FOTO Şi-a transformat visul în realitate: „Caii Regilor“, la ferma unui arădean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un arădean şi-a amenajat o fermă, la câţiva kilometri de municipiu, în care creşte cai andaluzi. Este vorba despre Tiberiu Corcheş, care şi-a descoperit pasiunea pentru cai în urmă cu câţiva ani.

Atunci  s-a hotărât să-şi cumpere câteva exemplare. În ferma lui de la Zădăreni se află acum opt cai andaluzi aduşi din Spania. Este vorba despre  armăsari, iepe şi mânzi.

Sunt caii care se foloseau mai demult în coride, iar acum sunt folosiţi la parade. Se mai spune despre ei că sunt „Caii Regilor”, deoarece în momentul de glorie un rege încăleca un astfel de cexemplar. Arădeanul spune că a achiziţionat caii din banii proprii şi că momentan este doar o afacere de familie.

„Pasiunea faţă de cai o am de vreo cinci ani. Dar de când am avut ocazia să văd şi să simt mai aproape aceste animale, mi-am dat seama că sunt unele foarte deosebite şi foarte docile, chiar dacă unii oameni cred că nu este aşa. Sunt de talie mare şi la prima vedere te cam sperie. Animalele s-au obişnuit un pic mai greu cu clima de la noi, deoarece  e diferită  mult faţă de uscăciunea în care s-a dezvoltat această rasă. Calul andaluz este nobil. El are o coamă şi o coadă bogate care impresionează prin ţinută”, afirmă Tiberiu Corcheş. 

Arădeanul mai spune că la început a întâmpinat câteva probleme cu caii aduşi din Spania.

„Nu au prea înţeles ce înseamnă iarba. Au fost crescuţi mai mult pe nisip, dar cu puţină îngrijire, puţină iubire totul a fost în regulă”, mai mărturiseşte Tiberiu. Acesta a încercat să facă şi călărie de agrement la fermă, însă spune că la noi e puţin cam greu.

„Este strict o afacere de familie, mai mult decât afacere să spunem că este plăcerea personală. Deocamdată nu am ajuns la nivelul la care am vrea să ajungem. De vină este timpul în care trăim. Omul nu are bani să trăiască, de unde să mai pună să îşi ţină un cal sau să vină la un curs care costă şi acela bani. Trebuie şi tocă şi cizme care costă bani, plus alt echipament.

Este destul de greu. Şeaua pentru astfel de cai costă undeva de pe la o sută de euro în sus. Nu trebuie să fie specială pentru andaluzi, poate să fie aproape orice fel de şa. Costul poată să ajungă şi la 4-5 mii de eruo, în funcţie de calitate şi producător”, susţine Tiberiu. Acesta exersează cu caii în fiecare zi. „Calul este cel mai bun terapeut al omului după părerea mea,  mai ales al copiilor”, spune  Antonia Pasc, cursant echitaţie.

Calul andaluz (Pura Raza Española sau cal spaniol) este una dintre cele mai pure şi mai vechi rase de cai. Face parte din grupa cailor iberici, respectiv a celor baroci şi prvine din regiunea spaniola Andaluzia.

Profilul clasic al acestui cal este gatul convex, care se potriveşte cu corpul sau gratios, şi totodata musculos. Din cauza simetriei echilibrate a proportiilor sale nobile, care se apropie de perfecţie, a fost folosit secole la rând de sculptorii europeni ca model pentru sculpturi ecvestre. Calul andaluz apare în multe filme, precum Gladiatorul, Masca lui Zorro sau Stăpânul Inelelor.

Fiind un animal puternic, disciplinat şi de încredere, a fost rasa favorită a regilor. Filip al II-lea al Spaniei devine obsedat în încercare de a creea calul spaniol perfect. Are un temperament docil si era calul preferat la curtile regale in epoca baroca in Europa. Este foarte inteligent şi învaţă rapid, fiind folosit mai ales la spectacole şi parade.

Vă mai recomandăm: Ioana Rus îşi doreşte o fermă de cai

FOTOGALERIE Singura herghelie din România de cai Ghidran pur-sânge, distrusă cu premeditare de către Romsilva

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite