FOTO Maramureşul îşi pierde satele tradiţionale. Inoxul şi aluminiul încep să facă legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maramureşul îşi pierde satele tradiţionale. Modernismul a început să îşi facă simţită prezenţa tot mai mult, lemnul fiind înlocuit cu inox şi aluminiu. Şi totul din cauza faptului că la nivel de judeţ nu există o gândire unitară în ceea ce priveşte modul de a construi. Se construieşte haotic, fără a se ţine cont de legea 50.

Un simpozion prin care s-a încercat a se atrage atenţia asupra faptului că satul maramureşean dispare a avut loc astăzi, 10 octombrie, în Sala Mare a Prefecturii Maramureş, la ea luând parte autorităţi locale, judeţene, dar şi arhitecţi. 

Cu toţii într-o încercare timidă de a atrage atenţia asupra faptului că Maramureşul are nevoie de aceste sate pentru a supravieţui. Odată dispărute aceste sate turiştii nu vor mai avea ce să vadă. Ori tocmai aceste construcţii din lemn au adus faimă acestui judeţ. 

"Am încercat de mai mulţi ani, prin acţiunile noastre culturale să sensibilizăm lumea. Zonele problematice din judeţ le-aş denumi pe cele care din păcate sunt mai potente, adică oameni care lucrează în străinătate. Acolo se distruge cel mai mult. Şi Valea Cosăului şi zona care a rămas săracă s-a conservat. Ca exemplu de bune practici, prefectul şi-a pus în joc şura de la Groşi. Am făcut pe ea un proiect de reconversie a unei gospodării ţărăneşti, asta tot pentru a arăta cum se poate face reconversie cu aceste gospodării frumoase, ca să nu dispară. Sunt în total 11 variante de a face o reconversie”, a explicat Ştefan Păşcucz, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Nord-Vest. 

“Trebuie să fim preocupaţi despre ce lăsăm urmaşilor noştri ca moştenire. Am văzut intr-o zi cum cineva demonta o casă cu tindă, cu târnaţ, cu poartă maramureşeană... O duceau in Japonia. Bătrânii au vândut-o si ea părăsea tara. Modernizarea Maramureşului, dacă o numim aşa, duce la distrugerea a ceea ce înseamnă acum Maramureşul. 

Voi face azi o "prezentă" a primarilor la acest simpozion. Să văd cine a răspuns pozitiv chemării mele. Să văd pe cine doare, pe cine interesează aceste probleme. De ce Austria, Ungaria, Germania sau Italia au nişte reguli de arhitectură si urbanism extrem de stricte, in funcţie de regiune. De ce acolo nimeni nu mişcă nimic fără aprobare?”  a spus prefectul Anton Rohian.

 

 

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite