Haioase şi pline de informaţie. Cum sunau reclamele în presa interbelică Maramureşeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea reclamelor erau încărcate de informaţie FOTO: Arhivă Maramureş
Majoritatea reclamelor erau încărcate de informaţie FOTO: Arhivă Maramureş

Încă din cele mai vechi timpuri, publicitatea a fost unul dintre instrumentele principale de promovare şi vânzare preferat de majoritatea întreprinzătorilor maramureşeni. Produse precum adaosul de cafea, oţetul, promovarea atelierelor de croitorie ori a tipografiilor erau nelipsite din paginile ziarelor din Maramureş.

Comparativ cu perioada prezentă, reclamele din perioada interbelică se caracterizează în principal printr-un conţinut foarte bogat în informaţii. Începând cu sectorul industriei grele şi până la serviciile de pompe funebre ziarele din perioada interbelică promovau aproape orice. Una dintre reclamele nelipsite aparţine Fabricii de acid sulfuric şi produse chimice Phonix, care anunţa cititorii „pentru orice cultură raţională este absolut nevoe de superfosfat“, Ziarul Baia Mare, 1927.


Un loc de cinste în paginile publicaţiilor era ocupat de prestatorii de servicii. Astfel, croitoria G.Dulfu doreşte să se facă remarcată prin următorul sfat:  ”Doamnă! Înainte de a vă face ultimele costume de iarnă, este în interesul dumneavoastră să luaţi la cunoştinţă că un specialist cu praxă îndelungată în capitală se găseşte la croitoria G. Dulfu din strada V. Lucaciu, 1, şi este mai în măsură ca oricare altul să vă execute după ultima modă taielluri, mantouri, pardesie şi orice alte lucrări ce ţin de secţia croitorie pentru dame care s-a înfiinţat de curând aici.” Ziarul Cronica, 1937. Blănarii au decis să se promoveze prin texte ca: „În atelierul meu de blănar şi cojocar execut după ultima modă blănuri noui, prefac pe cele vechi şi le repar, precum şi orice alte lucrări în branşă. Schwartz Paul, Strada Vasile Lucaciu 1, casa nouă a dlui ing. Ionescu“ Ziarul Cronica, 1937.
 

Meşterii au pus accent pe noutatea produselor oferite dar şi pe calitatea lucrărilor. „La zugravul Nicolae Veis, strada Olarilor 12 au sosit cele mai moderne modele de zugrăvire“ ziarul Cronica, 1934. Atelierul de tapiţerie A. Fulop pune accent pe preţul mic în scopul atragerii clienţilor: „Tapiţeria Fulop execută tot felul de mobile tapiţate. Ieftin, durabil şi punctual Starda Decebal nr.1“ anunţ publicat în paginile ziarului Cronica, în anul 1939.


Reclamele tipografiilor erau şi ele nelipsite din paginile publicaţiilor. În timp ce Tipografia şi librăria Dacia a mizat pe preţ „Doriţi ieftin? Registre, imprimate,cărţi de vizită, invitaţii de nuntă, cărţi poştale, afişe, gazete reviste comandaţi numai în Tipografia Dacia, librărie unde …tot felul de articole ce ţin de această instituţei au preţuri convenabile“, ziarul Glasul Dreptăţii, 1931, tipografia Minerva a accentuat moda occidental „Progresaţi şi D-voastră cu epoca! Marile firme occidentale atribuie importanţă împrejurării, ca imprimatele lor să fie elegante…“ ziarul Glasul Dreptăţii, 1921. 

reclame maramures


Localurile ca restaurante, cofetării sau berării avea şi ele locul lor în publicaţiile vremii. Cofetăria Scheip miza pe produsele sănătoase comecializate „ Doctorii spun…că funcţiunile stomacului au o influentă covârşitoare asupra întregii vieţi, iar alimentaţia joacă un rol important în dobândirea şi menţinerea sănătăţii. Toată lumea ştie… că în Baia Mare se pregătesc mâncăruri gustoase şi prăjituri excelente numai la Cofetăria Scheip“ Ziarul  Cronica, 1936. Chiar dacă nu într-un număr foarte mare, au existat şi unele produse care s-au făcut remarcate cu ajutorul publicităţii. Adaosul de cafea Franck şi Kathreiner promovează starea de bine adusă de produs: „…Câte o cafea cu lapte la fiecare dejun mic şi câteodată şi la masa de seară, nu este numai gustoasă şi costă puţin, dar se dugeră fără multă trudă deci este o uşurare binecuvăntată şi o întărire pentru stomac“, ziarul Cronica, 1936. Un alt produs găsit în paginile ziarului Baia Mare este maşina de scris Underwood care, conform comercianţilor este “cea mai superioară maşină de scris, nu trebuie reparată niciodată”


Pe aceeaşi temă:

FOTO Reclame şi comerţ în presa interbelică din Alba: „Se lucrează conştienţios, solid şi cu preţuri moderate”

Facebook Home la primul update: disponibil tot fără reclame, acum şi pe HTC One şi Samsung Galaxy S4

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite