Cum faci cea mai bună ciorbă de cartofi şi afumătură. Ingredientul secret care o face mai gustoasă
0Una dintre ciorbele deloc uşoare este cea de cartofi în care folosim afumătura. Ingredientul care dă un plus de savoare este tarhonul, un condiment ce dă particularitate acestui fel de mâncare.
Este o ciorbă care poate drege după o perioadă a sărbătorilor în care s-a consumat alcool. În plus, are savoarea ei, fiind o ciorbă gustoasă.
Bucătarul arădean Adrian Pop spune că, pentru a prepara această ciorbă, avem nevoie de: un kilogram de cartofi, 300 de grame afumătură (scăriţă afumată), dar şi câteva rondele de cârnat afumat, o ceapă, un morcov mare, puţină ţelină, o lingură de boia dulce, 200 de mililitri de suc de roşii, o jumătate de legătură de tarhon şi o jumătate de legătură de pătrunjel, 200 de mililitri de smântână lichidă, sare şi piper.
„Se pune afumătura la fiert într-o oală cu patru litri de apă rece la foc potrivit şi se adună spuma de la suprafaţă de câteva ori. Se fierbe cam o oră, o oră şi un sfert până se frăgezeşte un pic carnea. După fierbere, se dezosează complet carnea şi se taie în cubuleţe potrivite. Tot în cubuleţe se taie şi legumele. Se adaugă legumele tocate, dacă e nevoie se completează cu apă. După ce zeama dă din nou în clocot, se adaugă cartofii bine scurşi de apă. Se readaugă în zeamă şi cubuleţele de carne afumată şi se gustă zeama dacă e suficient de sărată ca să asezoneze şi cartofii în timpul fierberii. Se adaugă boiaua. Se fierbe ciorba în clocote potrivite până când legumele şi cartofii s-au pătruns bine, apoi se adaugă bulionul şi se mai clocoteşte de câteva ori, se gustă ciorba şi se potriveşte gustul final de sărat şi piperat. Se adaugă tarhon şi se poate servi cu ardei iute”, explică, pas cu pas, bucătarul Adrian Pop, delicioasa reţetă.
Tarhonul este condimentul care dă un gust aparte şi face ca ciorba de cartofi cu afumătură să nu fie una banală.
Vă mai recomandăm:
Ciorbă de iarnă, reţetă recomandată de celebrul bucătar Adrian Hădean