La cel mai complex eveniment gastronomic din Sud-Estul Europei se va prepara ceafă de porc prăjită cu fierul de călcat şi miel în lut gătit la groapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preparatele vor fi gătite de către cei mai buni bucătari FOTO arhivă
Preparatele vor fi gătite de către cei mai buni bucătari FOTO arhivă

Ceafă de porc prăjită cu fierul de călcat, miel în lut gătit la groapă,  paturi ardeleneşti la cuptorul de pizza (mămăligă, branză de burduf, jumări) sunt doar câteva dintre mâncărurile pregătite de către bucătari, timp de două zile pe Ştrandul Neptun, la Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber.

Vorbim despre cel mai complex eveniment gastronomic din Sud-Estul Europei, în cadrul căruia se vor împărţi mii de porţii de mâncare. La acest eveniment participă competitori din România şi din străinătate.

Pentru că în preajma evenimentului se sărbătoreşte Ziua Italiei şi pentru că în Arad sunt foarte mulţi italieni s-a inclus în meniul gătit şi specialităţii din ţara respectivă. Evenimentul va avea loc pe Ştrandul Neptun, sâmbătă şi duminică. Mai exact este vorba despre un eveniment tip competiţie şi este organizat la nivel internaţional. Radu Zărnescu, organizatorul campionatului spune că pentru gătit vor fi aduse cuptoare speciale.

„Se vor regăsi elemente de festival gastronomic, în acest sens am propus competiţia pentru amatori Masters of Flames, care se va desfaşura pe parcursul a două zile, context în care toţi amatorii prezenţi vor avea ocazia de a se prezenta la categoria ceaun, categoriile de concurs individuale vor scoate în evidenţă abilităţile profesionale constituindu-se ca un antrenament pentru competiţia care îi va aduce în prim-plan pe cei mai iscusiţi bucătari din Sud-Estul Europei şi nu numai”, a declarat Radu Zărnescu, organizator.

Este vorba despre preparate entice, preparate din pui, preparate din porc, preparate din peşte. Nu va lipsi mâncarea la ceaun şi ciorba. Juriul competiţiei va fi compus numai din maeştri străini: Malta, Finlanda, Elveţia, Germania, Serbia. Chef Claudiu Toader va fi alături de concurenţi oferindu-le consultanţă privind regulamentul de participare, criteriile de evaluare, tehnicile de preparare.

Cei care vor partiicpa la eveniment vor trebui să plătească biletul de intrare pe ştrand: 2,5 lei. Sâmbătă şi duminică competiţia începe la ora 8.00 dimineaţa cu înscrierea concurenţilor.         

Sâmbătă, 1 iunie 2013
08:00 –  Înscrierea concurenţilor;
10:00 – Arad’s Chefs Challenge (profesionişti – probă  individuală), partea 1 – categoria etnic;
11:00 – Startul competiţiei de preparate culinare reci la categoriile gustare rece şi desert;
12:00 – Masters of Flames, categoria ciorbe/supe la ceaun (coş secret de ingrediente);
12:30 – Prezentare de piese decorative din ciocolată şi zahăr cu Chef Dorel Şipoş;
13:00 – Şcoala vinului – cursuri de asociere a vinurilor cu mâncarea, oferite gratuit publicului de către somelieri;
14:00 –  Arad’s Chefs Challenge (profesionişti – probă  individuală), partea a 2–a – categoria pasăre;
14:30 – Încetarea competiţiei de preparate reci, deliberarea juriului;
15:00 – Lansarea grill–ului uruguaian Masters of Flames, cu carne de porc si miel. Găteşte şi prezintă Master Chef Cristian Păpuşoiu;
15:30 – Gastro Show: ceafă de porc prăjită cu fierul de călcat rufe (fierul cu cărbuni);
16:30 – Incetarea competitiei la ceaune. Sesiuni de degustări la standurile echipelor,
17:30 – Training gratuit pentru prepararea sosurilor (6 sosuri din bucătăria internaţională). Prezintă Radu Zărnescu;
18:00 – Parada Somelierilor (Organizaţia Somelierilor din România) prezintă sabrarea sticlelor de spumant. Prezintă profesor Cornelia Toma;
18:15 – Gastro Show: ciorbă rădăuţeană. Găteşte şi prezintă Chef Ozana Bujdei;
18:30 – Concurs de spălat–viteză a valelor din bucătărie – premii oferite de Henkel România. Prezintă Dj Filip Vasilescu;
19:00 – Cina Dacilor: paturi ardeleneşti la cuptorul de pizza (mămăligă, branză de burduf, jumări). Găteşte şi prezintă Chef Marian Moscaliuc. Sesiuni de degustări;
19:15 – Gastro Show: friptură a la Turda. Găteşte şi prezintă Chef Sorin Berar;
20:00 – Decernarea premiilor;
21:00 – Încetarea programului.

Duminică, 2 iunie 2013
08:00 –   Înscrierea concurenţilor;
10:00 –  Arad’s Chefs Challenge (profesionişti – probă  individuală), partea 1 – categoria porc;
11:00 – Startul competiţiei de preparate culinare reci la categoriile peşte, patiserie şi carving (sculptură în fructe şi legume);
12:00 – Masters of Flames, categoria fel de bază la ceaun (coş secret de ingrediente);
12:30 – Prezentarea celui mai avansat cuptor de pizza din lume (prezintă Bilancia Exim);
13:00 – Startul Campionatului Naţional de Pizza. Sesiuni de degustări;
13:30 – Şcoala vinului – cursuri de asociere a vinurilor cu mâncarea, oferite gratuit publicului de către somelieri;
14:00 –  Arad’s Chefs Challenge (profesionişti – probă  individuală), partea a 2–a – categoria peşte;
14:15 – Gastro Show cu specific oriental: miel la cuptor, kebab şi humus. Găteşte şi prezintă Chef Odeh Abu Elhawa (Israel). Sesiuni de degustări;
14:30 – Încetarea competiţiei de preparate reci, deliberarea juriului;
15:00 – Gastro Show: miel împachetat în lut şi gătit în groapă cu jar. Sesiuni de degustări;
15:30 – Bufet de gustări prezentat în cinstea zilei Naţionale a Italiei (degustări de produse tradiţionale din Italia, spumant Proseco);
16:00 – Gastro Show în cinstea italienilor, tocană vânătorească din carne de cerb. Găteşte şi prezintă Marcel Iorga. Sesiuni de degustări;
16:30 – Încetarea competiţiei la ceaune. Sesiuni de degustări la standurile echipelor;
17:00 – Încetarea competiţiei de pizza;
17:30 – Gastro Show cu specific moldovenesc: sarmale cu mămăligă şi pârjoale cu cartofi copţi. Prezintă Chef Gigi Fedeleş (Cavalerul Medieval);
18:00 – Parada Somelierilor (Organizaţia Somelierilor din România), prezintă incursiune în lumea vinurilor cu Marian Timofti, preşedintele OSR;
18:30 – Concurs de spălat–viteza a vaselor din bucătarie – premii oferite de Henkel România;
19:00 – Cina Suedeză: somon afumat cu legume la cuptorul de pizza. Prezintă Chef Tibi Kiss. Sesiuni de degustări; 
20:00 – Decernarea premiilor;
21:00 – Încetarea programului.

Mai puteţi citi: Succes culinar la Arad. Vezi aici câştigătorii competiţiei de gătit!

Cel mai complex eveniment gastronomic din Sud-Estul Europei va avea loc la Arad

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite