăm:

De ce este natura cel mai eficient psihoterapeut: „Existenţa plantelor în mediile închise este extrem de benefică“

De ce îşi citesc oamenii horoscopul sau merg la vrăjitoare - explicaţia psihologului

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite