Cum s-a trezit un român cu restanţe în Biroul de credite, deşi nu avea nicio datorie la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documente banca FOTO 123 RF
Documente banca FOTO 123 RF

Un bărbat din judeţul Sibiu care a încercat să contracteze un credit la BCR a constatat cu stupoare că solicitarea nu i-a fost aprobată deoarece figura cu restanţe în Biroul de credite.

Cazul soluţionat în primă instanţă de Judecătoria Bacău, pe 21 ianuarie a.c., a intrat în atenţia Poliţiei în urmă cu patru ani. 

Un bărbat din judeţul Sibiu a reclamat, atunci, poliţiştilor că în cursul lunii septembrie 2016, intenţionând să obţină un credit de la o sucursală a Băncii Comerciale Române, a fost înştiinţat că nu i se poate acorda creditul întrucât este înscris în Biroul de Credite cu restanţă la plata unui credit la o instituţie financiară nebancară (IFN).

Ştiind că nu are nicio datorie la vreo bancă, sibianul a solicitat IFN-ului care îl raportase la Biroul de credite copia dosarului de credit în care apărea ca fiind titular. Astfel, avea să constate că o persoana necunoscută a solicitat şi obţinut, în numele său, un credit de consum, folosind un act de identitate fals, cu datele sale de identificare, dar cu o altă fotografie.

Bărbatul din Sibiu a reclamat poliţiştilor că, în trecut, a locuit o perioadă de timp în municipiul Bacău, unde l-a cunoscut persoana a cărei fotografie apare în poza de pe actul de identitate fals. Bărbatul de 30 de ani, din Bacău, care a furat identitatea sibianului, nu a putut fi localizat în timpul cercetărilor, suspenctându-se că se află în străinătate.

Poliţiştii au stabilit că tânărul de 30 de ani, din Bacău, a încheiat un contract de credit cu IFN-ul respectiv la data pe 21 noiembrie 2015 la reprezentanţa IFN-ului din Bacău, iar unele documente depuse la dosar erau false, fără ca funcţionarii să bănuiască acest lucru.

Pe lângă falsificarea cărţii de identitate, titularul a falsificat şi o adeverinţă de salariat, respectiv o adeverinţă de la o asociaţie de proprietari, care certifica locul domiciliului.  

Cererea de acordare a creditului a fost aprobată, clientul primind creditul solicitat (800 de lei, la care se adăugau 1.250 de lei dobânzi). După ce a ridicat banii, a plătit o singură rată, după care nu a mai achitat niciun leu, astfel că toate restanţele au fost raportate în biroul de credite pe numele persoanei apărea în cartea de identitate depusă la dosar.    

Pentru că s-a sustras anchetei, tânărul din Bacău, a fost cercetat şi, ulterior, judecat în lipsă. Pe 21 ianuarie, Judecătoria Bacău a dispus condamnarea acestuia la 1 an şi 2 luni închisoare în regim de detenţie, pentru înşelăciune şi uz de fals. Instanţa a motivat că pedeapsa va fi executată în regim privativ de libertate, în condiţiile în care inculpatul nu şi-a exprimat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii (condiţie obligatorie în cazul pedepselor cu suspendare). Judecătorii au dispus anularea documentelor falsificate.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 10 zile.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Incredibila viaţă a lui Isaac Newton, fiul unui ţăran analfabet. Ce păcate mărturisea: „Am mâncat un măr în casă“

De ce nu a luat medicul român Nicolae Paulescu Premiul Nobel, deşi l-a meritat. Povestea unei nedreptăţi

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite