Profilul psihologic al şoferului nervos. Cum explică psihologii comportamentul agresiv în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profilul psihologic al şoferului nervos   Foto: Shutterstock
Profilul psihologic al şoferului nervos   Foto: Shutterstock

Agresivitatea în trafic este un fenomen tot mai des întâlnit. Potrivit psihologilor, comportamentul agresiv la volan are legătură cu o serie de factori ce ţin de tipul de personalitate, dar şi de vârstă, sex, mediul din care provine şoferul şi nivelul de pregătire.

Tot mai des sunt difuzate pe diferite canale filmuleţe sau imagini cu persoane care îşi scapă de sub control nervii în trafic şi acţionează agresiv, comportament care nu era foarte des semnalat cu mai mulţi ani în urmă. Psihologii spun că mai mulţi factori sunt legaţi de acest tip de reacţii, arătând că cei mai predispuşi sunt cei cu temperamentul coleric, extravertiţi. Dar şi nivelul de pregătire este important, precum şi mediul sau familia de origine, arată Dana Crişan psiholog clinician.

”Agresivitatea conducătorilor auto este legată de factori precum trăsături de personalitate, abilităţi şi stiluri de conducere, factori motivaţionali (voinţă), vârstă, sex, nivel de instruire pentru a anticipa consecintele comportamentelor agresive în trafic, nivel de studii. Astfel, agresivitatea vizează o stare a sistemului psihofiziologic prin care individul reacţionează printr-un set de conduite ostile, care au ca scop să lezeze o persoana sau, uneori, un obiect care are semnificaţie pentru sine şi care reprezintă o provocare pentru acea persoană”, explică psihologul.  

Ea mai arată că, deşi nu se poate construi un profil exact al personalităţii agresivului în trafic (din cauza multitudinii de factori care influenţează acest tip de comportament), există, totuşi, câteva trăsături care vor fi întâlnite (cel puţin parţial) la o persoană ce prezintă un astfel de comportament: temperamentul sangvinic sau coleric, fără studii sau chiar analfabet, din mediu rural şi, probabil, cu un exemplu de persoană agresivă în familie. ”Cele patru temperamente de bază, sangvinicul, flegmaticul, colericul şi melancolicul sunt cele cu care ne naştem. Caracterul este cel care se formează în timp. Dar e important mediul şi familia de origine, pentru că dacă acasă vede o persoană agresivă, cresc şansele să devină o persoană, la rândul ei, agresivă. Însă dacă temperamentul cu care s-a născut este de tip melancolic sau flegmatic, asta va reduce şansele”, explică ea.

Pe de altă parte, mai arată psihologul, cu cât nivelul de instruire este mai mare, cu atât atitudinea agresivă este mai puţin probabilă, pentru că nivelul de pregătire creşte capacitatea de a anticipa consecinţele acţiunilor. ”Conducătorii auto mai instruiţi, cu un nivel de studii mai avansat, tind să adopte expresii adaptative, armonice, în schimb cei cu studii joase şi cu un nivel intelectual scăzut vor adopta chiar şi o agresivitate fizică, nu numai de limbaj”, mai spune ea.

Tipurile de temperament şi reacţiile lor la furie

Extravertiţii au în general temperamente sangvinice şi colerice, în timp ce introvertiţii au temperamente flegmatice sau melancolice. ”Extravertitul tipic este sociabil, prietenos, caută senzaţionalul, reacţionează spontan şi impulsiv, cu un grad de toleranţă la frustrare redus şi, deci, exprimă mai uşor stări de furie. În opoziţie, introvertitul este introspectiv, repliat pe sine, rezervat, neîncrezător în decizii impulsive şi preferă o viaţă ordonată în locul celei pline de riscuri”, mai arată psihologul Dana Crişan. Totuşi, mai arată ea, e important de menţionat că fiecare individ are aşa-numitele mecanisme de apărare a eului, unul din ele fiind defularea, adică a da curs emoţiilor refulate în subconştient, prin descărcări, detensionare nervoasă, limbaj indecent etc, mai specific celor cu trăsături de personalitate şi temperament extravertit. Introvertiţii vor încerca să adopte expresii adaptative ale agresivităţii, mai arată ea.

Mai puteţi citi:

Ce spune fruntea despre personalitatea ta. Tipologia care indică persoane cu orizonturi înguste şi gândire restrictivă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite