Când devine dăunător pepenele verde. Nutriţioniştii atrag atenţia că lubeniţa are un indice glicemic extrem de ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În unele cazuri, consumul de pepene verde trebuie să fie cumpătat Foto arhivă adevarul.ro
În unele cazuri, consumul de pepene verde trebuie să fie cumpătat Foto arhivă adevarul.ro

Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune că trebuie să fim moderaţi în privinţa consumului de pepene verde, deoarece are indicele glicemic mare.

Cercetările au arătat că lubeniţa are un indice glicemic (n.r. - IG) de 75.

„Pentru a înţelege, prin comparaţie cu alte alimente consumate zilnic, am ales două dintre cele mai frecvente: pâinea neagră are valoarea IG 65, iar pizza are IG 60. Asta pentru a înţelege şi efectul nedorit asupra sănătăţii, mai ales când vorbim despre bolnavi diagnosticaţi cu diabet. Sunt unele boli în care pepenele verde creează mari probleme, şi aici ne referim la: diabetul zaharat, boli ale pancreasului, pietre la rinichi, anomalii ale sistemului urogenital, adenom de prostată, pielonefrita (inflamaţii ale rinichilor şi pelvisului cauzate de infecţii bacteriene), recuparare post-operatorie, gastrită cronică, ulcer gastric, colită, diaree”, spune medicul Dan Merişca.

Deşi pepenele verde conţine multe substanţe nutritive este nevoie să fie consumat cu precauţie.

Este cunoscut faptul că acest fruct-legumă conţine o sumedenie de vitamine (C, B, A), dar şi potasiu, fosfor, calciu, magneziu, zinc, cupru şi seleniu.

„Poate cel mai important element pe care îl conţine este licopenul. Acesta previne bolile cardio-vasculare, scade riscul de infarct miocardic, reglează tensiunea arterială şi este anticancerigen. Este important de menţionat faptul că pepenele verde nu conţine grăsimi. Trebuie atenţie din partea celor ce ţin anumite diete. În anumite situaţii creează probleme în obţinerea unui abdomen plat dacă e consumat în cantităţi mari, mai ales în perioada august-septembrie, când uneori indicele glicemic creşte peste valoarea şi aşa ridicată”, mai arată nutriţionistul Dan Merişca.

Acesta mai explică faptul că în această perioadă, pepenele verde începe să îşi schimbe proprietăţile nutritive, devenind uneori o sursă de intoxicare. Nu puţine au fost cazurile în care copiii, dar şi adulţii au ajuns la serviciile de urgenţe cu astfel de complicaţii.

Vă mai recomandăm: 

Beneficiile uimitoare ale seminţelor de pepene verde

Cum se prepară cea mai aromată şi mai ieftină dulceaţă din coji de pepene verde

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite