De ce este mai bun gulaşul preparat la ceaun: o reţetă delicioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul gulaş de vită, mâncare tipic ungurească, foarte des gătită în Ardeal, este o mâncare scăzută cu cartofi şi carne de vită. Foarte gustoasă şi picantă, acest tip de mâncare are un gust mult mai bun dacă este gătită în cantitate mai mare, la ceaun.

Este un adevăr general valabil că mâncarea este mai gustoasă dacă este gătită în cantitate mai mare, la cazan sau la ceaun. Este şi cazul gulaşului de vită, mâncare specific ungurească, des pregătită în Ardeal. Atunci când este preparată afară, la caun, pe foc de lemne, parcă gustul este mult mai bun.

„Soţia mea îl prepară şi în casă, în condiţii normale, în bucătărie, pe aragaz, dar în cantitate mică şi gătit pe gaz nu are acelaşi gust. Parcă îi lipseşte ceva. Însă când se încălzeşte vremea şi putem ieşi în curte, devine sarcina mea să mă ocup de asta. Ea mă ajută doar să tai zarzavaturile şi legumele, iar eu mă ocup de restul”, spune Marin, un băimărean de 46 de ani. „Când este gătit în cantitate mai mare, mai ales, preparat pe foc, afară, gustul se schimbă total”, mai spune băimăreanul.

Reţeta după care îl prepară este simplă, cunoscută ca reţeta tradiţională şi nu este mai greu de gătit decât orice ciorbă autohtonă. Avem nevoie de: 

1 kg de carne de vită (preferabil pulpă sau carne suculentă)

5-6 cartofi mărişori

3-4 cepe medii

Usturoi – câţiva căţei, după gust

1-2 linguri de untură

1-2 ardei graşi (nu prea mari)

2-3 morcovi

Foi de dafin, boia, piper, sare,  

2-3 roşii curăţate de pieliţă şi zdrobite

Reţeta ungurească presupune şi chimen, însă în Ardeal nu este folosit întotdeauna.

În untura încinsă se pune ceapa la călit, apoi se adaugă ardeiul tăiat mărunt, morcovii (măruniţi la robot sau tăiaţi mărunt) şi usturoiul. „Nu toată lumea pune morcov, dar mâncarea are un gust mai bun aşa”, mai spune pasionatul de gătit. Se lasă doar un minut-două şi se adaugă boiaua de ardei, apoi se stinge cu puţină apă. Se adaugă restul condimentelor, foile de dafin, piperul, eventual chimenul şi se amestecă bine. Apoi se adaugă carnea, tăiată cubuleţe şi se pune apă până se acoperă carnea şi se lasă la fiert la foc mic, până când carnea este fiartă.

Acum se adauge cartofii tăiaţi cubuleţe şi apoi roşiile zdrobite. „Se poate folosi bulion sau roşii din conservă, ideea e să dea culoarea roşie intensă”, mai spune băimăreanul. Acum e momentul să se dreagă gustul cu sare, piper şi, eventual, puţin oţet, dacă e nevoie să fie mai acrişoară.

Pont: găluştele făcute din griş amestecat cu ou, făcute fâşii şi puse la fiert la final (odată cu cartofii sau imediat după), vor da un gust mai autentic de mâncare ungurească.

Mai puteţi citi:

 

Cum au ajuns armenii în Transilvania. „Avem nume precum Covrig sau Vărzar, pentru că au primit porecle“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite